Viialan S-market sai defibrillaattorin – Laitteen käyttöä ei tarvitse pelätä

Toijalassa defibrillaattoreita on S-marketissa, Monitoimihallilla sekä Elecster Oyj:n ja TKM TTT Finland Oy:n tiloissa.

Viialassa defibrillaattoreita on kaksi. Tuorein löytyy S-marketista ja toinen on ollut paikallaan jo noin vuoden verran Viialan kirkon sakastissa.

Viialan S-marketin seinälle kiinnitettiin torstaina 13.6. Viialan tiettävästi toinen defibrillaattori, eli sydäniskuri. Toijalankin ensimmäiset yleiseen käyttöön tarkoitetut defit tuotiin paikoilleen vasta huhtikuun lopulla S-markettiin ja Monitoimihallille. Lisäksi Toijalassa Elecster Oyj:n ja TKM TTT Finland Oy:n tiloissa on defit.

Defibrillaattoreiden lukumäärän äkillinen nousu johtuu Suomen Lions-liitto ry:n tekemästä kunnianhimoisesta tavoitteesta, jonka mukaan kaikki Suomen Lions Clubit hankkisivat ainakin yhden defin paikkakunnalleen. Lions Club Viiala ja Lions Club Toijala ovat S-marketteihin ja Monitoimihallille hankittujen defien takana.

Hintaa yhdellä laitteella on 1500–2000 euroa.

– Se on sen verran, että ei näitä joka paikkaan saada, kertoo Lions Club Viialan Orvo Jääskeläinen.

Elokuvat muokkaavat odotuksia

– Ihmisillä on paljon elokuvatietoutta näistä laitteista, mutta todellisuudessa defi on kovin tylsä laite. Se ei anna valokaarta, eikä sillä voi paahtaa leipää, S-marketin ja Viialan apteekin henkilöstöä kouluttamaan saapunut Rescue Training Housen toimitusjohtaja Harri Karlenius rentoutti tunnelmaa koulutustilaisuudessa.

Henkilöstöstä ei monikaan ollut aiemmin defiin koskenut, mutta Karlenius lohdutti, että sillä ei voi toista ihmistä satuttaa. Laitetta testaamaan pääsi 1,5 kuukautta S-marketin kesätyöntekijänä toiminut Laura Lähteenmäki, jolle laite oli uusi tuttavuus.

– Se oli todella helppokäyttöinen. Haluaisin sairaanhoitoalalle, joten oli kiva kokeilla laitteen käyttöä nyt, paljastaa  18-vuotias Lähteenmäki.

Kun defin laittaa päälle, se alkaa kertoa ohjeita selkeällä suomen kielellä.

18-vuotias S-market Viialan kesätyöntekijä Laura Lähteenmäki pääsi kokeilemaan defiä nukelle, ja totesi laitteen olevan helppokäyttöinen.

Karlenius muistuttaa, että tärkeintä hätätilanteessa on aloittaa ensiapu mahdollisimman nopeasti, sillä paineluelvytys on hyvin tärkeässä roolissa henkilön hengissä pitämisessä sydänpysähdyksen sattuessa. Defi antaa ohjeita myös paineluelvytyksen tekemiseen. Lisäksi aina on syytä soittaa hätänumeroon.

Juttua päivitetty 19.6.. Viialan tiettävästi ensimmäinen defibrillaattori on ollut Viialan kirkon sakastissa noin vuoden verran. 

S-market Viialan ja Viialan apteekin henkilöstö saivat defibrillaattorin käyttökoulutuksen torstaina 13.6., jonka jälkeen defi asennettiin paikoilleen kassojen läheisyyteen.

Kun defi painetaan päälle, alkaa se kertomaan ohjeita selkeästi suomeksi.

S-market Viialan uusi keltainen seinä vastapäätä kassoja on Viialan ainoan defibrillaattorin sijoituspaikka. Defin suojakupua kuvassa pitelee kauppias Jani Svensberg.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.