Nuorisokisat toivat Toijalan urheilukentälle iloisia ilmeitä ja reippaita rykäisyjä – Katso ihanat kuvat lasten urheiluriemusta

Sasu Inomaa Toijalasta sai kultamitalin 5-vuotiaiden poikien 40 metrin juoksussa. Isä Sami Inomaa saattoi pojan matkaan, ja äiti Suvi Liiti odotti maaliviivan takana.

Sunnuntaina Akaan Seudun ja Toijalan Vauhdin järjestämissä Nuorisokisoissa urheili yhteensä 139 lasta ja nuorta, joiden iloinen ja keskittynytkin toiminta toi Toijalan urheilukentälle mainion kisatunnelman. Päivän aikana kisailtiin juoksussa, pituushypyssä, keihäänheitossa, kuulantyönnössä, pallonheitossa ja korkeushypyssä. Tuttuun tapaan järjestettiin myös kaikille avoin lehtikeihäänheiton mestaruuskilpailu.

4-vuotias Sasu Inomaa pääsi elämänsä ensimmäisessä juoksukilpailussa suoraan jännittävimmälle paikalle, sillä hän juoksi aivan keskimmäisellä radalla muiden poikien välissä. Olihan omalla radalla pysytteleminen vaikeaa, mutta juoksu meni mallikkaasti. Sasu voitti, ja se tuntui pikkupojasta mukavalta.

– Se meni hyvästi! hihkaisi kultamitalia hypistelevä Sasu.

Edessä oli vielä pienten lasten pallonheittokisa, josta Sasu arveli tulevan kivaa. Sitä ennen Sasu ja vanhemmat Sami Inomaa ja Suvi Liiti ehtivät pitää pienen tauon ja käydä näyttämässä mitalia papalle ja mummille, jotka olivat paikan päällä kannustamassa.

Sasu osallistui Nuorisokisoihin Toijalan Vauhdin edustajana. Poika käy kerran viikossa harjoituksissa, joissa ei vielä oteta urheilua liian vakavasti. Lokakuussa Sasu saa pikkusisaruksen, joka on kenties tulevaisuudessa veljensä kanssa yhdessä urheilemassa ja kilpailemassakin.

– On hyvä, että lapsi saa kokeilla ryhmässä toimimista ja liikunnan iloa. Haluamme kannustaa lapsia muuhunkin kuin näytöllisten laitteiden tuijotteluun, äiti Suvi kertoo.

5-vuotiaiden poikien juoksussa oli rivakka tahti. Sasu Inomaa (keskellä) kirmasi voittoon 10,10 sekunnin ajalla.

4-vuotias Virella Ojala otti reippaan heittoasennon vuorollaan pienten lasten pallonheittokisassa. Pallo lensi 2,56 metrin päähän.

Siskoksilla riitti urakkaa

Pallon heittäminen tuntui 4-vuotiaan Virella Ojalan mielestä hyvältä. Tytön paras heitto olikin yli kaksi ja puoli metriä pitkä. Lapset saivat heittää ensin harjoitusheittoja ja sitten itse kisassa kukin vuorollaan kaksi heittoa.

Virellalla oli todellinen urheiluviikko, sillä hän oli osallistunut samalla viikolla jo yleisurheilun Hippo-kisoihin kotona Urjalassa, mistä Virella oli tullut vanhempiensa Virve ja Henri Ojalan sekä 9-vuotiaan Viia-siskon kanssa. Molemmat siskot urheilevat Urjalan Urheilijoissa.

Ojalan perheellä riitti jännitettävää, sillä tytöt osallistuivat yhteensä viiteen lajiin. Virella kisasi pallonheiton lisäksi pienten tyttöjen 40 metrin juoksussa, kun taas Viia osallistui jo 40 metrin juoksumatkan ohella 400 metrin juoksuun. Hän kilpaili lisäksi pituushypyssä.

