Lasse Niemi oli lehtimies ja joukkuepelaaja

TP-49 Killan puheenjohtaja Tapio Pajuoja (vas.) ja Lasse Niemi ovat killan perustajajäseniä.

Toimittaja Lasse Niemi kuoli monien pitkällisten sairauksien uuvuttamana Toijalassa. Niemi syntyi Akaassa 9. syyskuuta 1945 ja oli menehtyessään 73-vuotias.

Lasse Niemi oli Toijalan Pallo 49-:n kasvatti, vuonna 2003 perustetun Killan perustajajäsen ja rahastonhoitaja. Lasse oli myös lupaava pikaluistelija, ja työkaverit muistavat hänet myös taitavana sulkapalloilijana.

Lassen paraatilaji oli jalkapallo. Hän pelasi vuosia TP-49:n joukkueessa puolustajana, mutta Lasse pelasi jopa maalivahtina, kun sellaista tarvittiin. Jalkapallouran kohokohta oli se, kun Toijalan yhteislyseo pudotti toukokuussa 1962 oppikoulucupissa Valkeakosken yhteiskoulun, joka edellisenä syksynä oli finaalissa. Ottelu venyi jatkoajan jälkeen rankkarikisaan, jonka Toijala voitti. Lasse ampui rankkarin tolpan kautta verkkoon. Se oli hänen uransa ensimmäinen ja viimeinen rankkari.

Lasse oli oman tiensä kulkija, vakaumuksellinen sosialidemokraatti, joka oli Toijalan kaupunginvaltuustossa yhden kauden. Lasse ei moittinut eikä moralisoinut ketään, vaan antoi jokaisen elää omaa elämäänsä. Hän oli joukkuepelaaja.

Lassen siunaustilaisuudessaan musiikkina olivat Myrskyluodon Maija ja Nocturne, jotka sopivat hänen sielunmaisemaansa.

Lasse pääsi ylioppilaaksi 1965 Toijalan yhteislyseosta. Hänestä piti tulla lakimies, mutta tulikin lehtimies. Juristin opinnot katkesivat, kun hän pääsi uutistyön makuun Demarin kesätoimittajana Helsingin Hakaniemessä.

Lasse teki elämäntyönsä Suomen Sosialidemokraatin toimittajana. Pisimmät jaksot hän työskenteli Helsingin kaupunkitoimittajana ja vuodesta 1985 työmarkkinatoimittajana. Eläkkeelle hän siirtyi vuosituhannen vaihteessa ja oli viimeiset vuodet Tampereen aluetoimituksessa.

Vaikka Demarissa väki vaihtui varsin tiiviisti, toimituksessa oli pysyvä ydinporukka, johon Lassekin kuului. Hän oli vakaa, vaatimaton, ja kollegojen suuresi kunnioittama. Lasse valittiin lukuisia kertoja toimituksen luottamusmieheksi.

– Tiukoissa tilanteissa saattoi luottaa Lassen olkapäähän satavarmasti, kertoi Lassen työtoveri Tuomo Lilja.

Lasse jäi leskeksi, kun puoliso menehtyi 1989 hänen käsivarsilleen. Hän palasi surullisena miehenä Toijalaan, jossa hän löysi uuden rakkaan ja elämänkumppanin, Tarjan, joka oli myös jäänyt leskeksi. Tarja laittoi siunaustilaisuudessa pienen jalkapallon Lassen arkun päälle. Tuo pallo symbolisoi Lassen elämää. Se oli läksiäislahja Metallityöväen Liitolta.

 

Tapio Pajuoja, Lassen luokka- ja pelikaveri, TP-49:n Killan puheenjohtaja.

Matti Pitko, Lassen valmentaja, Killan jäsen ja kollega.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.