Nuoret lähtevät opiskelemaan – Akaaseen muuttavat nuoret aikuiset, korkeakoulututkinnon suorittaneet ja keski- ja hyvätuloiset

Akaaseen muuttajien rakenne on hyödyllinen kaupungin tulevan kehityksen kannalta. Akaa saa muuttovoittoa kriittisistä avainryhmistä eli nuorista aikuisista, työllisistä, korkea-asteen tutkinnon suorittaneista sekä keski- ja hyvätuloisista muuttajista.

Tiedot pohjautuvat aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n asiantuntijoiden Timo Aron, Anna Laihon ja Rasmus Aron tekemään Akaan väestökehitys- ja muuttoliikeanalyysiin.

Kun muuttoliikettä arvioidaan kuntatalouden näkökulmasta, Akaan tilanne on varsin tasapainoinen. Muuttajien hyvä rakenne tuo alueelle muita positiivisia kerrannaisvaikutuksia ajan kanssa.

Käsissä menestymisen mahdollisuudet

Määrällinen väestönkehitys Akaassa on ollut lievästi negatiivinen 2010-luvun aikana. Väestön väheneminen on perustunut sekä muuttotappioihin kuntien välisestä muuttoliikkeestä että negatiiviseen luonnolliseen väestönlisäykseen.

Akaa olisi muuttovoittoinen kunta ilman nuorten 15-24 -vuotiaiden muuttotappiota. Asiantuntija Timo Aro arvioi, että nuorten poismuutto perustuu pääosin Akaan rajalliseen koulutustarjontaan. Sen sijaan maahanmuutosta Akaa on saanut muuttovoittoa.

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltolan mukaan muuttajien hyvä rakenne on positiivinen yllätys ja samalla menestymisen mahdollisuus. Peltola kiittääanalyysin tekijöitä tilannekuvan kirkastamisesta, mikä helpottaa tulevien toimenpiteiden suuntaamista.

–  On ilahduttavaa nähdä, että Akaa vetää asukkaikseen runsaasti hyvin koulutettua ja työssä käyvää väestöä. Se ei toisaalta ole ihme, koska Akaan sijainti reilun vartin junamatkan päässä Tampereelta on loistava. Akaassa on edullista asua kauniissa ympäristössä vesistöjen äärellä. Nyt kun olemme saaneet kerrostalorakentamisenkin käyntiin pitkän tauon jälkeen ja odotettavissa on, että rakentaminen tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa, niin pystymme tarjoamaan viihtyisiä uusia asuntoja hyvin monenlaiseen tarpeeseen.

–  Vielä kun saamme edelleen vahvistettua veto- ja pitovoimatekijöitämme, niin tulevaisuus näyttää hyvältä. Megatrendeihin kuten syntyvyyden valtakunnalliseen alenemaan meidän on toki vaikea vaikuttaa ja se on hyväksyttävä, Antti Peltola sanoo.

Sijainnista saatava hyöty kasvaa tulevaisuudessa

Asiantuntija Timo Aron mukaan Akaan väestön väheneminen on tyypillinen tilanne useimmille kunnille koko maassa. Erona on se, että Akaassa väestön väheneminen on ollut melko maltillista. Muutos on ollut keskimäärin vain -0,16 % 2010-luvulla.

Akaan tulo- ja lähtömuutto on vahvassa riippuvuussuhteessa Tampereeseen, Tampereen seudun muihin kuntiin ja Etelä-Pirkanmaan seudun muihin kuntiin. Suurin osa Akaan tulo- ja lähtömuutoista tapahtuu Tampereen, Tampereen seudun ja Etelä-Pirkanmaan seudun muiden kuntien kanssa. Akaa sai määrällisesti eniten muuttovoittoa Lempäälästä, Nokialta ja Kangasalalta sekä kärsi eniten muuttotappiota Tampereelle, Valkeakoskelle ja Hämeenlinnalle 2010-luvulla.

Aro näkee, että Akaan tulevaan menestymiseen ja kasvuun liittyvä potentiaalikerroin on huomattavan suuri.

– Akaan sijainti maan tärkeimpien rata- ja tieliikenneväylien varrella ja lyhyt etäisyys kasvavaan Tampereeseen antavat kaupungille hyötyä, joka vain korostuu ajan myötä, Timo Aro toteaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.