”Politiikka on ihmisten lukemista” – Akaan valtuuston puheenjohtaja Janita Puomila tuntee perheyrityksenkin arjen

Akaan valtuuston puheenjohtaja Janita Puomila iloitsee, että Akaan kaupunki on saanut Antti Peltolasta rivakan johtajan. – Hänen kanssaan on mukava tehdä yhteistyötä.

Mitä tapahtuu heille, jotka sanovat: ei koskaan. Tietojenkäsittelyn tradenomi Janita Puomila (kok) sanoi itselleen moneen kertaan, että hän ei mene vanhempiensa firmaan töihin. Mutta niin vain kävi, että Janitastakin tuli yksi Salesline Oy:n työntekijä ja Kurastoppari-ovimattojen myyjä ja tarvittaessa myös valmistaja.

­– Tavoitteeni oli, että en ikinä lähde yrittäjäksi. Olin kuitenkin jo kasvanut kiinni yritykseen. Perheyrittäjällä on vapauksia tehdä asioita mielensä mukaan, ja kun niin on tehnyt 22 vuotta, ei kai osaa ollakaan vieraan palveluksessa.

Politiikkaankin Janita lähti mukaan suivaannuttuaan Akaan tapaan hoitaa Viialan homekouluasioita.

– En minä politiikkaan tähdännyt, eihän minulla ole aikaakaan. Kun mikään asia ei mennyt oikein kohdalleen, niin ajattelin, että kai se on itse mentävä mukaan. Vanhempainyhdistyksen vaikutuskeinot olivat aika vähäiset.

Ensi yrittämällä tuli kaksi vuotta sitten valtuustopaikka ja kesäkuussa Janita Puomila valittiin Akaan valtuuston puheenjohtajaksi.

– Oli aika lailla yllätys, kun sitä ensimmäisen kerran esitettiin. Hetken aikaa mietin, mitä minulle esitetään, onko tämä nyt järkevin vaihtoehto. Kun asiaa sitten mietin tarkemmin, niin ajattelin, että rohkeasti eteenpäin. Heittäytymällä uusiin haasteisiin tässä on menty tähänkin asti, sanoo Puomila.

Janita Puomilan appi on Länsi-Uusimaan ja Riihimäen Sanomien päätoimittajana toiminut kamarineuvos Jaakko Puomila, jonka neuvot olivat politiikkaan lähtevälle miniälle tärkeät.

Syntynyt kauppiaaksi

Salesline Oy perustettiin 1985 tuomaan Kurastoppari-ovimattoja maahan. 2003 ulkomainen toimittaja ilmoitti, että vain yksi maton väri on jatkossa mahdollista.

– Siinä vaiheessa iski perheessä pieni paniikki, mitä nyt tehdään, kun päätuote uhkaa kadota. Messuja kierrettiin, mutta ei löydetty sopivaa toimittajaa. Päädyttiin neuvotteluihin alkuperäisen toimittajan kanssa. Siinä kävi sitten niin, että ostimme itsellemme kaiken tietotaidon ja koneet.

Nyt mattojen pohjaukset tehdään Taipalsaaressa ja kaikki muu Lempäälässä. Yrityksessä on viisi työntekijää, joista vain yksi perheen ulkopuolelta.

– Käymme Taipalsaaressa porukalla tekemässä tarvittavan määrän pohjauksia. Teemme kaiken itse. Minut löytää toimistosta, puhelimesta ja tuotannosta, kertoo Puomila.

Kaupanteko on perheellä verissä. Janitan isä Vesa Puukkoniemi on ollut kaupan alan yrittäjä jo 70-luvulta ja Puukkoniemet tunnetaan Tampereella päivittäistavarakauppiaina.

– Olen tähän kasvanut vanhempieni ja isovanhempieni kautta. Tuskin sitä muuta sittenkään osaisin tehdä, vaikka välillä ajattelee, että voisihan sitä ehkä helpommallakin päästä.

Politiikka on ihmisten lukemista

Paikka Akaan valtuustoon lohkesi 113 äänellä. 1. kesäkuuta 2017 alkoi uusien asioiden opiskelu. Janita Puomila sanoo Akaan kunnallispolitiikan olleen välillä hyvin haastavaa. Valtuuston lisäksi hän on istunut kaupunginhallituksessakin.

