Viialaan rakennetaan yksi uusi koulu – Tavoitteena on saada rakennustyöt käyntiin ensi vuoden kesällä

Vasemmistoliiton ja sosialidemokraattien valtuustoryhmät hajosivat kouluäänestyksessä. Vasemmistoliiton Jorrma Kivi (vas.) ja sosialidemokraattien Hilkka Heinonen kannattivat yhden koulun rakentamista. Sosialidemokraatti Inka Loppi kannatti kahden koulun rakentamista, kun taas puoluetoveri Harri Rantala oli yhden koulun kannalla.

Akaan Viialaan rakennetaan uusi yhtenäiskoulu enintään 750 oppilaalle. Valtuusto hyväksyi kaupunginhallituksen pohjaesityksen äänin 24-11. Uutta koulua myös Rasin koulun tilalle 1-6-luokan oppilaille esitti valtuutettu Mervi Pulkkinen (kesk) ja häntä kannattivat valtuutetut Jukka Ahonen (muutos 2020), Heli Einola-Virtanen (ps), Hannu Järvinen (sd), Vesa Liehu (kesk), Jukka Saari (vas), Timo Saarinen (sd), Sauli Turja (sin) ja Jouni Vaittinen (kesk) sekä varavaltuutetut Juhana Riekkinen (ps) ja Inka Loppi (sd).

Valtuuston puheenjohtajan tehtävät jättänyt Jaakko Leinonen (kok) kertoi kokousta seuranneessa tiedotustilaisuudessa, että toivoi jo pari vuotta sitten päätöksiä kouluasiassa.

– Nyt vihdoinkin saatiin päätös aikaiseksi, mikä on erittäin tärkeää. Nyt on ainakin selvityksiä tehty asian eteen. Eivät pääse jälkipolvet sanomaan, ettei tätä olisi selvitelty tarpeeksi, miettii Leinonen.

Akaan kaupunki on jo käynnistänyt uuden koulun suunnittelun. Ensin laaditaan hankesuunnitelma, jonka jälkeen alkaa yksityiskohtaisempi suunnittelu.

– Tavoitteena on monikäyttöiset ja modernit tilat, jotka palvelevat meitä pitkään. Kun yksityiskohdat on hiottu, siirrytään aikanaan kilpailuttamisvaiheeseen, kertoo kaupunginjohtaja Antti Peltola.

Tiukka aikataulu

Tekninen johtaja Jaana Kootan tavoitteena on, että Viialan yhtenäiskoulun hankesuunnitelma olisi valmiina jo loka- ja marraskuun vaihteessa.

– Tämän jälkeen päästään työstämään kilpailutusasiakirjoja ja sitten käynnistämään kilpailutusprosessi. Jos kaikki menee hyvin, eikä tule mutkia matkaan ja päästään sujuvalla päätöksenteolla eteenpäin, niin kilpailutus saadaan hoidettua niin, että meillä olisi sopimus ensi vuoden tammi- helmikuussa, kertoo Koota.

Kilpailutuksen jälkeen tarkennetaan vielä muun muassa tilatarvetta ja rakentamisasiakirjoja. Akaa tavoittelee tilannetta, että yhtenäiskoulun rakentaminen alkaisi alkukesästä 2020. Tätä ennen on Hirvialhon koulukiinteistö purettava alta pois.

– Jo alustavassa hankesuunnitelmassa olemme pohtineet syyslukukautta 2022, jolloin koulu otettaisiin käyttöön. Aikataulu on erittäin tiukka, mikä tarkoittaa sujuvaa prosessia ilman valituksia.

Kun uusi koulu on valmiina, alkaa siirtokoulujen purkaminen, jolloin päästään suunnittelemaan piha-aluetta ja ulkoliikuntapaikkojen rakentamista.

Valtuuston joulukuussa 2019 talousarvioon vuodelle 2020 siirtämä Viialaan rakennettava Akaa-areena on myös suunnittelun alla. Tavoitteena on tehdä Viialaan uudisrakennuksilla uusia asukkaitakin houkutteleva koulu- ja harrastuskeskus.

Keittiöt vanhentumassa käsiin

Akaan Toijalassa yhteiskoululla toimiva valmistuskeittiö on suunniteltu 600 aterian valmistukseen päivässä, mutta nyt siellä valmistetaan 1300 ateriaa.

– Olemme hyvin vaikeassa tilanteessa, koska keittiömme ovat varsin puutteellisia. Selvitämme nyt eri vaihtoehtoja. Mitkä ovat keskuskeittiön rakentamisen ja toiminnan kaikki kustannukset tai Viialan koulun yhteyteen rakennettavan uuden valmistuskeittiön kustannukset. Kolmantena vaihtoehtona otamme vertailuun myös palvelun ulkoistamisen kustannukset, sanoo Koota.

Akaan keittiöissä tuotetaan 5500 ateriaa päiväkoteihin, kouluihin ja vanhusten palveluyksiköihin. Tämä vaatii Jaana Kootan mielestä joka päivä luovuutta ja joustamista.

Vasemmistoliiton valtuutettu Heli Piirainen saapui kokoukseen koulupäätöstä käsiteltäessä. Hän myös ilmoittautui puheenjohtaja Jaakko Leinoselle (kok). Vihreiden Hilu Toivonen-Alastalo istui kuitenkin varavaltuutettuna Piiraisen paikalla koko käsittelyn ajan, koska valtuuston puheenjohtaja ei vaihdosta kesken pykälän käsittelyn todennut.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.