Pääkirjoitus: Tuulen viemää

Akaan kaupungin alueelle Kurisjärven Karhunrahkaan suunnitellaan tuulivoimalapuistoa. Pirkanmaan juuri hyväksytty maakuntakaava mahdollistaa tämän. Suunnittelualueen pinta-ala on 19 neliökilometriä ja se rajoittuu maakuntarajaan ja näin Hämeenlinnan kaupunkiin.

Rakentamisen vaativasta osayleiskaavasta ja tämän kanssa yhdessä tehtävästä ympäristövaikutusten arviointi -menettelystä järjestettiin ensimmäinen yleisötilaisuus viime viikon tiistai-iltana. Paikalla asiaa esittelivät hankkeesta vastaavan Abo Wind Oy:n sekä kaavan laatijan Pöyry Finland Oy:n edustajat. Yva-menettelyn yhteisviranomaisen Pirkanmaan Ely-keskuksen edustaja ei ollut paikalla ja yhteismenettelystä vastaavan Akaan kaupungin edustajat juoksuttelivat lähinnä kysyjille mikrofoneja.

Mikrofoneja yhteiskoulun auditoriossa tarvittiinkin, sillä Karhunrahkan läheisyydessä asuvilla oli paljon kysyttävää. Saivatko he vastauksia, tuskin, sillä alueelle suunnitellaan 300 metrisiä tuulivoimaloita, joiden toiminnasta ei ole kenelläkään mitään tietoa, koska näin suuria voimaloita ei ole maailmassa olemassa. Alueen asukkaat sanoivatkin olevansa koekaniineja, jos voimalat päätetään joskus rakentaa.

Lähialueen asukkaat ovat syystä suivaantuneita. Suunnittelualue on ”keskellä ei mitään”, ja nyt siitä suunnitellaan metropolia. Huolet terveyshaitoista ja maiseman oleellisista muutoksista ovat aitoja, eikä niitä pyyhkäistä pois hetkessä.

Kun ihminen on hädissään, hän käyttäytyy kiivaasti. Kun ihmistä uhataan, hän useimmiten toimii. Paras lääke tällaisiin hetkiin on uskottava tieto. Tämä on kaavoittajille vaikea paikka muissakin asioissa. Aina ei voi vedota lainvoimaisiin päätöksiin tai julkisen vallan oikeuksiinkaan. Suomen kansalainen ei ole kenenkään alamainen.

Yleisötilaisuudessa ei tullut ilmi mitään uutta Akaan Seudussa 5. kesäkuuta olleeseen kuulutukseen. Nyt suunnitelmat saivat sentään kasvot, olivathan paikalla hankkeen projektipäällikkö Julian Wehnert ja kaavoittajan edustajat Ella Kilpeläinen ja Miia Nurminen-Pöyhönen.

Karhunrahkaan nousee, jos nousee, 11–15 voimalaa. Edelleenkään ei ole olemassa kunnollisia havainnekuvia, miltä voimalat maisemassa näyttävät. Tampereen ylpeys Näsinneula on vain 170 metriä korkea ja Akaan myllyjen runko oli 200 korkea ja siipi 100 korkea. Jokainen ymmärtää, että puhutaan valtavista laitoksista, joten ne näkyvät Akaasta kauas ja haittaavat monella tavalla lähiyhteisön elämää.

Ylimalkaisesti vedetty yleisötilaisuus oli yhtä tyhjän kanssa. Vastauksia ei varmasti saanut tuulivoiman kannattajatkaan, jos heitä salissa istui. Akaan kaupunki saa kiinteistöverotuottoja ja alueelta maita voimaloiden alle vuokranneet vuokratuloja. Ilmastonmuutos mainittiin, mutta rahankiilto silmissä mentiin eteenpäin. Abo Wind on sijoittamassa Karhunrahkaan lähes 90 miljoonaa euroa, joten se ajattelee aina ja vain rahaa saadakseen sijoitukselleen tuottoja.

Ilmastonmuutos on myös monille bisnes. Totta kai pitää kehittää turvallisia ja ekolokisesti kestäviä tapoja tuottaa energiaa. Ydinvoimalla on riskinsä ja kivihiili sotkee. Tuulivoima näyttää puhtaalta. Tuulivoima on tällä hetkellä kuitenkin monelle tuntematon asia, joten siitä pitää puhua tarkasti ja oikein esimerkein. Jos kaikkiin kysymyksiin ei osata heti vastata, vastaus pitää etsiä ja päästää kysyjä myöhemmin piinasta. Karhunrahkan tilaisuudessa jäi moni kysymys turhaan vastausta vaille.

Nyt jos koskaan on mahdollista selvittää ja kertoa Akaasta kaikille, miten infraääni terveyteen vaikuttaa!

Seuraava Karhunrahkan yleisötilaisuus on valmisteltava huolellisemmin. Paikalla pitää olla myös enemmän Akaan luottamushenkilöitä. Selitykseksi kävi huonosti nytkin samaan aikaan järjestetty kaupunginhallituksen kokous. Hallituksessa istuu vain murto-osa kaupungin päättäjistä. Akaan valtuusto vahvistaa osayleiskaavan, jos vahvistaa.

 

 

 

 

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.