Kentältä kuului harmitus – 15–16-vuotiaat ihmettelivät, miksei Akaan kaupunki tarjoa heille kesätöitä

Akaan kaupungin nuorisopalveluiden nuorisotyöntekijä Sari Laaki ja nuoriso-ohjaaja Antti Rautajoki haluaisivat, että myös 15–16-vuotiaille löytyisi nykyistä enemmän kesätyömahdollisuuksia.

Akaan kaupungin nuorisopalveluiden nuorisotyöntekijä Sari Laaki ja nuoriso-ohjaaja Antti Rautajoki ovat molemmat kuulleet nuorten parissa ollessaan saman harmituksen aiheen: Miksi Akaan kaupunki ei palkannut alle 17-vuotiata kesätöihin. Lisäksi nuorten vanhemmat ovat kyselleet kesätyösetelin perään.

– Me olemme monta kertaa tässä nuorisopalveluissakin mietitty, että miten voitaisiin mahdollisimman monelle nuorelle saada kesätöitä. Tämä meidän Akaan kaupungin malli on ollut pitkäänkin sama ja ehkä se kaipaisi vähän uudistustakin, Laaki miettii.

Laaki ja Rautajoki kertovat, että nuorisopalveluilla nostettiin keväällä esiin idea veturimuseon läheisyyteen tulevasta jäätelökioskista, jonne nuoret voisivat työllistyä kesäksi ja samalla kioski olisi toiminut kokeiluna tämän tyyppisestä nuorisopalveluiden kesätoiminnasta. Idea lähti liikkeelle kuitenkin liian myöhään, että sitä olisi ollut mahdollista toteuttaa. Aiemmin ideatasolla on myös ollut pohdintaa voisiko nuorisopalvelut mahdollisesti yhdessä yhteistyökumppaneidensa, kuten vanhempienverkoston, kanssa toteuttaa kesäkioskia asemanseudulla tai muualla keskustan alueella.

– Ehkä tällainen mahdollisuus voisi olla. Jos nuorisopalvelut ottaisivat siitä vastuun ja pyörittäisivät kahvilaa samaan malliin kuin Toijalan VPK Sataman rannan kesäkioskia. VPK:lle siitä hatunnosto, kun he mahdollistavat monelle nuorelle vuodesta toiseen kesätyön, ja aikuiset jaksavat tehdä siinä taustatyötä, Laaki kiittelee.

Nuorille ja työnantajille tarvitaan kohtauspaikka

Laakin ja Rautajoen mukaan yksi nuorten työllistymistä estävä asia on se, että nuorilla ei ole tietoa mistä ja koska heidän pitäisi töitä hakea. Laaki nostaa esimerkiksi Facebookin Akaalaiset-ryhmän, jossa haetaan kesätöihin nurmikonleikkaajia, lapsenhoitajia ja koiranulkoiluttajia. Hänen mukaansa siellä työnantajat ja työntekijät eivät kohtaa, vaan vanhemmat ovat usein välikätenä lapsilleen.

– Pitäisi luoda joku kohtauspaikka nuorille ja työnantajille, jossa nuoret voisivat itse olla aktiivisia ilman, että vanhempien tarvitsisi olla välikäsinä. En tiedä voisiko Nuorisopalvelut ylläpitää tällaista. Tämä idea tuli nyt ihan hatusta, mutta se voisi olla luontevaa, koska meillä on kontakti nuoriin. Tämmöistä täytyisi varmaan kehitellä ja pistää hynttyyt yhteen toimijoiden kanssa jo talvella ja pohdiskella nuorten kesätöiden hakemisen helpottamista, Laaki pohtii.

Rautajoki nostaa esille jo internetissä olevan töidenvälityssivuston, Work pilotsin. Sivustolle voi jättää oman ansioluettelon, ja löytää keikkatöitä. Rautajoen mielestä sivusto vaikuttaa todella lupaavalta.

Huomio palkkaan

Kaupunki maksaa palkkaa nuorille kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) II luvun kolmannen pykälän, toisen momentin mukaan 50 prosenttia tehtävän peruspalkasta.

– Tietysti voidaan kritisoida, että jos nuori tulee tekemään ammatti-ihmisen työtä, niin silloin pitäisi soveltaa aina alan mukaista palkkaa nuoren koulutus ja työkokemus huomioiden. Jos tekee suvereenisti sijaisena jonkun tehtävänkuvaa, niin pitäisi saada tessien mukaista palkkaa, että ei kierretä, eikä aliarvioida jo nuorella olevaa työkokemusta, Laaki miettii.

Nuorisopalvelujen työntekijöiden Sari Laakin ja Antti Rautajoen taustalla näkyy kahden kesätöissä olleen nuoren kädenjälki maalausten muodossa.

 

Lue lisää akaalaisten nuorten kesätöistä:

Saku Tuomivaara uskoo edellisen vuoden kokemuksen helpottaneen kesätyön saamista – Ei ehkä oma ala, mutta tykkään tästä silti

Yrittäjäksi ryhtyminen oli Eetu Tammelle luonnollinen reitti töiden pariin – En halunnut jäädä kotiinkaan vain makaamaan

Osuuskauppa ja Akaan Seurakunta palkkaavat eniten kesätyöläisiä Akaassa

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.