Villiyrtit tutuiksi: Siankärsämö on muinaistulokas, joka sopii teeksi ja viherjauheeksi

Ryytimäisen mausteisesta siankärsämöstä voi käyttää ravinnoksi sekä lehdet että kukkamaiset mykeröt.

Siankärsämö kasvaa yleisenä koko maassa niityillä, tienvarsilla ja pihoilla. Se kukkii kesäkuusta syyskuuhun valkoisin mykeröin, joita löytyy kymmenittäin yhdestä kasvista. Kalkkipitoisessa maaperässä siankärsämö on usein väriltään punertava. Siankärsämö on niin sanotusti muinaistulokas eli se on kulkeutunut maahamme ihmisen toiminnan myötä jo ennen 1600-lukua. Se on ollut hyvin tunnettu kasvi ja sille onkin annettu monia eri nimiä kuten pyörtänöpöllö, pellonvanhin, kaljanen, akantupakki ja timpurinkukka. Vanhat nimet kertovat siankärsämön käytöstä entisaikaan: sitä on käytetty juomien mausteena ja verenvuodon pysäyttäjänä ja sen on uskottu tuovan poltettuna helpotusta hengityselinten sairauksiin.

Ryytimäisen mausteisesta siankärsämöstä voi käyttää ravinnoksi sekä lehdet että kukkamaiset mykeröt. Molemmat sopivat kuivattuna teeksi ja viherjauheeksi. Nuoret lehdet käyvät tuoreena salattiin ja vanhemmat mausteeksi. Lehtiä voi kokeilla sekä tuoreena että kuivattuna mitä moninaisimpiin ruokiin kuten keittoihin, kalan ja lihan mausteeksi. Lehtisilppu sopii todella hyvin tillin tilalle kermaviilikastikkeeseen tai voit nauttia vaikkapa friteerattuja siankärsämön lehtiä ruoan lisukkeena.

Siankärsämön lehdet suositellaan kerättävän ennen juhannusta. Mikään ei kuitenkaan estä keräämästä niitä teeainekseksi ja mausteeksi kukinnan aikanakin, lehtien maku on tällöin vain hieman voimakkaampi eli salaattiin ne alkavat keskikesällä olla liian vahvan makuisia. Mykeröt kerätään heti kukkien avautuessa, ennen kuin niihin ehtii tulla harmaata. Runsaasti käytettynä siankärsämö voi aiheuttaa huimausta ja päänsärkyä sekä allergisille ihottumaa; oireita voivat aiheuttaa erityisesti vanhemmat, harmahtavat kukat.

Siankärsämö sisältää runsaasti sydämelle hyväksi olevia hivenaineita kuten mangaania ja magnesiumia. Kansanlääkinnässä sitä on käytetty muunmuassa laskemaan verenpainetta ja verensokeria sekä helpottamaan ruuansulatus-, virtsatie- ja eturauhasvaivoja. Lehdillä on ulkoisesti paikallisesti kipua lievittävä vaikutus ja verenvuodon tyrehdyttämiseen siankärsämö on vähintään yhtä tehokas kuin piharatamo.


Minna ja Viljami Ovaskainen

Kesäisessä Villiyrtit tutuiksi -juttusarjassa esitellään Suomessa kasvavia luonnonyrttejä. Sarjan kirjoittajat ovat tietokirjailijoita ja luonnontuoteneuvojia.

Lue myös sarjan aiemmat jutut:

Villiyrtit tutuiksi: Piharatamo hoitaa haavoja ja ummetusta ja sopii gluteenittomaan leivontaan

Villiyrtit tutuiksi: Poimulehti – naisten yrtti

Villiyrtit tutuiksi: Voikukan kukista voi tehdä viiniä, lehdet ovat erityisen terveellisiä

Villiyrtit tutuiksi: Nokkonen on maukas vitamiinipommi

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.