Pääkirjoitus: Helppoja päätöksiä ei ole

Arvo Ylpön koulun kivikoulu.

Päätökset kaupungin kouluverkosta työllistävät Akaan luottamushenkilöitä nyt erityisen paljon. Paperilla ratkaisu on hyvin yksinkertainen ja selkeä. Toijalan ja Viialan taajamiin rakennetaan yksi yhtenäiskoulu, joka tarjoaa opetusta esikoulusta yläkoulun 9. luokalle.

Molemmissa taajamissa vanhat koulukiinteistöt ovat siinä kunnossa, että niistä ei kunnollisia saa. Täällä on yritetty peruskorjata nyt aivan tarpeeksi. Toijalan yhteiskoulun ja Akaan lukion kiinteistö tosin on niin hyvässä kunnossa, että sitä laajentamalla päästään vähemmällä.

Hyviä perusteita muunlaisillekin kouluratkaisulle on, joten Akaan kouluverkosta ei tulla tekemään helppoja päätöksiä. Joillekin pieni on kaunista. Aivan, mutta iso yhtenäiskoulu voidaan suunnitella niin, että pieni on kaunista. Tehtiin yksi tai monta, Akaan uudet koulut on nyt suunniteltava huolellisesti. Myös arkkitehtuurille on annettava arvonsa.

Toisten mielestä sijoittelemalla pieniä kouluja lyhyiden kävelymatkojen päähän, kenellekään ei koulumatka tule turhan pitkäksi. Uutta koulua Rasille ajavat perustelevat hanketta muun muassa koulumatkan pituudella. Missään tosin ei ole esitetty metrimääriä matkojen pituuksista. Ja tasa-arvokin pitäisi ottaa huomioon, koska joku joutuu tai saa aloittaa koulutaipaleensa isossa koulussa.

Luottamushenkilöiden pitää päätöksiä tehdessään perehtyä myös oppilasennusteisiin. Lapsia ei synny Suomessa missään tarpeeksi. Yhteiskunta on muuttunut Akaassakin. Mitä muutoksia Akaassa tapahtuu?

Uusia rakennuksia mietittäessä pitää ottaa huomioon myös, missä ruoat valmistetaan ja missä niitä vain jaetaan. Kouluverkosta päätettäessä pitää ottaa huomioon koulujen iltakäyttäjätkin. Ovatko pienet tilat käytännöllisimmät. Toisaalta jos teknisten töiden luokka on vain yhdessä paikassa, on siellä iltakäyttäjiäkin paljon.

Useimmat Akaan nykyisistä kouluista ovat tiensä päässä, eikä niitä kaikkia kannata korjata edes muuhun julkiseen käyttöön. Rasin kivikouluun saa hyvin Viialan teollisuusmuseon ja Arvon Ylpön koulun vuonna 1916 valmistuneeseen kivikouluun ja sen vieressä sijaitsevaan entiseen päiväkotiin voi sijoittaa Akaan museon. Kaiken muun voi myydä tai purkaa pois.

Tulevista päätöksistä tekee vaikeita sekin tosiasia, että useimmat päättäjistä ovat käyneet näitä kouluja. Niissä on vietetty hikisiä tunteja tai loistettu välkkyinä. Monen harrastuksetkin ovat vieneet iltaisin näille kouluille. No paljon ei historia vaa’assa painanut, kun esimerkiksi Viialan keskustan koulua tyhjennettiin. Arvokkaat esineet vietiin sinne sun tänne ja koulun kankainen seinäreliefikin katosi.

Voimassa on myös Akaan valtuuston joulukuinen päätös Akaan Areenan rakentamisesta Viialan taajamaan. Urheilupuolue tulee herättämään tämän yli 3 miljoonan hankkeen elämään varmasti syksymmällä. Jos valtuuston päätös pitää, halli saa miljoonansa ensi vuoden talousarvioon. Se, kuinka viisas hanke hallin rakentaminen tässä tilanteessa on, on kokonaan toinen asia. Olisiko esimerkiksi tulevan uuden koulun hallista tehtävä entistä ehompi.

Joka tapauksessa Akaan lapset ansaitsevat kunnolliset koulutilat. Ratkaisuja tehtäessä on ennen kaikkea ajateltava lasten ja Akaan etua. Poliittisten irtopisteiden keruu tällä asialla on halpahintaista populismia. Vaikeita päätöksiä helpottaisi hieman se, jos päättäjät olisivat sisäistäneet Akaan strategian. Kaikkia Akaan taajamia on toki kehitettävä, mutta kaikista taajamista ei pidä tehdä samanlaisia. Ja kaikkea ei saa kitisemälläkään!

Niin, millainen Akaa on kymmenen vuoden päästä? Varmaa on vain, että muutoksia on edessä paljon. Kouluverkkopäätöksillä vaikutetaan oleellisesti siihen, ovatko muutokset hallittavissa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.