Valtuutettu on tyytyväinen kouluratkaisuun uuden rakentamisen osalta, mutta moittii yhden koulun malliin päätymistä kahden koulun sijaan: ”Kustannusero 40 vuodessa on mitätön”

Viialan kouluverkkopäätös on tehty. Viialaan rakennetaan yksi uusi yhtenäiskoulu.

Kun kaksi vuotta sitten aloitimme toimikautemme, Viialassa oli murto-osa koululaisista siirretty väistötiloihin. Vastikään 8 miljoonalla peruskorjatussa koulussa lapsia ja työntekijöitä sairastui. Rasin koulu oli sisäilmaongelmien takia jo tyhjennetty. Kun heinäkuussa 2017 ensimmäisen kerran kokoontuvalle uudelle sivistyslautakunnalle tuotiin päätettäväksi lisää väistötiloja, olin jo vaalien jälkeen ehtinyt sen verran perehtymään Keskustan koulun rakennetutkimuksiin ja remontin rajauksiin, että tiesin, ettei väistöaika olisi kuukausia, vaan vuosia.

Yhteistyö yli puoluerajojen oli ratkaisukeskeistä, ja tärkeimmäksi seikaksi nousi lasten ja työntekijöiden terveys. Alkoi vääntö väistötilojen tasosta ja vuokrausajasta. Samaan aikaan parakkien ongelmat alkoivat paljastua. Ympäristöterveysviranomaisten lausuntojen, vanhempien ja työntekijöiden vetoomusten myötä Akaan valtuusto päätti lopulta yksimielisesti vuokrata Viialaan kolmeksi vuodeksi siirtokoulut. Se oli kallista, mutta pakollista, koska Hirvialhokin oli jo todettu sisäilmaongelmaiseksi.

Lopulta myös Rasin oppilaiden vaeltaminen pitkin kylää oleviin väistötiloihin päättyi ja hekin pääsivät yhteen uuteen siirtokouluun yhtenäiskoulun yhteyteen. Tämä päätös tapahtui virheellisesti, ja olen valittanut siitä hallinto-oikeuteen, mutta asiasta ei ole vielä annettu ratkaisua.

Kun Keskustan kouluun, Hirvialholle ja Rasille teetettiin 2018–2019 vielä kahdet laajat kuntotutkimukset, ongelmien todellinen laajuus alkoi näkyä. Loppukeväästä 2019 kaikista vaihtoehdoista teetettiin vielä elinkaarikustannuslaskelma, joka yllätti monet. Korjausvaihtoehdot olivat kaikissa muodoissaan pitkällä tähtäimellä kaikkein kalleimmat ratkaisut, ja yhden ison yhtenäiskoulun rakentamisella olisi säästetty 40 vuodessa kahden koulun ratkaisuun verrattuna vain 300 000 euroa. Kustannusero yhden ja kahden koulun vaihtoehtojen välillä oli mitätön.

Näin oli helppo päätyä lasten takia esittämään sekä sivistyslautakunnassa että valtuustossa Rasille omaa, pienempää alakouluyksikköä. Yhtenäiskoulusta oli tulossa liian iso yksikkö. Varrasniemen ja Mortin alueiden pienempänä kouluna Rasin koulu olisi ollut vetovoimatekijä ja antanut perheille mahdollisuuden valita ison ja pienen koulun väliltä. Pienten lasten koulumatkat olisivat säilyneet kohtuullisina ja turvallisina.

Olen puolustanut Rasin säilyttämistä, puhunut ja perustellut asiaa useissa kokouksissa, iltakouluissa ja seminaareissa sekä kouluverkkotyöryhmässä, jonka jäsen olen. Kesäkuun 19. päivän valtuustossa päädyin vain lukemaan muutosesitykseni; olen käyttänyt Rasin koulun puolesta jo niin paljon panoksia, että nyt olivat lippaat tyhjät. Hävisin äänestyksen selvin numeroin 24–11.

Vaikka hallinto-oikeuden ratkaisu on tulematta ja hallintolain 41 §:n edellyttämä kuntalaisten kuuleminen tekemättä, on näiden vaikutus päätöksen lopputulokseen teoreettinen, sillä ne eivät muuta valtuuston enemmistön tahtoa. Viialaan rakennetaan yksi iso uusi yhtenäiskoulu. Aikataulu on realistinen, ja siirtokoulujen pitkä vuokra-aika tulee tarpeeseen.

Vaikka hävisin, minulla on voittajafiilis. Kukaan ei enää ehdottanut vanhojen koulujen korjaamista, vaan nyt on aika rakentaa uutta. Päätös on Viialan osalta tehty, ja on aika katsoa eteenpäin – eli suunnata katse Toijalaan.

Mervi Pulkkinen
Akaan kaupunginvaltuuston jäsen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.