Pysähdy hetkeksi: Nyt on kesä, järvelle siis

Kesä on alkanut, koulut ovat loppuneet ja ensimmäinen kesän rippileirikin taitaa olla jo takanapäin. Minun kesääni liittyy jollakin tavoin vesi. On mukava päästä järvelle soutelemaan tai melomaan, ehkä onkimaankin.

Vesi on kaiken elämän edellytys. Ilman vettä ei ole elämää. ”Kaste kantaa, kasvatus kannattaa” oli joskus kirkon vuositeema. Vesi kantaa isonkin laivan, joka painaa kymmeniä tuhansia kiloja. Silti se pysyy pinnalla. Tai oletko joskus yrittänyt sukeltaa jotain kolmen metrin syvyydestä? Yllättäen suurin ongelma on pohjalle pääseminen, vedenpaine kun nostaa väkisin ylös.

Mutta toisaalta vesi on vaarallinen elementti. Myrskyssä vene voi kaatua, tai liian rohkea uimari voi hukkua. Vesille ei pidä lähteä joka säässä. Myrskyllä on syytä pysytellä kuivalla maalla. ja kun vesille lähdetään, pitää varusteiden ja veneilytaitojen olla kunnossa ja ehdottomasti pelastusliivit puettuna.

Ehkä sinut on kastettu kolmiyhteisen Jumalan nimeen, siitä on alkanut koko elämänpituinen seikkailu, jossa Jumala on läsnä elämässäsi.  Väliin on tyyntä, väliin myrskyä, mutta välillä voi poiketa matkaeväälle kirkkoon ehtoollispöytään, jossa saat taas rohkeuden ja toivon matkan jatkamiseen. Niinpä Pyhän Hengen tuuli puhaltaa kirkkolaivan purjeisiin ja johdattaa Jumalan tahdon mukaiselle reitille. On siis turvallista jäädä Jumalan kämmenelle siunattavaksi. Taas uskaltaa hyvin mielin lähteä kohti uusia seikkailuita.

Jeesus vietti paljon aikaa järvellä. Järvestä haettiin elanto, torilla myytävät ja itse syötävät kalat. Järvi oli myös nopein kulkureitti paikasta toiseen. Se oli oman aikansa moottoritie tai nettiyhteys. Jeesus sanoi tarjoavansa seuraajilleen elävää vettä, jonka juotuaan ei enää ole janoissaan. Raamatun kielessä elävä vesi tarkoittaa virtaavaa vettä, raikasta vettä.

Rauli Helenius

Kirjoittaja on Akaan seurakuntapastori

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.