Pysähdy hetkeksi: Kutsut liikkeelle

Ensi sunnuntain kirkoissa luetaan evankeliumina eräs Jeesuksen hurjista vertauksista. Mies järjestää suuret juhlat ja lähettää sanan kutsutuille: ”Tulkaa, kaikki on jo valmiina”. Näillä samoilla sanoilla usein kutsumme sunnuntaisin kirkossa ihmisiä ehtoollispöytään. Miehelle kävi kuten meillekin kirkossa usein: kutsuttuja ”arvovieraita” ei näy eikä kuulu. Sen sijaan saamme paikalle rakkaat ja tutut kävijät, joskus myös satunnaisesti poikkeavia.

Tässä on hieman samanlainen viesti kuin viime sunnuntain vertauksessa. Siinä rikas mies oli hämmentynyt, kun kuoleman jälkeen köyhä Lasarus olikin Aabrahamin helmoissa, eikä hän.

Kun kertomuksen ensiksi kutsutuista eli juutalaisista ei tullut talo täyteen, niin kutsu osoitettiin muille. Me olemme niiden idästä ja lännestä, pohjoisesta ja etelästä kutsuttujen joukossa, jotka kutsutaan Jumalan valtakuntaan. Kohta jo parin tuhannen vuoden takaista kutsua on viety joka ilmansuuntaan, ja kutsuun on vastattu.

Meidät on kutsuttu ja me kutsutut viemme taas puolestamme viestikapulaa eteenpäin. Vai viemmekö? Onko käteni hidas, kun pitäisi rukoilla lähetyksen puolesta tai tehdä jotain kouriintuntuvaa asian eteen?

Onneksi seurakunta järjestää tähän monia mahdollisuuksia. Kaikkein mukavimmat ovat tietysti lähetyslounaat ja lähetysmyyjäiset. Ei ole reilua vain iloita siitä, että on saanut kuulla ilosanoman, sitä voi laittaa tosiaan eteenpäin missä vain, kotona tai vaikka sisä- tai ulkolähetystä tukemalla.

Kaikissa Jumalan valtakunnan pitoja koskevissa raamatunkohdissa on nähty viittauksia myös ehtoolliseen. Ehtoollinen on meille muistutus Taivaasta. Sakramenttia nauttiessamme meille on luvattu Pyhän Hengen hoitavan meitä ja yhdistävän Jeesukseen Kristukseen ja toisiin hänen omiinsa.

Käymme ehtoollisella armon äärellä, saamme kiittää siitä, että Jeesuksen sovitus koskee myös meitä ja saamme omistaa sen uskossa. Emme saa sitä vaatimalla, emmekä omaan itseemme luottaen, vaan Jumalan käsittämättömään rakkauteen turvaten.

Tänäkin kesänä pitkälti toista sataa nuorta seurakuntalaista pääsee kohtaamaan Herran Jeesuksen ehtoollisessa. Tavallisesta seurakuntalaisesta saattaa tuntua tukalalta, kun kirkossa on useampi sata ihmistä, jotka eivät yleensä käy jumalanpalveluksissa.

Meidän kokeneempien tulee silti olla kiitollisia siitä, että ihmiset sentään tulevat sankoin joukoin rippikirkkoihin. Toivotamme heidät tervetulleiksi, hymyilemme heille ja koetamme antaa heille houkuttelevan kokemuksen kirkossakäynnistä.

Me haluamme, että he tulevat, kun Herran pöytä kutsuu. He eivät siis kieltäytyneet kutsusta, kun se on tullut. Nuori ja hänen vanhempansa ovat kutsuneet paikalle, kun Pyhä koskettaa koko perhettä. Tästä hyvästä tavasta tulee pitää kiinni ja kestämme iloisesti sen, että kerrankin on ihmisiä altistumassa Pyhän Hengen työlle, kun kuulevat Jumalan Sanaa ja osallistuvat mahdollisesti ehtoolliselle.

Meidän on syytä myös rukoilla tulevien rippikoulujen ja konfirmaatioiden puolesta. Kutsumme siis vieraita idästä ja lännestä, pohjoisesta ja etelästä. Kutsukaa tekin, ota kirkkokaveri mukaan!

 

Ali Kulhia

Kirjoitaja on Akaan seurakunnan kirkkoherra

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.