Paleface lauantaina Toijalan rautatieasemalla – Ympäristötaidenäyttely Näkymä tuo hyvät ja huonot hymiöt Toijalan keskustaan

Sarjakuvataiteilijat Solja Järvenpää ja Jaana Suorsa ovat innoissaan uudistuvasta Näkymästä

Ympäristötaidenäyttely Näkymä uudistuu. Toista kertaa järjestettävän nuorten sarjakuvakilpailun lisäksi Nahkialanjärven puistossa ja kaupunkiympäristössä Toijalan keskustassa esillä on käsitetaide.

– Puistoon tuleva teos paljastuu vasta avajaisissa. Kyseessä on ääniteos, johon liittyy puistoon sijoitettu kylttisarja. Jokaisessa kyltissä on yksi sana. Kaikki kymmenen kylttiä on löydettävä, koska ne yhdessä muodostavat yhdessä tekstin, joka kuvaa ääniteosta. Ääniteoksen voi kännykällä kuunnella tietystä osoitteesta netistä näpyttelemällä, kertoo Näkymän koordinaattori Jaana Suorsa.

Kyltit tehdään kierrätysmateriaaleista Toijalan työttömien pajalla. Kylttien visuaalisuus syntyy pajalla ja ne ovat oma kokonaisuutensa. Kylteistä paljastuvan ääniteoksen on tehnyt Mikaela Mansikkala.

– Kyseessä on aika rankka mielenterveyteen liittyvä teos, lopputyö Turun taideakatemiaan. Ääniteoksessa poika kertoo, minkälaista on olla mielisairaalaympäristössä. Teos on kuultavissa vain Näkymän ajan. Kontrasti syntyy siitä, että teoksen kuuntelee miellyttävässä puistomaisemassa. Siinä on myös musiikkia, jonka kertoja on tehnyt.

Jaana Suorsa haluaa, että Näkymä muuttuu. Yli kymmenen vuoden ajan Nahkilanjärven puistossa on esitelty sinne pystytettyjä teoksia, joita on hajotettukin.

– Ikäväähän viime vuonna oli se, että nuorten teoksia hajottivat toiset nuoret. Viesti ei mennyt mitenkään perille. Yleensäkin Näkymässä taiteilijat ovat nähneet suuren vaivan ja toiset katsovat asiakseen vain särkeä teoksia. Se tympii, sanoo Suorsa.

Vaikka ei omaisi nettiä, kyltit löytämällä saa tietää lauseen, jolla yhteyden voi avata vaikka kirjaston koneilla. Kyltit ovat itsessään jo taideteoksia.

– Meillä ei ole varaa tuoda tänne kymmentä taiteilijaa ja maksaa heille näyttelykorvauksia. Nyt kysytään hyvin vahvasti, mitä ympäristö taide on. Se voi olla luontoon sijoitettuja teoksia ja myös käsitetaidetta.

Hymiöitä Toijalan keskustaan

Näkymän ajan Toijalan keskustasta voi löytää puisia hymiöitä. Kaunis paikka tai siisti ympäristö saa erilaisia hymiöitä kuin ympäristöongelma.

– Kun löytää surullisen hymiön, voi miettiä miksi se on siinä, mitä vikaa maisemassa on. Hymiöiden tarkoituksena on saada katsoja ajattelemaan ympäristöään. Tähänkin sisältyy katsojakilpailu. Iloisia ja surullisia hymiöitä pitää löytää tietty määrä. Vastaukset voi laittaa Näkymän kotisivuille. Vastanneiden kesken arvotaan Like-kustantamon kirjoja.

Näkymän kotisivuille voi lähettää hymiöiden kohteista myös kuvia. Tarkoitus on saada aikaan keskustelua kaupunkiympäristön tilasta.

Rautatieasemalle sarjakuvanäyttely

Sarjakuvataitelija ja Näkymän toinen kuraattori Solja Järvenpää on pystyttää Näkymään näyttelyn Toijala rautatieasemalle. Mukaansa Järvenpää on kutsunut sarjakuvataiteilija ja katukuvaaja Jukka Tiluksen ja sarjakuvataiteilija Ville Pynnösen.

– Jukka Tilus tulee kuvaamaan erilaisia tilanteita Toijalaan ja näitä kuvia on näyttelyssä. Ville Pynnönen on julkaissut juuri kirjan Rakas Riksu, jossa riihimäkeläiset kertovat kotikaupungistaan. Tästä teoksesta tulee muutamakuva näyttelyyn.

Solja Järvenpää tuo näyttelyyn itseään kymmenen senttiä lyhyemmän hahmon ystävineen. Hän on piirtänyt kymmenen vuoden ajan viikoittain sarjakuvia Etelä-Suomen Sanomiin ja julkaissut muun muassa Helvetin hyvin menee -sarjakuvaa. Järvenpää on myös Suomen ensimmäisiä sarjakuvablokkareita.

– Jaana minut tänne houkutteli. Aseman ikkunaruudut houkuttelevat. Niitä voi katsella paikan päällä tai junista. Olen käynyt täällä maaliskuussa ensimmäisen kerran ja ihastunut, sanoo Järvenpää.

Paleface valitsee voittajan

Nuorten sarjakuvakilpailun voittajan valitsee Näkymän suojelija, muusikko ja kirjailija Paleface. Hän julkistaa voittajan Näkymän avajaisissa Toijalan rautatieasemalla lauantaina 15. kesäkuuta kello 12.30. Paleface myös esiintyy avajaisissa.

Sami Makkosen Kalevala-aiheinen näyttely on Näkymän ajan esillä Akaan Seudun Osuuspankissa.

Palkittu teos sijoitetaan pysyvästi Toijalan rautatieasemalle.

Osana Näkymää on Akaan Seudun Osuuspankissa nähtävillä palkitun sarakuvataiteilijan Sami Makkosen Kalevala-aiheinen näyttely.

Näkymä on avoinna 31. elokuuta saakka.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.