Hajuvesifanaatikko arvostaa pullon estetiikkaa ja hyvää tuoksua – ”Miehet ovat menneet, mutta hajuvedet jäävät”

Susanna Saxberg arvostaa estetiikkaa ja on asetellut kaikki näyttelyn pullot tarkasti paikoilleen somisteiden kanssa.

Viialan kirjaston näyttelytilaan astuessa vastaan pöllähtää vieno tuoksupilvi. Monessa mukana oleva Susanna Saxberg on tuonut kirjastoon esille omat aarteensa muidenkin ihasteltavaksi. Hajuvesipullot hän on lajitellut väreittäin, aikakausittain ja koon mukaan. Ensimmäinen pöytävitriini esittelee naisen lempivärin, herkullisen vaaleanpunaisen. Tästä vitriinistä löytyy muun muassa Versacen tuoksu.

– Suurimmasta osasta pulloista muistan mistä tai keltä olen ne saanut. Mieheltäni on aika paljon uusimpia tuoksuja. Hän tiesi mistä tykkään. Onhan näitä vuosien saatossa tullut lahjoina – miehet ovat menneet, mutta hajuvedet jäivät, enkä ketään niin paljon vihaa, että antaisin lahjat takaisin, Saxberg kertoo.

Saxberg kuvailee jonkinlaisen hulluuden vaivaavan häntä, koska hajuvesipullojen lisäksi hän keräilee muun muassa tietynlaisella ruusulla kuvitettuja kahvikuppeja ja muovikansia. Lisäksi tallessa on hyvin monien hajuvesipullojen pahvipakkaukset. Saxberg analysoi keräilyn liittyvän toiveeseen ajan pysäyttämisestä.

– Nyt pitäisi ehkä heittää jotain muuta roinaa pois, että kotiin mahtuisi enemmän hajuvesipulloja, Saxberg naurahtaa.

Kotonakin Saxberg säilyttää hajuvesipullojaan vitriineissä, koska haluaa ihailla niiden ”hirveän kauniita” muotoja ja värejä.

Säihkyvä punainen on myös yhden pullon päällä keikistelevän Betty Boopin väri.

Tuoksut tuovat lisäpotkua

Saxberg muistaa hyvin aivan ensimmäisen hajuvesipullonsa, jonka hän sai isältään 1970-luvulla. Monta muutakin pulloa hän on saanut isältään, joka toi niitä reissuiltaan muun muassa laivaristeilyiltä. Saxberg tiedostaa vallan hyvin, että hajuvesipullojen sisällöt eivät säily hyvinä näin pitkään.

– Hajuvedet eivät kestä aikaa, joten suurin osa näistä ei ole enää käyttökelpoisia. Osalla näistä on lähinnä tunnearvoa, Saxberg toteaa.

Myös klassikko Chanel 5 kuuluu ei -käyttökelpoisten joukkoon, sillä se pääsi vanhentumaan, koska sen tuoksusta Saxberg ei erityisesti pidä. Hän kuvaileekin sen tämänhetkistä tuoksua kuin etikaksi, joka pinttyy vaatteisiin kamalasti.

Sen sijaan Jean Paul Gaultier tuoksu on hänen lempituoksunsa, jota Saxberg suihki neljän vuoden pakollisen tauon jälkeen ihan vain itseään varten mennessään nukkumaan.

– Imetin neljä vuotta putkeen lapsiani, ja kaikki tuoksut etoivat tuolloin. Imetyksen lopettamisen jälkeen oli kuin olisin saanut vanhan ystävän takaisin. Silloin laitoin Jean Paul Gaultieria ranteisiin ja nuuhkin sitä mennessäni nukkumaan.

Hajuvesimieltymyksestään huolimatta Saxberg kieltää tuoksuvansa koskaan kuin kemikaalikauppa. Vaikka hän tietää, etteivät hajuvedet kestä aikaa, ei hän raaski käyttää useimpia tuoksuja. Hajuveden suihkiminen liittyy hänellä usein johonkin juhlavampaan tapahtumaan.

– Useimmiten laitan hajuvettä, että menen ulos tai haluan tuoksusta lisäpotkua. Tuoksut ovat kuin koruja, ja ne antavat tietynlaista fiilistä, Saxberg kertoo.

Hän paljastaa, että tietyissä tilanteissa hän suihkauttaa hajuvettä kaulahuiviin, jolloin tuoksu on lähinnä itselle tarkoitettu.

