Helena Vuokko ja Janne Vesivalo muuttivat New Yorkin sykkeestä puutalojen Pätsiniemeen – Toijalan Näyttämö yllätti Broadwayn esitykset nähneet uudet akaalaiset

Helena Vuokko ja Janne Vesivalo asettuivat New Yorkin jälkeen Akaaseen. Ben-poika syntyi helmikuussa.

Akaan Toijalaan joulukuussa muuttaneet Helena Vuokko ja Janne Vesivalo odottavat jännityksellä, miltä kotipuutarha näyttää kesällä. Maailmaa kiertänyt pariskunta aikoo harrastaa pienen Ben-poikansa kanssa omalla pihalla Pätsiniemessä ekologista mikromatkailua, joka ei kuluta aikaa, rahaa, bensaa eikä kerosiinia.

– Minua kiinnostaa kovasti tutkia ja puljata pihaa perusteellisesti, Janne kertoo.

Helena ja Janne muuttivat Akaaseen Brooklynista New Yorkista, jossa Helena työskenteli ulkoministeriön ulkoasiainsihteerinä Suomen YK-edustustossa ihmisoikeusasioiden parissa kolme ja puoli vuotta. Sitä ennen he asuivat kaksi vuotta Keniassa, jossa Helenan työ Nairobin lähetystössä keskittyi Somaliaan ja Eritreaan sekä YK:n asutus- ja ympäristöohjelmaan. Janne on ammatiltaan kuvataiteilija.

Talokaupat kolarin jälkeen

New Yorkin kiihkeän sykkeen jälkeen Helena ja Janne kaipasivat rauhallisempaan ympäristöön mutta kuitenkin paikkaan, josta olisi kätevä kulkea Tampereelle ja Helsinkiin. Kun Tamperekin tuntui liian levottomalta, päätyivät he Helenan veljen vinkistä katsomaan vanhaa puutaloa Toijalaan. Edellisiltana pariskunta oli ollut Tampereella ketjukolarissa, joka vaikutti ostopäätökseen. Pihaan astuessaan he kokivat tulleensa kotiin.

– Kolarista jäi sellainen olo, että mitä hyvänsä voi tapahtua. Kaupunkielämän jälkeen tuntui mukavalta, että paikka olisi turvallinen ja rauhallinen, Helena ja Janne perustelevat.

Kun Helena ja Janne asuivat Keniassa, läheiseen ostoskeskukseen tehtiin terrori-isku, jossa kuoli noin 60 ihmistä.

– Kun katselee tätä elinpiiriä, tuntuu mukavalta, ettei tarvitse pelätä henkensä edestä, Janne sanoo.

Helena ja Janne tietävät vuonna 1915 tai -16 valmistuneen kaksikerroksisen talonsa historiasta, että edellisen omistajan isoisä on rakentanut sen pojalleen häälahjaksi. Isolla tontilla kasvaa omenapuita ja viinimarjapensaita.

– Tämä on hyvin pidetty ja ilmeisen terveenä pysynyt talo. Tähän mennessä remonttihommat ovat olleet lähinnä nurkkien raivaamista. Tilpehööriä vanhassa talossa on nurkat pullollaan.

Kesällä talossa on tarkoitus tehdä sähköremonttia ja eristää eteistä.

– Katsotaan ehditäänkö. Selvittiinhän me viime talvena 27 asteen pakkasillakin, joten selvitään kyllä ensi talvenakin, Helena nauraa.

Aamiaisella Nairobin kansallispuiston laidalla Giraffe Manorissa. Helenan ja Jannen asunnolta oli vartin ajomatka luonnonsuojelualueelle. Pariskunnan mukaan kirahvit olivat aina yhtä vaikuttavia.

Syntymän ja kuoleman kevät

Helena ja Janne ovat tänä vuonna kohdanneet elämän ääripäät. Esikoinen Ben syntyi 13. helmikuuta ja Helenan isä kuoli yllättäen 28. maaliskuuta. Helena, Janne ja Ben ovat keväällä viettäneet paljon aikaa Helenan äidin tukena Joutsenossa.

– Surullista, että isä ehti niin vähän aikaa olla ukkina, Helena sanoo.

Helenan äiti on yksin jäätyään luopumassa omakotitalosta ja suunnittelee muuttoa Akaaseen. Etsinnässä on rivitaloasunto läheltä palveluja.

Surun keskellä Helena ja Janne ovat iloinneet vauva-arjesta.

– Sana rakkausreservi on pyörinyt viime päivinä mielessä, kun ukkeli hymyilee ja juttelee. Lapsi on ihmeellisintä, mitä olen koskaan kokenut. Hänestä välittää enemmän kuin ikinä kuvitteli olevan mahdollista, Janne kuvailee.

