Hautausmaan pikkupeuran tarinankäänteet selvisivät: ”Sitä oltiin jo viemässä lopetettavaksi, kun emä tuli” – Peura ohjasti vasansa kahteen kertaan samaan paikkaan

Valkohäntäpeuran vasa makasi viime viikolla monta päivää kerällä hautakivien välissä suojaisassa paikassa. Kuva: Riika Juvonen

Toijalan hautausmaalla vielä viime viikon alussa makaillut peuran vasa on hautausmaatyöntekijöiden mukaan lähtenyt paikalta jo viime viikon tiistaina. Vasa oli jo ehtinyt välissä jo poistua alueelta, mutta maanantaina sen huomattiin uudelleen kyhjöttävän entisessä paikassa. Tiistaina eläintä ei enää näkynyt hautausmaalla.

Hautausmaalta löydettiin juhannusviikonlopun kynnyksellä kauriseläimen vasa, jonka lajin tunnistaminen ja kohtalon pohtiminen herätti Facebookin Akaalaiset-ryhmässä paljon keskustelua viime viikolla.

Asian kanssa tekemisissä olleen Jalannin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Mikko Peräkivi vahvistaa, että hautakivien välissä  viikonvaihteen aikana oleillut vasa oli valkohäntäpeuran poikanen.

Peräkivi toteaa, että on aivan tyypillistä, että vasa kyhjöttää yksin luonnossa.

– Kyllä vasa saattaa helposti makailla liikkumatta yli vuorokaudenkin. Emähän jättää poikasensa johonkin paikkaan odottamaan siksi, että se käy itse syömässä muualla ja tulee sitten imettämään ja siten ruokkimaan vasaa.

Lopettaminen oli lähellä

Vasan havaitsi toissa viikolla rouva, joka oli hautausmaalla vierailemassa. Hän otti yhteyttä Jalannin riistanhoitoyhdistykseen. Yhdistyksen toiminnanohjaaja Mikko Peräkivi kertoo neuvoneenesa soittajaa pysyttelemään etäällä vasasta. Emälle piti antaa aikaa tulla takaisin poikasensa luo.

– Myöhemmin meihin kuitenkin otti yhteyttä poliisi, jonka käskystä laitoin meiltä miehen noutamaan eläintä lopetettavaksi. Poliisi oli tehnyt ratkaisun, koska peuralla ei todennäköisesti olisi ollut enää selviytymismahdollisuuksia ilman emää, Peräkivi kertoo.

Kävi kuitenkin niin, että riistanhoitoyhdistyksen mies kohtasi vasaa viedessään itse emän, joten vienti keskeytettiin siihen paikkaan. Emä otti vasan hoiviinsa ja eläimet lähtivät omille teilleen.

– Kävi hyvin siinä mielessä, että emä huoli poikasensa yhä, vaikka siihen oli ihminen koskenut. Maanantaina emä oli kuulemma jälleen tuonut vasansa samaan paikkaan hautakivien väliin, riistanhoitaja selostaa.

Pian sen jälkeen vasa on lähtenyt omia aikojaan emän kanssa liikkeelle. Akaan Seudun haastattelemat eläinsuojeluneuvojat Minna Varvio ja Hanna Al-Saedi arvioivat jo viime viikolla, että vasa lienee lähtenyt hautausmaalta, jos se vain on ollut terve.

Neuvojien mukaan paikka ei ollut erityisen epätavallinen vasalle, sillä Akaan taajamissa on ennenkin tavattu peuroja.

Lue lisää Varvion ja Al-Saedin mietteitä aiemmasta jutustamme:

Toijalan hautausmaalla majaili pikkuinen eläinystävä – Silminnähden hyvin voivat luonnonvaraiset eläimet on syytä jättää rauhaan

Peuraemo oli valinnut vasalleen rauhallisen oleskelupaikan näiden hautakivijonojen välistä, Sontulantien suunnasta katsottuna aivan hautausmaan kauimmaiselta laidalta. Kuva: Kea Pesonen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.