Toiminta käynnistyy kesällä 2021 – Akaan hyvinvointikeskus on 14,3 miljoonan investointi

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Akaan kaupungille poikkeusluvan hyvinvointikeskuksen rakentamiseen. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) vahvisti poikkeusluvan viime viikon torstaina.

Akaan tavoitteena on, että hyvinvointikeskuksen rakentaminen alkaa syksyllä 2019 ja keskus otettaisiin käyttöön kesällä 2021.

– Valmistumisesta annettu karkea arvio perustuu urakoitsijan antamaan arvioon rakentamisen kestosta. Tällä hetkellä puhutaan noin 18 kuukauden kokonaiskestosta. Paljon riippuu tietysti vielä siitä, miten nopeasti suunnittelu saadaan jatkumaan ja milloin rakentamisvalmiudet saavutetaan. Mikäli aloitus syksyllä on mahdollista, tuo valmistumisarvio voisi hyvinkin toteutua, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jan-Erik Järventie.

Akaa jätti ministeriöön päivitetyn poikkeuslupahakemuksen toukokuussa. Uuden luvan hakeminen tuli välttämättömäksi, kun ministeriö katsoi, että hyvinvointikeskuksen suunnitteluratkaisu nykyisessä laajuudessaan ei enää vastannut aiemmin ministeriön myöntämän poikkeusluvan ehtoja.

Hyvinvointikeskus rakennetaan Toijalan taajamaan Matinpuiston kentän paikalle. Kyseessä on kustannuksiltaan 14,3 miljoonan euron hanke.

Keskittämisellä melkoiset vuosisäästöt

Päätöstä viivästytti Sipilän hallituksen muuttuminen toimitusministeriöksi, eduskuntavaalit ja uuden hallituksen muodostaminen.

– Olen päätöksestä erittäin tyytyväinen. Päätös merkitsee sitä, että pääsemme etenemään yhdessä Akaan kaupungin merkittävimmistä hankkeista. Nykyaikaisella ja modernilla hyvinvointikeskuksella on iso vaikutus kaupungin palveluverkkoon, kuntalaisten palveluihin sekä kaupungin talouteen, sanoo kaupunginjohtaja Antti Peltola.

Hanke edistää kaupunginjohtajan mukaan Toijalan asemanseudun kehittämistä ja on yksi uusi vetovoimatekijä kaupungille. Akaa keskittää terveyspalvelunsa uuteen hyvinvointikeskukseen. Nykyiset tilat Kylmäkoskella, Toijalassa ja Viialassa ovat siinä kunnossa, että peruskorjaaminen olisi tullut varsin kalliiksi.

– Kiinteistöjen ylläpito- ja korjauskustannuksissa säästö on noin 400 000–500 000 euroa vuodessa. Nykyisin ulkopuolelta vuokrattavissa tiloissa säästö on noin 145 000 euroa vuodessa ja toiminnallisissa järjestelyissä säästöksi saadaan noin 115 000 euroa vuodessa. Näistä tulee yhteensä 660 000–760 000 euron säästö vuodessa, kertoo Peltola.

Suunnittelusta toteutukseen

Poikkeuslupa mahdollistaa erityisesti toteutussuunnittelun käynnistämisen yleissuunnitteluvaiheen tulosten pohjalta. Nyt jatkuu rakennuslupavaiheen valmistelu ja tarvittavien toteutussuunnitelmien laatiminen. Käynnissä on myös tarjouskilpailu, jonka tavoitteena on valita rakennustöiden paikallisvalvoja sekä kosteudenhallinta- ja turvallisuuskoordinaattorit.

– Toteutussuunnitteluvaiheessa tavoitteena on varsinaisen rakentamisen edellyttämien rakennusosakohtaisten suunnitelmien laatiminen ja rakennustöiden aloittamisen valmistelu, kertoo Järventie.

Hyvinvointikeskuksen jo julkisuudessa olleet suunnitelmat on pitkälti keskuksen tavoitteiden ja eri toimijoiden näkemyksien mukaisia.

–Suunnitelmien muuttuminen on siksi mahdollista ja todennäköistä vain joidenkin tilojen ja tilaratkaisujen osalta. Rakennuksen arkkitehtuuriset linjat ovat pääosin nykyisten suunnitelmien kaltaiset, kertoo projektipäällikkö Järventie.

Arkkitehtitoimiston luonnos Akaan hyvinvointikekusksen ensimmäisestä kerroksesta.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.