Pääkirjoitus: Paljon onnea Akaa!

Nykyinen puunkuormauspaikka Toijalan keskustassa vapautuu muuhun käyttöön, kun uusi raakapuuterminaali valmistuu AkaaPointiin.

Nyt se on totta. Nyt se on paperilla. Nyt ei muuta kuin kinttuihin vipinää!

Paikallisen tavan mukaan asiaa ehdittiin epäillä jo irtisanottua kaupunginjohtajaa myöten. Raakapuuterminaalin siirtäminen pois Toijalan ydinkeskustasta ei toteudu. Paljon onnea Akaa – kotikaupunkimme. Terminaali siirtyy. Siirto on saanut rahat tiistaina julkistetussa valtion lisätalousarviossa. Ehdotushan se vielä on, mutta nämä asiat tuppaavat pysymään.

Suurin toivein epäilevien tuomaiden ilkuessa hankittu Akaa Pointin yritysalue saa nyt kaivatun päänavaajan, ellei sitten kaupungin elinkeinopuolen ”pojilla” ole muuta kerrottavaa. Valtioneuvosto taitaa ehtiä ensin. Tiedotustilaisuudessa liikenneministeri Sanna Marin (sd) oli yhtä hymyä. Tästähän tietysti paikalliset sosialidemokraatit ottavat sulan hattuunsa, Marinhan on meidän naisia, mutta ottakoot.

Terminaalin rakentamisen varmistuminen nostaa Akaa Pointin aivan uuteen asemaan mietittäessä, mitä muuta alueelle halutaan.

Lobbaamisesta kaikki on kiinni. Ja Akaa on lobannut. Sulan voivat ottaa hattuunsa kaupungin johtavat luottamushenkilöt tältä ja edelliseltä vaalikaudelta ja viranhaltijoista ainakin kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen. Akaassa on epäilyistä huolimatta nähty kauas ja pelattu oikein.

Historiaa. Tampereen uusi lentokenttä päätettiin joidenkin pirkkalalaisten vastustuksesta huolimatta siirtää Härmälästä pois nykyiseen paikkaansa korpeen Pirkkalaan. Kenttä valmistui ja silloinen tie- ja vesirakennuslaitoksen pääjohtaja Jouko Loikkanen kutsuttiin Pirkkalaan kylään. Pääjohtaja halusi nähdä kentän ja kunnanjohtaja Ensio Lehtinen lähti oitis mustaan autoon oppaaksi. Kentälle kuljettiin erittäin kuoppaista öljysoratietä pitkin. Kas kummaa, seuraavassa lisätalousarviossa muuan kuoppainen tie sai korjausmäärärahansa. Lobbaamisesta kaikki on kiinni.

Puuterminaalin siirtyminen avaa Akaan kehittämisessä uuden aikakauden. Kaupunki on hankkinut jo nyt maata määrätietoisesti rautatieaseman ympäriltä, mutta nyt kaikki loksahtaa kohdalleen. Hivenen leikkisästi voisi sanoa, että kaupunginjohtaja Antti Peltola saa nyt oman hiekkalaatikkonsa. Tälle alueelle on mahdollista tehdä mitä vain ja ideoita voisi katsella vaikkapa Lempäälästä.

Kaupunginjohtaja Peltola on lyhyessä ajassa asemoinut itsensä hyvin dynaamiseksi johtajaksi. Hän on joka paikassa ja hänellä on ajatuksia. Kaupunginjohtajan draivi on tarttunut muuhunkin virkakuntaan ja se näkyy. Muutos tietysti harmittaa verkkarihousuihin sonnustautuneita ikinälvijöitä, jotka katsovat Akaan historiasta, mitä täällä saa tehdä ja mitä ei. Nyt kuitenkin tehdään historiaa ja siinä voi käydä niinkin, että jopa rautatieaseman nimi vaihtuu.

Lobbaamisesta kaikki on kiinni.

Päätös määrärahasta raakapuuterminaaliin tulee otolliseen aikaan. Akaan kaupungin taloudellinen tila on vähintäänkin haastava. Alijäämä kasvaa huolestuttavasti ja kaupunki hakee jo harkinnanvaraista valtionavustustakin. Tänään keskiviikkona valtuustossa hyväksyttävä viime vuoden tilinpäätös on karua luettavaa.

Nyt ei pidä jäädä tuleen makaamaan. Kaupunginjohtaja Peltola on aivan oikeassa sanoessaan, että Akaan tulevat kouluinvestoinnit ovat investointeja tulevaisuuteen. Tulevaisuuteen investoimista on myös tahtotila hyvinvointikeskuksen rakentamisesta. Näitä investointipäätöksiä tekevät Akaan tulevaisuuteen vahvasti uskovat luottamushenkilöt.

Akaa on tänään todella muutakin, kuin vain kysymys ristisanatehtävässä. Akaa on 17 000 asukkaan kaupunki, jossa asuvat pitävät kotikaupunkiaan tärkeänä. Täällä tuskin asutaan väkisin. Väkisin ei kukaan luo Akaalle imagoakaan. Imago syntyy onnistumisista. Akaa Point on ansainnut puuterminaalinsa.

Malja Akaan Seudun kotikaupungille!

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.