Puuklusteri Akaaseen – Timo Rajala on tehnyt kuntalaisaloitteen Akaan kaupungille

 

Poliisiammattikorkeakoulun hallintojohtaja Timo Rajala toimi Toijalan ja Akaan valtuustoon puheenjohtajana vuosina 2006-2012.

Akaan kaupunki

Myllytie 3

37800 Akaa

 

Kuntalaisaloite (Kuntalaki 23 §) Puuklusterin perustaminen Akaaseen

Tänään 18.6. olemme saaneet tietää, että valtion talousarvioon on varattu 8 miljoonan euron määräraha Akaan raakapuuterminaalin edistämiseen. Vuosia ajettu hanke saa vauhtia. Akaan puulaakso on askeleita lähempänä toteutumistaan.

Esitänkin, että Akaan kaupunki ryhtyy voimaperäisesti, suunnitelmallisesti ja päättäväisesti työskentelemään sen eteen, että Akaasta kehittyy merkittävä puualan toimijoiden keskittymä, klusteri. Meillä on sijaintivaltti, tässä olisi meille valttikortti. Työhön pitää ryhtyä välittömästi. Akaassa pitää ajatella isosti!

Akaa Point-alueen on toivottu alkavan rakentua – se voisi edellä sanotussa hengessä tapahtua vahvalla puuidentiteetillä ja profiililla. Alan yritysten verkosto pitää koota samaan pöytään, jotta tietoisuus leviää ja ruokkii uutta toimintaa ja työtä.

Akaassa voisi aivan hyvin olla puu- ja metsäorientoitunut koulu – alakoulu ja yläkoulu. Mitä olisikaan puu- ja/tai metsäpainotteinen lukio? Puulta maistuva koulu saisikin aivan uuden merkityksen. Älköön vaan kukaan sanoko, että opetussuunnitelmaa ei voisi niin laatia? Kyllä voi.

Työelämän ja koulun läheinen vuorovaikutus kasvattaisi nuoristamme tulevaisuuden osaajia. Kestävä kehitys ja ilmastonmuutos ovat asioita, joiden kanssa metsäajattelu sopii hyvin yhteen.

Naapurikaupungeissa on alaa sivuavaa korkeakoulu- ja ammatillista opetusta. Se on yksi lisäosoitus oivallisesta sijainnistamme – Tampereelle alta puolen tunnin.

Puurakentaminen kaiken kaikkiaan on nouseva trendi. Sellaisen suosiminen kaikessa rakentamisessa voisi olla kaupunkisuunnittelun kirkkaita lähtökohtia.

Voisi kuvitella, että tällaiseen kehittämistoimintaan olisi saatavissa kotimaista ja eurooppalaistakin rahoitusta kaupungin omaa panosta unohtamatta.

Tiedetään, että saman idean suuntaisia keskittymiä on Loviisassa. Lieksassa ja muutamalla muullakin paikkakunnalla. Perusidea on sama: enemmän hyötyä ja ideoita laajemmalla porukalla.

Joensuu on Suomen metsäpääkaupunki – merkittävä tutkimuksen, opetuksen ja teollisuuden keskus. Suomeen mahtuu muitakin alan keskittymiä. Sopii muistaa, että Joensuun Elliksi aikoinaan kutsuttu tyttöihminenkin oli Juukasta.

Akaassa 18.6.2019

Timo Rajala

Kommentit (5)

 1. sauliturja

  Tätä klusterijuttua on aiheetonta kirjata Rajalan nimiin. Asia on ollut kaupungin viranhaltijoiden valmistelussa koko ajan ilman sen ihmeempiä meteleitä. Klusteri hoituu joka tapauksessa viranhaltijatoimintana, ei jonkin aloitteen toimeenpanona!

 2. timovepsalainen

  Onhan se luonnikasta, esittää jo kehittelyssä olevaa, hedelmällisempää kuin vastustus. Sesse, mikä on todella uutta ja uniikkia, on näin vanhassa maailmassa, paljon harvinaisempaa.

 3. timorajala

  Saul Turja: kas kas. 1. Aloite kirjataan aina tekijänsä nimiin, se on selvä. 2. Jos vaivautuu lukemaan aloitteen tekstin iin voi todeta, että a) ensin todetaan valtiovallan myönteinen päätös ja b) ja sitten Akaan omat toimet ”vuosia ajettu” … kukaan ei siis omi, vaan kannustaa avarampaan ajatteluun. 3. Raakapuuterminaali ja yhden yritysryppään kosiskelu on aivan muuta kuin se, mitä aloitteessa kirjoitetaan/esitetään. 5. Toijalassa/ ja nyt näköjään Akaassakin vallitsee alasampumisen henki – ei kukaan ei mitään eikä sittenkään. 6. Toki se Saulia harmittaa, kun Sinisen Tulevaisuuden pilvet ovat niin tummat, mutta kuitenkin. Ja kun hallituspaikkakin meni niin on vähemmän saumaa vastustaa kaikkea, mikä liikkuu.

 4. timorajala

  ”Klusteri hoituu joka tapauksessa viranhaltijatoimintana, ei jonkin aloitteen toimeenpanona!” sanoo Turja. Ja vielä: suorastaan hämmentävää, että Sauli nostaa nyt virkatyön ainoaksi oikeaksi. Toisaalta voi kysyä ja sitähän kyllä Kesäkin kysyi, mihin tarvitaan luottamushenkilöitä, jos …. Kansaahan – eli meitä äänestäjiä – ei voi vaihtaa ….

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?