Vuoden Akaalaiset ovat talviriemujen mahdollistajia – Savikosken latujen Mauri Maijalaa ja Jalannin jääradan Risto Jussilaista innostavat palaute ja ajatus toisten auttamisesta

Mauri Maijala (vas.) ja Risto Jussilainen ovat kumpikin tehneet vuosikausia vapaaehtoista työtä talviliikuntapaikkojen ylläpitämiseksi. Maijala hoitaa Veikkojen majan latuja Savikoskella ja Jussilainen ylläpitää Jalannin jäärataa.

Akaan Nuorkauppakamarin raati on valinnut Vuoden Akaalaisiksi Savikoskella latuja hoitavan Mauri Maijalan ja Jalannin jäärataa ylläpitävän Risto Jussilaisen. Palkinnon saajat julkistettiin viime perjantaina Toijalan Markkinoiden lavalla.

Vuoden Akaalaisia olivat palkitsemassa Akaan Nuorkauppakamarista puheenjohtaja Jaana Koivuniemi ja Annamaija Åhman sekä raadissa mukana olleet Kylmäkosken Yrittäjien puheenjohtaja Vesa Peltola, Akaan Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Tuomo Smått ja kaupunginjohtaja Antti Peltola. Raadissa olivat mukana lisäksi Akaan seurakunnan nuorisotyöntekijä Hele Ali-Löytty ja Akaan Nuorkauppakamarin Lauri Roslin, jotka eivät olleet markkinatilaisuudessa paikalla.

Mauri Maijala on akaalainen, kun taas Risto Jussilainen on valkeakoskelainen, mutta omistaa rantamökin Akaassa. Tunnustuksen saajia yhdistää kummankin tekemä työ talviurheilupaikkojen ylläpitämiseksi. Raati halusikin palkita kansalaisaktiivisuutta osoittaneet miehet yhteisen hyvän edistämisestä.

– Tunnustuksen saajat ovat lisänneet ympäristönsä hyvinvointia pyyteettömällä vapaaehtoisella työllä. He ovat hyviä esimerkkejä siitä, mitä asuinympäristöissä voidaan saada aikaan asukkaiden aktiivisuudella, totesi Annamaija Åhman julkistuspuheessa.

”Palkinto kuuluisi oikeastaan koko talkooporukalle”

Mauri Maijala hoitaa Savikoskella Kylmäkosken Veikkojen majan latuverkostoa yhdessä muutaman muun Veikkojen puuhamiehen kanssa. Maijala on puuhannut latujen parissa parisenkymmentä vuotta. Tieto tunnustuksen saamisesta oli miehelle yllätys.

– En tosiaan osannut odottaa tällaista huomionosoitusta. Oikeastaan palkinto kuuluisi koko porukallemme, sillä vaikka minä olen latukoneen ajajana kenties se näkyvin henkilö, ylläpitoon liittyy muitakin töitä. Lumen levittäminen ja vähälumisten kohtien tasoittaminen tehdään ihan lapioilla.

Nyt kesällä latuväylät ovat kesäisemmän lajin, frisbeegolfin, käytössä, mutta jo loppukesästä hiihtomiehet alkavat hoitaa väyliä talvea silmällä pitäen. Kesällä reiteiltä raivataan risuja ja maahan levitetään purua, jotta pohja talven laduille olisi mahdollisimman tasainen. Maijalan mukaan näin saadaan aikaan vakaat ladut ilman, että latupohjan tasoittamiseen tarvitaan runsaasti lunta.

Maijalalle on tärkeää saada ladut pidettyä hyvässä kunnossa niin, että ne eivät ole liian jäisiä tai pehmeitä. Hänen mielestään palkitsevinta latujen huoltamisessa on niiden käyttäjiltä saatu palaute.

– Vaikka useimmiten työt tehdään yöllä tai varhain aamulla, välillä satumme laduille yhtä aikaa liikkujien kanssa. Kyllä moni kiittää hyvästä työstä ja kehuu latujen laatua. Se palaute innostaa minua, Maijala kertoo.

Lasten näkeminen radalla palkitsee

Risto Jussilainen hoiti Jalannilla latuja vuodesta 1982 alkaen, kunnes ryhtyi viisi vuotta sitten ylläpitämään itse tekemäänsä jäärataa. Nykyään laduista huolehtivat Kylmäkosken Veikot samalla, kun Jussilainen keskittyy auraamaan latujen vieressä jäällä kulkevaa leveää rataa.

– Kyllä siihen kuluu aikaa talvella ihan joka päivä. Tuuli levittää lunta radan pintaan silloinkin, kun lunta ei sada. Pyrin auraamaan mahdollisimman paljon yöaikaan, ja jatkan tarpeen mukaan aurailua seuraavaan iltaan saakka.

Jussilainen haluaa tehdä asiat perusteellisesti ja ajatuksen kanssa riippumatta siitä, että kaikki eivät toimisi samoin. Hän kertoo esimerkiksi tehneensä vuosia sitten jäälle useita vierekkäisiä latuja, jotta aikuiset voivat hiihtää rinta rinnan lastensa kanssa ja opastaa heitä viereiseltä ladulta.

– Rinnakkaisista laduista oli apua myös hiihtäville vanhuksille, joiden ei sitten tarvinnut huolehtia ainoan tien tukkimisesta hitaalla vauhdillaan. Kaikki heistä eivät tohdi mennä pururadoille, jos kaikkien käytössä on vain yksi latu.

Jääradan ylläpitämiseen Jussila toivoo kaupungilta jonkinlaista tukea. Mies on paitsi antanut aikaansa jääradan hoitamiselle, myös hankkinut radalle viisitoista potkukelkkaa, jotka ovat kävijöiden käytettävissä maksutta.

– Liikunta ja urheilu ovat minulle sydämen asioita. Minua kannustaa jatkamaan se, että näen ikkunastani lasten harjoittelevan tekemälläni radalla vanhempiensa kanssa ja oppivan uutta, Jussilainen toteaa.

 

Risto Jussilainen (keskellä) ja Mauri Maijala (oikeassa laidassa) saivat Toijalan markkinalavalla kukat ja kunniakirjat. Tunnustuksen saajia onnittelevat Jaana Koivuniemi (oik.), Annamaija Åhman, Vesa Peltola ja Tuomo Smått.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.