– En minä ajatellutkaan sen helppoa olevan. Jo vaikuttaminen ennen politiikkaan lähtemistä tuntui välillä hyvin haastavalta. Tässä ei voi enää miettiä vain omaa kantaansa ja ajaa sitä eteenpäin. Koko ajan on mietittävä myös muiden ajatuksia, ja sitä, miksi he ovat toista mieltä. Politiikka on ihmisten lukemista.

Akaan kunnallispolitiikkaan on Janita Puomilan mielestä vaikuttanut kaupunginjohtajan puuttuminen ja päätöksenteossa olleet hyvin isot ja vaikeat ratkaisut, muun muassa päätökset hyvinvointikeskuksesta ja Viialan yhtenäiskoulusta.

– Moni asia on mennyt solmuun, kun meille ei ole valmistelusta esitetty vaihtoehtoja. Asioita palautettiin valmisteluunkin. Ja kun vaihtoehtoja ei tullut, niitä jouduttiin jopa itse kaivamaan. Sellaista tilannetta ei voi olla, että päätettäväksi tuodaan vain yksi vaihtoehto ota tai jätä-tyyliin.

Kokoomuksen valtuustoryhmää Puomila kiittelee yksituumaisuudesta.

– Ajattelemme asioista aika lailla samalla tavalla. Jos on erimielisyyksiä, asioista voidaan keskustella ja päätyä yhteisymmärrykseen. Valtuustoryhmässä ja muutenkin paikallisyhdistyksessä on ollut hyvä henki.

Mielenkiintoista vaikuttamista

Vaikka Janita Puomila sanoo harrastavansa työn ja perheen ohella tällä hetkellä vain politiikka, hän ei kadu mukaan lähtemistä.

– Onhan tämä toki ollut hyvin mielenkiintoistakin. Vaikka aikaa on mennyt ehkä liikaakin, on pystytty vaikuttamaankin asioihin. Oman äänensäkin on saanut kuuluviin, eikä ole tarvinnut yksin tuuleen huutaa.

Ja valtuutetut ovat kavereita keskenään, vaikka kokouksista saattaa saada toisen kuvan.

– Pystymme keskustelemaan asioista jo ihan hyvässä hengessä. Asiat riitelevät, eivät ihmiset. Toivon, että jatkossa keskusteltaisiin vielä enemmän seminaareissa ja iltakouluissa, eikä enää kokouksissa kaivettaisi kaikkia esiin. Uusi kaupunginjohtaja on tuonut tähän uutta kulttuuria ja se on vain hyvä asia.

Vielä valtuustokauden alussa tilanne oli kaupunginhallituksessakin aivan toinen.

– Keskustelukulttuuri puuttui lähes täysin. Vähän uhkaamallakin aloitimme kouluasioiden kuntoon laittamisen. Ja kauan niitä väännettiinkin. Ja eiväthän nämä asiat helppoja olleet. Ymmärrän senkin, että kaupungin taloudellinen tilanne saa päättäjät mietteliäiksi.

Lähiaikojen tärkeimpiä päätöksiä on Puomilan mielestä päätökset lähes 9 miljoonan euron alijäämän kattamiseksi.

– Ei tule olemaan helppoa, mutta nyt on viranhaltijoiden johtoryhmässäkin henki päällä. Jos missä niin siellä tarvittaisiin yhteisymmärrystä.

Poliittisten kenttien yhdistäjä

Akaan valtuuston puheenjohtajana Janita Puomila toivoo voivansa tuoda erilaisia poliittisia kenttiä vielä enemmän yhteen.

– Meidän pitää pystyä tekemään työtä vielä enemmän yhdessä. Yritän olla yhdistävä linkki rakentamassa luottamusta poliittisten kenttien välillä ja myös viranhaltioihin päin. Omasta mielestäni tulen kaikkien kanssa toimeen. Hyvin harvoin on tullut sellaisia ihmisiä vastaan, joiden kanssa en pärjää.

Vihdoinkin pitää päästä Puomilan mielestä kehittämään myös yhtenäistä Akaata.

– Vaikka kehitetään Toijalaa, se ei ole muilta pois tai toisinpäin. Näistä taajamia ei pidä kehittää samalla tavalla, koska niillä on erilaiset vahvuudet. Eikä Akaata pidä äänestäen ja riidellen kehittää. Nurkkakuntaisuudesta pitää päästä pois. Olemme muuttaneet Viialaan 2006, mutta koen kyllä olevani ennen kaikkea akaalainen.

