Toijalan Sataman rannan vedessä havaittiin pieni määrä sinilevää, Sääksmäen siltojen luona runsaasti

Perjantaina 28.6. Sataman uimarannan vedessä ei ollut merkkejä sinilevästä.

Sinilevää on havaittu tällä viikolla runsaasti Pirkanmaalla muun muassa Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla Suomen Ympäristökeskuksen virallisella näytteenottopaikalla. Akaan uimarantojen levätilannetta valvovan Tampereen ympäristöterveyden valvonta-alueella on yhteensä 74 uimarantaa, joista muutamilta on löytynyt vähän sinilevää. Yksi näistä rannoista on Toijalan Sataman ranta, jonka vedestä 24. kesäkuuta otetusta näytteestä löytyi hieman sinilevää.

Sen sijaan perjantaina 28. kesäkuuta ei Sataman uimarannan vedessä ollut minkäänlaisia leväkasvustoja. Rannan kioskia pitävät Tony Jokinen ja Topi Sakala ottavat jokaisena työpäivänään uimavedestä vesinäytteen lasipurkkiin. Perjantaina otettu vesinäyte oli selvästi levätön.

Myös Akaan Arajärven, Luttusen ja Tipurin uimarannat kuuluvat Tampereen ympäristöterveyden valvonta-alueeseen. Näiden rantojen vesissä ei kesän ensimmäisissä, 10. kesäkuuta otetuissa näytteissä ollut sinilevää. Seuraavan kerran näiden rantojen vesistä otetaan näyte 1. heinäkuuta ja vielä viimeisen kerran tänä kesänä 22. heinäkuuta.

EU-rantastatuksen saaneen Sataman uimarannan vedestä otetaan Tampereen ympäristöterveyden toimesta vesinäyte neljästi kesässä. Seuraavan kerran näyte otetaan 15. heinäkuuta ja vielä 5. elokuuta.

Tampereen kaupungin terveystarkastaja Markus Saarinen kertoo, että tänä vuonna sinilevä vaikuttaa olevan aikaisessa.

– Viime vuonna Sataman rannan vedessä on havaittu ensimmäisen kerran sinilevää pieni määrä 16.7. Saa nähdä miten sen kasvu lähtee nyt etenemään, Saarinen miettii.

Terveystarkastaja muistuttaa, että ennen uimaan menoa kannattaa aina havainnoida vedenlaatua. Mikäli uimarannalla havaitaan sinilevää, pitäisi rannalla olla siitä varoituskyltti. Sinilevätilanne voi kuitenkin vaihdella erittäin nopeasti sääolosuhteitten mukaan.

Jos rannalla havaitaan sinilevää ei vettä saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä. Vedellä ei myöskään saa tiskata astioita, eikä sillä saa kastella syötäväksi tarkoitettuja kasveja. Runsasleväisessä vedessä ei tule uida ja myös vähäleväisessä vedessä uimiseen kannattaa suhtautua varovaisuudella. Lapsia ja eläimiä ei kannata päästää rantaan, jonka vedessä on todettu sinilevää.

Sataman rannalla kioskia pitävät Tony Jokinen (vas.) ja Topi Sakala olivat ottaneet perjantaina 28.6. järvestä lasipurkkiin vesinäytteen, joka oli levätön.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.