Forum Akaa: Kukkia hunajakaupunkiin

Eija Kariluoma.

Viime aikoina on käyty tunteikasta keskustelua Akaan kaupungin yleisten puisto- ja piha-alueiden sekä piennarten hoidosta. Ruohonleikkurilla ei edes yritetä ehtiä joka nurmikolle, sillä resurssit on mitoitettu liian pieniksi Viksun Akaan strategisiin tavoitteisiin nähden. Kukkaistutuksetkin jätetään säästösyistä pääosin tekemättä. Silloin tällöin keskustelussa ovat esiin nousseet kukkakedot, -pientareet ja -niityt. Kauniit luonnonkukat mehiläisineen, perhosineen ja muine ahkerine työläisineen ovat kaunis näky ja ne sopisivat mitä parhaiten hunajakaupungin imagoon. Kaupungin imagoon sopisi myös istutettu sinipunainen hunajakukka – puna-apilapelto mehiläispölyttäjineen. Tämän kesän juhannustaikoja varten kukat eivät enää ehdi.

Päätökset tämän kesän maisemaniityistä murskainleikkauksineen on muutenkin jo tehty. Talven aikana olisi kuitenkin mahdollisuus suunnitella osasta Akaan maisemaniityistä kauniita kukkaniittyjä ja tienpientareista kukkaketoja. Kauniiden ja monipuolisten kukkaniittyjen syntyminen vaatii aikaa, mutta eihän meillä muutenkaan ole ollut tapana kiireen kanssa hötkyillä. Hyvää ja kaunista kannattaa odottaa.

Joillain maisemaniityillä voisi olla kauniita luonnonkukkia ja osalta maisemaniittyjä kaupunkilaiset voisivat ihailla ja kerätä vaikkapa auringonkukkia. Jotkin kaupungit kylvävät herneitäkin asukkaidensa makuhermojen iloksi. Kukkivien maisemaniittyjen perustaminen vaatii aikaa ja työtä, mutta alun jälkeen työ palkitsee tekijäänsä. Kukkiva niitty on kaunis ja vaatii yleensä vähemmän hoitoa kuin nurmikko.

Perhosten ja muiden hyönteisten määrän sanotaan Suomessa lisääntyneen ilmaston lämpenemisen myötä. Uusia lajeja saapuu ja kotiutuu tänne Pohjolan perukoille. Hyönteiset tarvitsevat kuitenkin elintilaa ja ravintoa. Kukkiva maisemapelto on silmien ilo myös siinä elävien hyönteisten seuraajille – montako erilaista perhosta bongaat tänä kesänä?

Uuden Valtioneuvoston asetuksen myötä eräistä vieraslajeista, kuten kurtturuusuista ja lupiineista tuli lainsuojattomia. Niitä ei saa myydä eikä kasvattaa. Nykyiset kasvustot on kiinteistöiltä hävitettävä viimeistään vuoden 2022 kesäkuuhun mennessä. Kukkiva lupiini on kaunis, mutta se syrjäyttää tehokkaasti tieltään hennot luonnonkukat. Lupiineista ei myöskään ole perhosille ravinnoksi. Odotankin innolla, millaisia kukkia perhosineen saamme lupiinien tilalle eri puolille Suomea ja tietenkin myös meille tänne Akaaseen.

Tämän kesän kukkaloisto on kauneimmillaan ja hyönteiset ovat työssään. Ensimmäiset helteet on jo koettu ja hyttysiäkin riittää lintujen ruuaksi. Myös järvivedet ovat jo uintilämpöisiä, joten Suomen kesä on valmis kesäkuiseen yöttömän yön juhlaan.

Mukavaa, aurinkoista ja vähälumista juhannusta teille kaikille Akaan Seudun lukijoille!

Eija Kariluoma

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.