Osuuskauppa ja Akaan Seurakunta palkkaavat eniten kesätyöläisiä Akaassa

Nea Laajoki pyörittää tänä kesänä jäätelöpalloja Toijalan torin laidalla olevassa jäätelökioskissa.

Kylmäkosken 4H-yhdistyksen kautta nuoria on työllistynyt reilu 40 tänä kesänä koko Akaan alueella. Kahdeksan nuorta työskentelee päiväleireillä, yhdeksän nuorta hautausmaalla ja 15 nuorta vanhusten virkistystoiminnassa. Akaassa toimii tänä vuonna jo yhdeksän nuorta 4H-yrittäjää.

Akaan seurakunta on työllistänyt hautausmaiden hoitoon ja keittiöille noin kymmenen nuorta kuukauden mittaisille työpesteille. Rippileireille isosiksi seurakunta on palkannut peräti 50 nuorta.

Pirkanmaan Osuuskaupan ABC Toijalassa, S-market Toijalassa ja S-market Viialassa työskentelee kesän aikana noin 20 kesätyöntekijää, joilla on useamman kuukauden mittaiset kesätyösuhteet. Lisäksi Osuuskauppa on palkannut noin 40 Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelijaa kahden viikon harjoittelujaksoille. Tämän väylän kautta on työllistetty 14–17-vuotiaita nuoria.

Akaan kaupungin kautta kesätyön on saanut tänä kesänä noin 40 nuorta. Kesätyöt ovat pääsääntöisesti neljän viikon mittaisia ja tehtävät avustavia tehtäviä vanhus- ja vammaispalveluissa, viheralueiden ja kenttien hoidossa, Nuorisopalveluiden kesätoiminnassa, kirjastossa ja uimakoulun apuohjaajina.

Yhdistyksille tukea palkkaamiseen

Akaan Seudun Osuuspankki osallistuu omalta osaltaan nuorten työllistämiseen antamalla yhdistyksille 400–500 euron palkkatuen. Projekti on nimeltään Kesäduuni OP:n piikkiin ja sitä on pyöritetty vuodesta 2014 alkaen myös Akaassa. Joka kesä Akaan Seudun Osuuspankki lahjoittaa palkkatuen kymmenen nuorten palkkaamiseksi.

– Palkkatuki on tarkoitettu alaikäisten nuorten palkkaamiseen, koska olemme havainneet, että he ovat hankalimmin työllistyvä ryhmä, kertoo Akaan Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Tuomo Smått.

Tukea Akaassa ovat hakeneet muun muassa paikalliset urheiluyhdistykset, kulttuuritoimijat, Kylmäkosken 4H-yhdistys sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton yhdistykset.

– Minusta meillä on yhteiskuntana haaste, jos 15-vuotiaat eivät pääse kesätöihin. Heille syksyllä koulun aloittaminen voi olla haasteellisempaa kuin niille, jotka ovat olleet kesätöissä ja ovat saaneet päiviinsä rytmiä. Kesätöissä opitaan työelämäkäyttäytymistä ja sen lainalaisuuksia. Me haluamme tarjoilla nuorille ensimmäisestä kesäduunista jääviä muistijälkiä, Smått kertoo ja lisää, että nämä ovat enemmänkin yhden pankin sedän mietteitä kuin Osuuspankin virallisia kantoja.

Småt kiittelee Osuuspankin tukea hakeneita pyyteettömään vapaaehtoistyöhön perustuvia yhdistyksiä, jotka hoitavat kesätyöntekijöiden työnantajavelvoitteet.

Oppia työelämään

Kylmäkosken 4H-yhdistyksen palkkaamat kesätyöntekijät ovat vähintään 14-vuotiata. Sen sijaan 4H-yrittäjäksi voi ryhtyä jo 13-vuotiaatkin. Akaan kaupungin palkkaamat kesätyöntekijät ovat 17–23-vuotiaita.