Erikoiset pullot kiinnostavat

Saxberg on saanut hajuvesiä lahjoina ja lahjoituksina isänsä ja miehensä lisäksi ystäviltä ja tuttavilta, jotka tietävät naisen mieltymykset. Saxberg paljastaa, että joskus hän on löytänyt yllättäen postilaatikostaan muovikassillisen hajuvesipulloja. Nykyään Saxbergin toiveissa ei ole enää saada paljon pulloja kerralla, vaan vain joitain tiettyjä pulloja. Saxberg sanoo, että haluaisi omistaa kaikki maailman erikoiset pullot.

Escadalla on herkullisen värisiä pulloja. Tuoksuperhe saa uuden jäsenen joka vuosi, joten Saxberg ei yritä kerätä jokaista Escadan tuoksua.

Tuoksujen suhteen Saxberg ei ole hifistelijä, mutta hän kertoo tietävänsä tuoksujen käytöstä jotain. Esimerkiksi sen, että hajuvettä ei tule hieroa ranteisiin, sillä hierominen rikkoo tuoksun rakenteen. Lisäksi hajuvedet tuoksuvat erilaisilta riippuen mihin niitä suihkuttaa. Kylmällä vaatteella hajuvesi tuoksuu erilaiselta kuin lämpimällä iholla.

– Itse olen hyvin lämminihoinen, joten kukkaistuoksut eivät sovi minulle. Ne muuttuvat minun ihollani hyttysmyrkyn hajuisiksi. Olen tällainen kuuma keski-ikäinen kinkku, niin esimerkiksi Escada ei sovi minulle, Saxberg virnistää.

Saxberg sanoo, että hajuvettä voi suihkauttaa ilmaan ja kävellä tuoksupilveen, jolloin tuoksu tulee tasaisena ja hyvin kevyenä. Tätä hän ei kuitenkaan suosittele tekemään, jos päällä on silkkivaate. Se voi tuhriintua ja mennä pilalle.

– En tiedä onko olemassa ”oikeaoppista” tapaa käyttää hajuvettä, mutta paras on tietysti käyttää sitä puhtaalle iholle. Jos on hankkimassa uutta tuoksua, sitä kannattaa kokeilla iholle, antaa sen lämmetä ja fiilistellä sitä jonkin aikaa.

Tuoksumieltymys muuttuu

Lady Gagan makean tuoksuinen hajuvesi on tummaa, mutta Saxberg ei ole kokenut sen tahrivan vaatteita.

Saxberg nauraa muistellessaan 1990-luvun vitriinin sisältämiin tuoksuihin liittyviä uskomuksia. Esimerkiksi myski oli tuoksu, josta sanottiin, että kun sitä laittaa, käy flaksi.

– Sehän on ihan järkyttävä haju. Jännä juttu, jos kukaan ei tule lähelle, kun sitä laittaa, Saxberg nauraa.

Nuorempana raskaat mausteiset tuoksut miellyttivät, mutta nykyisin Saxberg pitää kevyemmistä tuoksuista. Ikä muuttaa ihon ominaisuuksia ja lämpötilaa ja siten myös tuoksuja. Hänen mielestään arkeen sopivat parhaiten miedot eau de colognet, joita voi lisäillä päivän mittaan. Eau de cologne on yleisnimi miedoille tuoksuille. Tästä ryhmästä ehkä tunnetuin klassikko on ensimmäisestä pystyvitriinistä löytyvä Eau de Cologne 4711, eli Kölninvesi. Eau de parfym on keskivoimakas ja parfym kaikkein voimakkain ja hintavin, eniten tuoksuainetta sisältävä hajuvesi.

Eri aikakausia esittelevästä näyttelystä Saxberg toivoo varsinkin 60–70-luvuilla syntyneiden tunnistavan pulloja. Esimerkiksi Salvador Dalin tuoksu on vangittu klassikoksi muodostuneeseen muhkeita huulia esittävään pulloon.

Apuna Saxbergillä oli näyttelyn pystyttämisessä hänen ystävänsä Mervi Rytkönen, jolta hän sai haasteen näyttelyn pitämiseen kaksi kesää sitten. Nyt olisi Saxbergin vuoro haastaa näyttelynpitäjä ensi kesälle. Saxbergillä ei ole kuitenkaan mielessä ketään, joten hän pyytää vinkkejä, kuka seuraava näyttelynpitäjä voisi olla.

Susanna Saxbergin näyttelyssä on todella paljon hajuvesipulloja. Saxbergin vieraskirjaan voikin jättää oman arvauksensa, miten monta pulloa näyttelyssä on.

Kulta miellyttää myös Susanna Saxbergin silmää. Eiffel-tornit on hankittu Pariisista.

Hajuvesiä voi käyttää monella eri tavalla. Susanna Saxberg kertoo suihkauttavansa tuoksua toisinaan kaulahuiviinsa, jolloin se leijailee lähinnä hänen omaan nenäänsä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.