Janne Vesivalon mukaan lapsen syntymä ohittaa ihmeellisyydessään kaiken tähän asti koetun.

Oma työtila ja näyttely

Kesällä 40 vuotta täyttävät Helena ja Janne ovat molemmat varttuneet Etelä-Karjalassa Joutsenossa, joka kuuluu nykyisin Lappeenrantaan. Helena asui metsänhoitajaisänsä opintojen ja työn vuoksi lapsena myös Irlannissa ja Indonesiassa ja lukio- ja yliopistoaikana vaihto-opiskelijana Hollannissa ja Sakassa. Ennen ulkoministeriöuraa Helena oli harjoittelijana Pretorian ja Jakartan lähetystöissä.

Janne työskenteli luottokorttiyhtiössä kunnes opiskeli kuvataiteilijaksi. Hän on ollut toteuttamassa Maaseudun Sivistysliiton ITE-taidehankkeita ja järjestämässä Joutsenossa Kontufolk-festivaalia. Nyt Janne haaveilee kulttuurialan työstä, omasta työtilasta ja näyttelystä. Ominta tekemistä ovat kollaasit.

– En ole vielä missään vaiheessa päässyt kunnolla heittäytymään kuvataiteilijaksi, koska se vaatii tietynlaiset puitteet. Keskeneräistä hommaa on kyllä kulkeutunut mukana paljon, ja nyt alkaa olla sellainen hytinä, että jotain alkaa saada myös valmiiksi, Janne arvelee.

Mukavaa yhteisöllisyyttä

New Yorkissa Helena ja Janne reissasivat vapaa-ajalla lähiympäristössä ja hyödynsivät kulttuuritarjontaa, kävivät teattereissa ja keikoilla. Helenalla arki oli työntäyteistä ja työpäivät pitkiä.

– New York olisi tuntunut rankalta paikalta, jos sinne olisi pitänyt asettua pysyvästi. Elämäntyyli siellä on niin hektistä. Sitä jaksoi, kun työ oli mielenkiintoista, vapaalla oli mahdollisuus tehdä kaikkea ja aika siellä oli rajallinen, Helena kertoo.

Akaassa Helena ja Janne nauttivat vihreydestä ja kauniista vanhoista taloista ja siitä, että kauppamatkalla vastaan tulee kohtuullinen määrä ihmisiä.

– Tuntuu kamalan hyvältä jysäyttää juuret tiettyyn paikkaan, Janne sanoo.

New Yorkin valtavan kulttuuritarjonnan kokeneinakin Helena ja Janne ovat löytäneet elämyksiä myös Akaasta. Ennen Benin syntymää he kävivät Toijalan Kinossa katsomassa kaikki kotimaiset elokuvat ja Toijalan Näyttämön Havannan kuun ensi-illan.

– Vaikka Broadwayn esitykset olivat ällistyttävämpiä kuin osasi ajatellakaan, Havannan kuu oli mieletön. Se oli toteutettu tavalla, jossa oli mukavaa yhteisöllisyyttä, Janne ihastelee.

Benin kasvun seuraaminen on tuonut iloa surun keskelle. Helenan isä kuoli yllättäen maaliskuussa.

Vetonaulaksi autoton Akaa

Autottomassa perheessä arvostetaan sitä, että palvelut ovat kävelyetäisyydellä ja kauemmas pääsee junalla.

– Ilman toimivia junayhteyksiä emme olisi kuvitelleetkaan muuttavamme tänne, Helena myöntää.

Jannen mielestä autottomalla elämäntavalla Akaaseen voisi houkutella muitakin, jotka suosivat elämässään ekologisia valintoja.

– On tuntuvasti kustannustehokkaampaa asua täällä kuin esimerkiksi Pispalassa, jossa hintataso alkaa riistäytyä aivan käsistä. Tunnen paljon ihmisiä, jotka ovat valmiit muuttamaan mutta eivät halua omistaa autoa.

Helena Vuokko ja Janne Vesivalo ihastuivat Pätsiniemen puutaloalueeseen. Muuttopäätökseen vaikutti myös mahdollisuus kulkea junalla. Perhe ei omista autoa.

 

Helena ja Janne New Yorkissa East-Riverin ylittävällä lautalta, jota Helena käytti usein työmatkoihinsa Brooklynistä Manhattanille. YK:n päärakennus näkyy taustalla.

 

Vanhaan taloon on kertynyt monenlaista tavaraa, kuten tämä kirstu.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.