Pysähdy hetkeksi: Kuka nyt käyttöohjeita tarvitsisi?

Melkein jokainen meistä on varmasti joskus ostanut kotiinsa jonkinmoisen kodinkoneen tai osissa toimitetun huonekalun. Huonekalua kasatessa aluksi ehkä jaksaa seurata ohjeita, mutta loppupuolella ote helposti herpaantuu. Miljoonannen ruuvin kohdalla ei ehkä ihan tarkasti tule katsottua, missä järjestyksessä kunkin kohdan operoi. Entä se uusi kahvinkeitin, vatkain, kiuas, tietokone tai puhelin. Moniko lukee käyttöohjeet alusta loppuun?

Saattaa olla, että huomaat huonekalun kasattuasi, että jossain kohtaa meni väärin ja joudut purkamaan. Tai mikroaaltouunistasi löytyykin vuoden päästä toiminto, jonka et tiennyt olevan olemassakaan. Suurin osa meistä ei edes tiedä tietokoneensa todellista toimintakapasiteettia. Kaikki olemassa olevat laitteiden toiminnot ja moni ongelma olisivat ratkenneet huolellisella tutustumisella käyttöohjeeseen. Mutta kuka sellaista tarvitsee? Helpointa on mennä kokeilemalla.

Jos kuitenkin haluat kodinkoneesi, huonekalusi ja tietotekniikkasi toimivan moitteettomasti, turvallisesti ja parhaalla mahdollisella tavalla, tulee ne kasata, asentaa, huoltaa ja hoitaa oikein. Sama pätee meihin ihmisiin. Ihmisen kokonainen käyttöopas on olemassa! Siinä on pienintä piirtoa myöten kerrottuna, kuinka me ihmiset toimisimme parhaalla mahdollisella tavalla ja kuinka voisimme tuottaa itsellemme ja ympärillemme hyvää oloa ja rakkautta.

Koska tuo käyttöohje on kovin yksityiskohtainen ja pureutuu jokaiseen elämän osa-alueeseen, on ollut tarpeen tehdä tiivistys, eli eräänlainen pikaopas. Pikaoppaan teksti kuuluu näin: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” (Mat.7:12) Se on yksinkertainen ja kaiken kattava ohje. Tätä noudattaen ihminen tulee kunnioittaneeksi lähellä oleviaan ja rakentaneeksi ympärilleen rauhaa.

Kuitenkin pelkällä pikaoppaalla jää suuri osa ihmisen “toiminnoista” ja kapasiteetista käyttämättä. Syventyminen on paikallaan. Pikaoppaasta seuraava tärkeä tiivistelmä löytyy jaoteltuna kymmeneen lyhyempään ohjeeseen. Kyllä, juuri niihin kymmeneen käskyyn, jotka rippikoululaiset huolellisesti opiskelevat ulkoläksyinään. Uskallan lyödä vetoa, että jos me kaikki koko Akaassa sitouduttaisiin noudattamaan kymmentä käskyä kokeiluluontoisesti vaikka seuraavan vuoden ajan, niin saattaisipa kaupunkiimme virrata positiivista iloa joka kulmalle. Siinä siis haaste kaupunkilaisille! Jos et muista, miten käskyt menivätkään, niin löydät ne helposti osoitteesta https://katekismus.fi/10kaskya/10kaskya.html.

Pikaoppaalla ja tiivistelmällä pääsisi jo todella pitkälle rauhan, kunnioituksen ja rakkaudellisen yhteiskunnan toteutumisessa. Mutta koska me ihmiset olemme usein ”minä itse”-tyyppejä ja luulemme osaavamme, tietävämme ja hallitsevamme kaiken maan ja taivaan väliltä, jää tuo opas helposti lukematta. Silloin lähtee liikkeelle vikailmoituksia, rikkoutumisia ja heikosti kasattuja laitteita. Jokin meni pieleen. Onneksi meillä on Pyhä ja pitkämielinen Jumala – huoltopiste. Saamme armon ja sen perään neuvon “Mene, äläkä enää syntiä tee”. Se on helpompaa, kun tutustumme käyttöohjeeseen – Pyhään Raamattuun. Tässä haastetta heinäkuuhusi!

Kukka Salmiovirta
Akaan seurakuntapastori

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.