– Suurin osa kesätyöläisistä on peruskoulun päättäneitä nuoria, kertoo Akaan kaupungin työllisyyspäällikkö Soile Hanski.

Kaupungilla nuorten kesätyö kestää kahdesta neljään viikkoa. 4H-yhdistyksellä on nuorille viikosta kolmeen viikkoon kestäviä kesätöitä. Päivät ovat lyhyitä, työn mukaan vain kahdesta kuuteen tuntia työtä sisältäviä. 4H-yhdistyksen viisi arkipäivää kestävillä kesän päiväleireillä apuohjaajina ja ohjaajina toimivat nuoret työskentelevät kello 9.30–15.30 välillä.

– Osa nuorista on yhdellä ja osa kahdella leirillä. Määräaikaiset työsuhteet ovat lyhyitä työn luonteen takia. Toivomme että mahdollisimman moni saisi niistä työkokemusta ja palkkaa, Kylmäkosken 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sari-Liisa Takku kertoo.

Palkkauksessa 4H-yhdistys käyttää aina oikean alan työehtosopimuksia.

– Kaikki menee työehtosopimusten mukaan. Koska me opetamme nuorille työelämänkäytäntöjä, niin pidämme myös huolta, että virheitä ei tule. Nuoret oppivat oikeutensa työntekijöinä, mutta myös velvollisuutensa työnantajaansa kohtaan. Me toitotamme, että töissä ollaan rehdisti ja tunnollisesti. Kunnioitetaan asiakkaita sekä työnantajia ja hoidetaan hommat hyvin, Takku kertoo.

Oma aktiivisuus palkitaan

Oman 4H-yrityksen perustaneet nuoret pyörittävät muun muassa Toijalan torin laidalla jäätelökioskia ja Akaassa kauneudenhoitoalan palvelua. Työntekijöinä työllistetyt nuoret hoitavat muun muassa Kylmäkosken kappeliseurakunnan hautausmaalla hautojen kukkaistutuksia, virkistävät vanhusten päiviä erilaisin tavoin ja ovat kesän päiväleireillä apuohjaajina ja ohjaajina.

– Hautausmaanhoidossakin pystyisi moni nuori työllistämään itsensä yrittäjänä, mutta nyt he ovat työntekijöinä. Yhdistys hoitaa laskutukset, koulutuksen ja muut työnantajan velvoitteet, Takku selittää.

Töiden lisäksi Kylmäkosken 4H-yhdistys järjestää nuorille koulutuksia ympäri vuoden.

Ensi vuonna Kylmäkosken 4H-yhdistys on mukana projektissa, jossa tarkoitus on saada työkokemusta kaikille 9-luokkalaisille. Suomen 4H-Liiton Ysit töihin-pilottiprojektin mallissa 4H-yhdistys etsii 9-luokkalaisille yhteistyössä paikallisten yritysten, yhdistysten, yksityisten sekä kaupungin kanssa tarvittavan määrän kesätyöpaikkoja. Projektiin kuuluu myös Ajokortti työelämään- koulutuksen järjestäminen kaikille ysiluokkalaisille.

– Tämän projektin myötä ysit oppivat työelämän perusasiat. Se tuo nuorelle luotettavuutta työmarkkinoilla, Takku kertoo.

Hän huomauttaa, että onnistuakseen projekti tulee vaatimaan paljon yhteistyötä akaalaisilta kautta linjan.

 

Lue lisää akaalaisten nuorten kesätöistä:

Kentältä kuului harmitus – 15–16-vuotiaat ihmettelivät, miksei Akaan kaupunki tarjoa heille kesätöitä

Saku Tuomivaara uskoo edellisen vuoden kokemuksen helpottaneen kesätyön saamista – Ei ehkä oma ala, mutta tykkään tästä silti

Yrittäjäksi ryhtyminen oli Eetu Tammelle luonnollinen reitti töiden pariin – En halunnut jäädä kotiinkaan vain makaamaan

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.