Tuuli toi oman haasteensa kilpailusuorituksiin, eikä puuskainen puhuri laantunut koko iltapäivänä. Siitä huolimatta kaikki lajit saatiin kilpailtua, ja perinteeksi muodostuneessa lehtikeihäänheitossakin huviteltiin 11 heittäjän voimin. Naisten sarjassa oli kolme osallistujaa, joista voittajaksi selviytyi Julia Talvitie 18,10 metrin rykäisyllä. Miesten kisan voitti 19,27 metrin heitolla Toijalan Vauhdin keihäsmies Sauli Saunamäki.

Miesten kisassa toiseksi yltänyt Mika Numminen kertoi, että häntä onnisti olosuhteiden kanssa.

– Ensimmäisellä heitollani vastatuuli katkaisi lennon, mutta toisella kierroksella sain oikein hyvän tuuliraon.

Kolmatta kertaa lehtikeihäsmittelössä kisannut mies tiesi myös hyvän heittovälineen salaisuuden:

– Keihäs lentää hyvin, kun se on vähän leveä perästä.

Juttua muokattu 13.6. kello 9.20: lisätty tarkennus, että lehtikeihäänheitossa oli erikseen miesten ja naisten sarja, ja naisten sarjaan osallistui kolme naista, joista voittoon ylsi Julia Talvitie.

Mika Nummisen lehtikeihäs lensi komeassa kaaressa. Liki 19 metrin heitto oli miesten sarjan toiseksi pisin.

Lauri Laasala taitteli tarkkaavaisesti lehtikeihästään Akaan Seudun sivuista.

4-vuotias Virella (oik.) sai levähtää juostuaan 40 metrin matkan ja kilpailtuaan pallonheitossa. 9-vuotiaalla Viialla oli vielä edessään 400 metrin juoksu ja pituushyppy. Vanhemmat Virve ja Henri Ojala tyttärineen olivat tulleet kisoihin Urjalasta.

Voimakas tuuli toi oman mausteensa Nuorisokisoihin. Puuskat vaikeuttivat erityisesti lehtikeihäiden lennättämistä.

Elias Pöyttiön Hämähäkkimies-asu oli päivän ilahduttavin kilpailuasu.

4-vuotias Elias harjoitteli pallonheittoa ahkerasti ennen varsinaista kisaa.

9-vuotiaita tyttöjä oli 40 metrin juoksun lähtöviivalla pitkä rivi.

8-vuotias Peppi Pirttimäki Lahdesta kertoi ensimmäisen hyppynsä menneen kivasti, mutta hän aikoi hypätä vieläkin pidemmälle. Sen tyttö myös teki, ja kolmas hyppy kantoi peräti 2,72 metriä.

Sasu Inomaa sai pallonheiton jälkeen kannustushalauksen mummiltaan Marjut Suokkaalta.

Pienimpien lasten juoksuissa läheiset odottivat maaliviivalla. Tässä juoksevat 5-vuotiaat tytöt, joista nopein pinkoi 40 metrin matkan 10,92 sekunnissa.

3-vuotiaiden tyttöjen 40 metrin juoksukilpailun kärkikolmikko tuuletti palkintopallilla. Kisan voittanut Anni Kovero, toiseksi tullut Vilja Kovero (vas.) ja kolmannelle sijalle pinkaissut Milla Sundström edustivat kaikki Toijalan Vauhtia.

Pikkuneiti Anni Kovero häkeltyi 3-vuotiaiden tyttöjen juoksun palkintojenjaossa saamastaan huomiosta.

3-vuotiaiden poikien juoksussa palkintopallille pääsivät Verneri Wähä-Verkkomäki (keskellä), Väinö Teinilä (vas.) ja Väinö Koskinen (oik.).

Väinö Koskinen ei olisi malttanut pysytellä palkintokorokkeella niin pitkään kuin kuvia napsivat aikuiset halusivat.

Lehtikeihäänheittoon uskaltautui voimakkaasta tuulesta huolimatta osallistumaan reilu kourallinen kisaajia. Kuvassa takana Mika Numminen (vas.), Irina Laasala, Sauli Saunamäki, Lauri Laasala, Jaska Repo, Viljami Wähä-Verkkomäki ja Julia Talvitie. Edessä Pentti Kulla (vas.), Eelis Numminen ja Helmi Hujanen. Joukosta puuttuu Lari Majamäki. Kuva: Tuulikki Moisio

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.