Herkuttelevat eläimet ovat vaivaksi Toijalan hautausmaalla – Jopa hautojen kukkia on käyty popsimassa

Kausityöntekijä Elina Toivonen kertoo, että haudoille istutetuista kesäkukista on joka viikko nypittävä huonoiksi menneet kukinnot ja lehdet.

Toijalan hautausmaan lähellä sijaitseva Rauhanummen puistoalue rehottaa ensimmäistä kertaa vuosiin korkeaa heinää, joka maistuu jos jonkinlaisille nelijalkaisille. Sen seurauksena vaikuttaa siltä, että hautausmaan istutuksia nyppivät ja siistivät muutkin kuin hautausmaan kausityöntekijät. Erityisesti tuore vastikään istutettu puu maistuu eläimille.

– Tuolla puistossa on nyt näkynyt ensimmäistä kertaa lukuisia peuroja, koska niille on pitkää heinää herkuteltavaksi. Juhannuksen jälkeen huomasimme, että hautausmaalle toukokuussa istutettujen pihlajien oksat ja lehdet oli pureskeltu osin aivan tyngiksi, kertoo Akaan hautausmailla yhdettätoista kesäänsä viettävä kausityöntekijä Elina Toivonen.

Hautausmaan työntekijät harmittelevat kunnan tämänvuotista muutosta Rauhanummen puistoalueen hoidossa. Kirkkomaalle eksyneiden eläinten ruokailun jälkiä on havaittu paitsi puissa, myös hautojen kukkaistutuksissa, joita on jouduttu istuttamaan uudelleen. Yksi syyllinen saattaa olla Toijalan hautausmaalla juhannuksen tienoilla liikkunut valkohäntäpeura vasoineen.

– Kyllä tässä on useamman sadan euron tuhot jouduttu korjaamaan. Nämä puut ja kukat eivät ole mitään halpoja, Toivonen pohtii.

Eläinten tihutöiden vuoksi puita on jouduttu ympäröimään rautaverkoilla. Hautausmaalla liikkuu peurojen lisäksi myös paljon rusakoita.

Rutiininomaista ylläpitoa

Kesä on hautausmaiden hoitamisessa vuoden kiireisintä aikaa. Akaan hautausmailla on touko-lokakuussa kahdeksan kausityöntekijää ja lisäksi kymmenen nuorta kesätyöntekijää. Seurakunta vastaa hautausmaiden yleishoidosta ja lisäksi Toijalan ja Viialan hautausmailla maksullisesta hautapaikkojen hoitamisesta.

Töitä riittää kahdeksan tunnin työpäiviin helposti. Hautausmaiden hoitotyötä johtavan seurakuntapuutarhuri Paula Pastellin mielestä työ on hyvin rutiininomaista.

– Hoidamme kaikkea mahdollista, mitä alue vaatii. Tämä on pitkälti käytännöllistä perustyötä, teemme mitä milloinkin ehdimme.

Hautausmaa-alueiden hoitoon liittyvät kaikenlaiset alueen siisteyden ja turvallisuuden varmistavat toimet: seurakunnan puutarhatyöntekijät huolehtivat hautarivien kunnossapidosta, alueen yleisestä käytettävyydestä, käytävien siistimisestä, aitojen ja puiden hoitamisesta ja nurmikkojen leikkaamisesta.

– Viimeisin suuri urakka Toijalassa oli itselläni pensasaitojen leikkaaminen tasaisiksi. Kyllä siihen useampi työpäivä kului, huoahtaa Elina Toivonen.

Nyt töitä kuitenkin riittää. Talvella hautausmaan kausityöntekijän on keksittävä muuta tekemistä.

Toistatuhatta hautaa hoidettavana

Hautakivien kunnossapito kuuluu kunkin haudatun omaisille. Hautojen hoitoa, eli kukkaistutusten siistimistä, hoitamista ja uusimista, tarjoaa Kylmäkoskella 4H-yhdistys ja muilla hautausmailla seurakunta itse. Seurakunnalla on hoidettavanaan kaikilla hautausmailla yhteensä vajaat 1200 hautaa.

Seurakunta tarjoaa tänä vuonna toista kertaa Viialan ja Toijalan hautausmailla niin sanottua perennahoitoa. Monivuotisten perennojen käyttäminen on vähemmän työlästä kuin haudan hoitaminen yksivuotisilla kesäkukilla, sillä perennoille riittää vähempi kastelu ja nyppiminen. Ne kukkivat kerran kaudessa, kun taas kesäkukat kukkivat ja kuihtuvat moneen kertaan kesässä.

Kausityöntekijän mukaan perennahoito myös kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän.

– Se on ekologista, koska maata ei tongita joka kesä auki ja myllätä uusia istutuksia varten. Perennahaudoille ei myöskään tarvitse tilata ja kuljettaa vuosittain uusia kukkia. Näitä seurakunnan hoitamia perennaistutuksia on Akaassa vasta muutamalla kymmenellä haudalla, Toivonen kertoo.

Toukokuussa istutettujen tuoreiden pihlajien oksat ovat maistuneet oletettavasti aikuiselle peuralle, sillä jänis tai peuran vasa ei yltäisi näin korkealle.

Puut on suojattu verkkoaidoilla, jotta ne saisivat elpyä ja kasvaa rauhassa.

Akaan seurakunta tarjoaa nyt toista kesää haudoille perennahoitoa. Perennat kukkivat kerran kesässä ja pärjäävät harvoilla kasteluilla, joten niitä ei tarvitse hoitaa jatkuvasti.

Hautausmaatyöntekijällä on oltava hyvät varusteet, sillä työtä tehdään säässä kuin säässä.

Toijalan hautausmaan varastossa on jos jonkinlaisia puutarhavälineitä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.