Postin pakettilähetys ohjautuu jatkossa useammin pakettiautomaattiin – Automaattiin ei ole pakko tyytyä, jos asioi mieluummin ihmisen kanssa

Ainakin Kylmäkoskella asuvien kotiosoitteisiin osoitetut Postin kautta toimitetut paketit ohjautuvat jatkossa automaattisesti nimenomaan Tokmannin tiloissa sijaitsevaan pakettiautomaattiin, sillä se on lähempänä kuin Toijalan ja Viialan postit. Pakettiautomaatti otettiin Kylmäkoskella käyttöön syksyllä 2013. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kännykkä piippaa, ja tekstiviesti ilmoittaa paketin olevan noudettavissa. Ulkomaisesta verkkokaupasta tilattu elektroniikkavempain on viimeinkin tullut perille. ”Äh, eikö sen paketin voisi noutaa täältä Kylmäkoskelta, onhan meillä pakettiautomaatti”, vastaanottaja miettii. On kuitenkin lähdettävä Viialaan, koska niin noutoilmoituksessa lukee.

Pian paketin hakemisen eteen ei enää tarvitse nähdä näin paljon vaivaa. Monen kaupunkikeskuksista etäällä asuvan pakettien vastaanottaminen muuttuu helpommaksi loppukesästä alkaen, kun Posti muuttaa pakettikuljetusten automaattista ohjausta.

Automaattisesti ohjattavat paketit toimitetaan jatkossa aina noudettaviksi vastaanottajaa kaikkein lähimpänä olevaan mihin tahansa noutopisteeseen eikä pelkästään täyden palvelun postiin. Suurelle osalle Akaan alueen asukkaista lähin noutopiste on nimenomaan pakettiautomaatti, sillä asiakaspalvelullisia noutopisteitä on vain kaksi, Viialassa R-kioskin yhteydessä oleva posti ja Toijalan S-marketissa oleva posti.

Postin uudistus tulee voimaan eri puolilla Suomea portaittain, ja uusi käytäntö otetaan käyttöön Akaassakin viimeistään lokakuun loppuun mennessä.

Pakettiautomaatit suosittuja Akaassa

Automaatti on tähän saakka voinut olla paketin noutopaikkana vain, jos lähettäjä on valinnut sen noutopaikaksi tai jos vastaanottaja on havainnut tehdä itselleen vastaanottajana niin sanotun noutopistemäärityksen. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakas määrittää Postin verkkopalvelussa, mihin täsmälliseen pakettiautomaattiin tai muuhun toimipisteeseen hän haluaa aina vastaanottaa noudettavat pakettinsa.

Postista kerrotaan, että akaalaiset ovat Pirkanmaalla ahkerimpia pakettiautomaattien käyttäjiä. Postin palvelupisteverkosta vastaava johtaja Lasse Huttunen arvelee, että selittävä tekijä voisi olla automaattien hyvä sijainti.

– Ehkä automaatit on Akaassa löydetty erityisen hyvin, ja se on ruokkinut niiden käyttöä. Kyse voisi olla myös siitä, että erityisen moni olisi Akaassa tehnyt noutopistemäärityksen kotiaan lähinnä olevaan pakettiautomaattiin, mutta tästäkään meillä ei ole lukuja olemassa. Enemmistö Postin asiakkaista ei toistaiseksi ole määrittänyt itselleen noutopistettä.

Useimmiten paketissa vain kotiosoite

Automaattisen ohjauksen muutos koskee pakettilähetyksiä, joissa toimitusosoitteeksi on ilmoitettu pelkästään vastaanottajan kotiosoite. Huttusen mukaan tyypillisintä onkin, että paketin lähettäjä ei ole valinnut paketille varsinaista toimituspaikkaa eli noutopistettä.

Monesti pakettilähetyksessä on kyse vastaanottajan itsensä tekemästä verkkokauppatilauksesta. Huttusen mukaan suurimpien kotimaisten verkkokauppojen tilaussivuilla asiakas pystyy valitsemaan noutopaikaksi toiveensa mukaan joko täyden palvelun postin tai pakettiautomaatin aivan, kuten ennenkin. Ulkomaisten Postin kanssa yhteistyötä tekevien verkkokauppojen sivuilla toimituspaikkaa ei kuitenkaan yleensä pääse itse valitsemaan.

– Nämä paketit ovat myöskin sellaisia, jotka Posti ohjaa automaattisesti, ja jotka päätyvät jatkossa yhä useammin noudettaviksi  automaattiin.

Jatkossakin voi noutaa ihmiskäsien kautta

Kaikille pakettiautomaatti ei ole toivottu noutopaikka. Esimerkiksi iäkkäille ihmisille pakettiautomaatin käyttäminen saattaa olla vaikeaa. Jos asiakas on aikaisemmin tehnyt, tai tekee jatkossa, itselleen noutopistemäärityksen, paketit ohjataan valittuun noutopaikkaan riippumatta siitä, mikä olisi etäisyydeltään lähinnä sijaitseva Postin noutopiste.

Jos vastaanottaja ei halua tai osaa tehdä noutopisteen määritystä, paketin lähettäjä voi varmistaa, että vastaanottaja saa noutaa paketin asiakaspalvelullisesta toimipaikasta.

– Silloin lähetykseen on valittava vajaan kahden euron lisämaksullinen paperinen saapumisilmoitus, sillä se ohjaa paketin vain täyden palvelun postiin, Huttunen kertoo.

Akaassa on yhteensä seitsemän Postin toimipaikkaa. Toijalassa on kolme automaattia ja täyden palvelun posti, kun taas Viialassa on yksi automaatti ja täyden palvelun posti. Kylmäkoskella on ainoastaan yksi pakettiautomaatti.

 

Lue myös:

Kylmäkoskelle tuli Postin pakettiautomaatti

Postin uusi pakettiautomaatti Toijalaan

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.