Akaan keihäsmies Saunamäki on heittänyt alkukesän aikana liki 40-metrisiä voittoheittoja – Paras kunto on kuitenkin selkävaivojen vuoksi vielä saavuttamatta

Sauli Saunamäki otti kultaa viime vuonna Ruotsin Boråsissa Pohjoismaiden mestaruuskisoissa.

Toijalan Vauhdin keihäsmies Sauli Saunamäki jättää todennäköisesti elokuiset aikuisyleisurheilun suomenmestaruuskilpailut väliin. Mies tähtää kilpailukuntoon syyskuuksi, sillä silloin kisataan Venetsiassa aikuisyleisurheilun euroopanmestaruuksista.

– Olen kamppaillut selän vihoittelun kanssa, sillä selkälihaksessa on jonkinlainen revähdys, joka haittaa heittämistä. Mutta josko sitä syksyksi saisi itsensä kuntoon EM-kilpailuihin. Harjoitusohjelmaani kuuluvat salitreenit, sauvakävely, lenkkeily ja heittoharjoittelu Toijalan tai Viialan kentällä.

Saunamäki on vaivoistaan huolimatta menestynyt alkukesän aikuiskisoissa 60-vuotiaiden miesten luokassa. Touko-kesäkuun vaihteessa Saunamäki ylsi voittoon kaksissa kilpailuissa, ensin Vantaalla 39,20 metrin heitolla ja sitten Perniössä vielä hiukan pidemmällä 39,32 metrin rykäisyllä.

Kesäkuun lopussa Porissa kansallisissa heittokilpailuissa akaalaisen sijoitus oli kolmas, joskin mies paransi heittoaan edellisistä kisoista 39,38 metriin. Kisan voittanut Pasi Peura Kunto-Pirkoista heitti muutaman sentin 48 metrin viivan yli.

Mallia aiemmilta Suomen kärkimiehiltä

Jos urheilijan tätä kautta onkin leimannut pieni tahmeus, Saunamäen viime kausi oli erityisen onnistunut. Viime vuoden aikuisten maailmanmestaruuskisoissa Malagassa Saunamäki oli 60-vuotiaiden sarjan yhdeksäs. Hän karsiutui finaalista, koska pituudeltaan erinomainen heitto suuntautui sektorirajan väärälle puolelle. Mukana oli 34 heittäjää, joten akaalaisen sijoittumista kärkikymmenikköön voidaan pitää onnistumisena.

– Viime vuosi meni tosi hyvin, ja voitin Pohjoismaiden mestaruuden tuloksella 46,72. Loukkaantumisia ei ollut. Harjoitusheitoissa ylittyi viime vuonna 50 metriäkin kerran.

Saunamäki on maailman aikuistilastossa viime kauden perusteella sijalla 14 ja Euroopan tilastossa sijalla 8. Hän nauttii kansainvälisen urheiluyhteisön jäsenyydestä.

– Kisoissa tapaan paljon tuttuja eri maista ympäri maailman. Osan kanssa olen yhteyksissä läpi vuoden, ja vaihdamme kuulumisia muustakin kuin keihäänheitosta. Koulussa saamani kielitaito on auttanut yllättävän paljon yhteydenpidossa.

Keihäsmiehen harjoitustahdissa ei yli 60 vuoden ikä paina liiemmin. Saunamäki kertoo harjoitelleensa onnistuneen viime kesän aikana kolmesta neljään kertaan viikossa ja kilpailukauden alettua pari kertaa viikossa.

– Heittoja tuli 125 per harjoitus. Minulla on aina käytössä kolme eri keihästä, joten ei se heittomäärä niin hurjasti aikaa vie. Kilpailukauden edetessä aivan loppukesästä heitin yhdessä harjoituksessa 45–60 heittoa, mies kertoo.

Malli näin runsaaseen heittorutiiniin on peräisin aiemmilta menestyjiltä. Saunamäki kertoo lukeneensa 1960- ja 1970-lukujen Suomen keihäsmaajoukkueen harjoitusmenetelmistä. Tuolloin kilpailivat muiden muassa Pauli Nevala, Jorma Kinnunen ja Eero Tiusanen.

– Myönnän, että heittomäärät ovat kovia verrattuna siihen, millaisia määriä olen kuullut muiden heittävän. Tosin eiväthän ne kaikki heitot ole täydellä teholla heitettyjä. Tämä on ehdottomasti sopiva määrä minulle.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.