Pyöräilijöiden viuhahdus on herkkua silmille ja korville – ensi lauantaina kannattaa suunnata Kurisjärventielle heti aamukymmenen pintaan

Harri Merta kertoo, että pyöräilijöiden ohiajo on yleisölle vaikuttava kokemus nopean vauhdin ja ohuiden renkaiden äänen vuoksi. Letkat suuntaavat Nesteen ohitettuaan Hämeentien risteyksestä oikealle kohti moottoritietä.

Toijalan keskustan tuntumassa nähdään sähäkkää vilskettä lauantaina 15. kesäkuuta, kun Forssan Suvi-ilta-nimiseen forssalaistapahtumaan liittyvän pyöräilyhaasteen osallistujat ajavat pariletkassa Toijalan Nesteen ohitse. Pyöräilijät saapuvat Nesteen tienoille noin kello 10.30, mutta katsojan kannattaa tulla varmuudeksi jo kymmenen jälkeen asettumaan tien varteen hyvälle katselupaikalle.

Pyöräilijät tulevat Urjalan suunnasta Kurisjärventietä pitkin, kääntyvät oikealle hurauttaakseen huoltoaseman ohi ja kääntyvät sitten Hämeentien risteyksestä kohti moottoritietä. Tapahtuman puuhamies Harri Merta kertoo, että pyöräletkalta kuluu kahden risteyksen ja niiden välin ajamiseen vain noin 20 sekuntia.

– Se on melkoinen hujaus. Pyöräilijät tulevat kolmessa maksimissaan 50 hengen letkassa, sillä meillä on kolme eri vauhtiryhmää. Ryhmät ajavat Toijalan keskustan sivuitse noin vartin välein.

Pyöräilijöiden ohiajo ei vaikuta Toijalan keskustan alueen liikenteeseen muuten, kuin että kunkin letkan saapuessa pyöräilijöiden käyttämän kaistan liikenne pysäytetään ohiajon ajaksi. Pyöräilijöitä ja liikennettä ovat ohjaamassa Toijalan Vauhdin edustajat.

Yhteislenkin pyöräilyreitti on kokonaispituudeltaan 140 kilometriä. Toijalaan tullessaan osallistujat ovat polkeneet reilut 50 kilometriä. Raskaalla lenkillä on mukana edistyneitä ja kovakuntoisia pyöräilyharrastajia, jotka pyöräilevät tuhansia kilometrejä vuodessa. Harri Merran mukaan näin haastavassa pyöräilyssä osallistujilla on tasokkaat erikoispolkupyörät, joiden ohuet renkaat tuovat ohiajon seuraamiseen jännittävän elementin.

– Puolentoista sentin paksuinen hyvin ohut rengas pitää erikoista vinkuvaa ääntä, ja kun näitä pyöriä suhahtaa ohi usempi kymmenen, kokemus on katsojalle ja kuulijalle hämmästyttävä. Pyöränrenkaiden paine on niin korkea, että renkailla on vain parin millin paksuinen kosketus tien pintaan, Merta hehkuttaa.

140 kilometrin matka on tänä vuonna mukana ensimmäistä kertaa Forssan Suvi-illan pyöräilyissä. Urheiluseura Forssan Salama järjestää pyöräilyt nyt 6. kerran.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.