Valtuuston puheenjohtaja on myös kaupungin korkein poliittinen johtaja ja hänellä on paljon edustustehtäviäkin.

– Näistä on jo keskusteltukin. Olen mielelläni mukana, kunhan vain saan menoista ajoissa tietoa.

Myös Akaan historiaa Janita Puomila lupaa opetella, koska joutuu siitä varmasti tulevaisuudessa keskustelemaan entistä enemmän.

Asuntomessut Akaan juhlavuonna?

Vaikka vain ikävät asiat tuntuvat nousevan Akaasta julkisuuteen, Janita Puomila uskoo myönteistenkin asioiden voimaan.

– Ei voivottelemalla asioita ratkaista. Meille tapahtuu lähivuosina niin monta merkittävää myönteistä asiaa, että uskon muuttotappionkin kääntyvät voitoksi. Ei jäädä taajamiin voivottelemaan, vaan kehitetään yhdessä yhtenäistä Akaata.

Janita Puomila haluaa Akaaseen myös asuntomessut 2027.

– Silloin Akaan kaupunki täyttää 20 vuotta. Meidän pitää tehdä pian päätös, haemmeko messuja vai emme hae. Toki messujen järjestäminen maksaa kaupungillekin, mutta niillä on edelleen hyvin myönteinen vaikutus järjestäjäkaupungin kehitykseen. Jos kerran Heinola pystyi messut järjestämään, niin miksi emme mekin.

Päätettyään muuttaa Akaaseen, Puomilat kävivät Heinolan asuntomessuilla katsomassa talovaihtoehtoja.

Hyvääkin tuotetta on mainostettava

Yrittäjänä Janita Puomila tietää, että hyvääkin tuotetta on mainostettava. Kysyntä ei synny markkinoimatta.

– Akaan markkinointiin pitää jatkossa panostaa huomattavasti enemmän. Kaikki tuntevat Kylmäkosken, Toijalan ja Viialan, mutta kukaan ei tunne Akaata. Tälle asialle on kerta kaikkiaan tehtävä jotakin. Emme ole edes kaikissa kartoissa. Tämä asia ei voi olla näin vaikeaa.

Kaupungin myönteisiä asioita korostamalla ja jopa samaa viestiä toistaen vaikutetaan mielikuviin.

– Sosiaalinen media on otettava haltuun. Kaupunginjohtaja Antti Peltola on tässä asiassa jo voimakkaasti liikkeellä ja sinne pitää rohkeasti muidenkin kaupungin työntekijöiden mennä. Henkilökunnan some-ohjeet on päivitettävä tähän aikaan. Myös nettisivut kaipaavat päivittämistä. Sekava ja massiivinen sivusto ei anna oikeaa kuvaa Akaasta.

Myös erilaisilla messuilla on Akaan oltava mukana.

– Meillä on hyvin vähän markkinoinnissa väkeä, mutta voisiko ajatella, että muita kaupungin työntekijöitä eri osastoilta otettaisiin mukaan. Työntekijöitä kuitenkin on.

Tultiin vain käymään

Janita ja Paavo Puomila muuttivat Akaaseen ystäväperheen kehotuksesta. Pirkkalasta ja Lempäälästä etsittiin kotia ensiksi, mutta edullisimmin se rakennutettiin Hukariin. Tampereen Kalevasta piti päästä pois.

– Meidän piti olla täällä vain pari vuotta. Emme pistäneet taulujakaan seinälle, koska muuttaisimme kuitenkin kohta pois. Nyt ovat taulut jo seinällä. Tärkein syy meidän viihtymiseemme täällä on ollut Hukarin mahtava yhteisö.

Puomilan perheeseen kuuluvat myös 11-vuotias Janette ja 9-vuotias Väinö. Lapset viihtyvät Akaassa.

– Jotenkin on vain kasvettu tänne. Aluksi kaikki ystävät olivat Tampereella, mutta pikkuhiljaa heitä on löytynyt täältäkin.

Viialan koulupäätös oli Janita Puomilalle toivottu, vaikka hän aluksi kahden koulun ratkaisua kannattikin. Oma tytär ehti saada saastuneissa tiloissa oireita, mutta nyt uusissa väistötiloissa kaikki on kunnossa.

Seuraavan kerran puheenjohtaja Janita Puomila kutsuu Akaan valtuuston koolle syyskuussa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.