Saksalainen vaihto-oppilas Ida Feldmann innostui Suomessa psykologiasta – Pingviinistä tuli suosikkisana

Saksalainen Ida Feldmann saapui Suomeen ensimmäistä kertaa viime elokuussa. Vaihtovuosi on ollut Idalle mukava kokemus, jonka aikana hän on ehtinyt opiskella, soittaa trumpettia ja reissata Suomen eri kaupungeissa. Hän uskoo palaavansa Suomeen päättökokeiden jälkeen.

Saksalainen Ida Feldmann on ollut Akaan lukiossa vaihto-oppilaana tämän lukuvuoden. 16-vuotias Ida on kotoisin Aachenista, joka sijaitsee Saksan väkirikkaimmassa osavaltiossa, Nordrhein-Westfalenissa.

Ida kiinnostui ulkomailla asumisesta ja vaihto-opiskelusta asuttuaan jonkin aikaa Yhdysvalloissa vanhempiensa kanssa. Suomen lisäksi potentiaalisia vaihtokohteita olivat Kanada ja Islanti, mutta Ida teki mielestään oikean valinnan valitessaan kohteekseen juuri Suomen.

Akaaseen Ida saapui elokuussa 2018 ja on asunut koko vaihtovuotensa ajan yhdessä isäntäperheessä, Lauri Anttilan ja Jenni Pöytälaakson luona Viialassa.

Opiskelun lisäksi Ida on ehtinyt ylläpitää trumpetinsoittoharrastustaan sekä käydä Suomen eri kaupungeissa. Vaihdon aikana hän on havainnut muun muassa kulttuurillisia eroja kotimaansa ja Suomen välillä.

– Suomessa ei ole samanlaista leipomokulttuuria kuin Saksassa. Saksassa leipomoita on paljon ja ihmiset käyvät niissä lähes joka päivä ostamassa leipää ja pullaa.

Suomen koulujärjestelmä on tunnettu

Kun vaihto Suomeen varmistui, Ida ryhtyi ottamaan selvää vaihtokohteestaan. Hän ei ollut aikaisemmin käynyt Suomessa, eikä maa ole Idan mukaan erityisesti esillä Saksan uutisissa. Yksi asia tekee kuitenkin poikkeuksen.

– Kun Saksassa puhutaan koulujärjestelmästä, Suomi otetaan esille. Saksalaisten mielestä Suomessa on maailman paras koulujärjestelmä.

Ida kertoo, että hänen kotimaassaan koulujärjestelmät voivat erota eri osavaltioiden välillä paljon, sillä koulutuksen kulku ja oppisisällöt ovat osavaltioiden päätettävissä. Idan mielestä toisen asteen koulutuksen sopivasta kestosta käydään jopa kaoottista debattia.

Saksassa Ida opiskelee noin tuhannen opiskelijan koulussa. Akaan lukiossa käyminen on ollut hänelle mieluista.

– Suomessa opettajien ja opiskelijoiden vuorovaikutus on rennompaa kuin Saksassa. Koska Akaan lukiossa on vähän opettajia ja vähän opiskelijoita, ihmiset todella tuntevat toisensa, mikä on mukavaa.

”Pingviini” ja ”no niin” ovat suosikkeja

Akaan lukiossa Ida on ollut mukana toisen vuosikurssin opiskelijoiden tunneilla. Hän sanoo opiskelleensa muun muassa paljon fysiikkaa. Miellyttävä uusi tuttavuus Idalle oli psykologia, jota ei hänen kotiosavaltiossaan opeteta kuin vain muutamissa kouluissa.

– Pidin todella paljon psykologiasta. Saksassa on pedagogiikkaa, jossa käsitellään samankaltaisia teemoja, mutta varsinaista psykologiaa on harvemmin.

Oppitunneilla Ida huomioitiin muun muassa englanninkielisiä muistiinpanoja ja tehtäviä antamalla. Matematiikan ja fysiikan tunneilla opettaja puhui paljon englantia, mikä oli Idan mielestä hienoa.

Ida on opiskellut vaihtonsa aikana suomen kieltä ja aikoo jatkaa kielen opiskelua myös vaihtovuoden jälkeen. Ida pitää suomea vaikeana, mutta kysymykseen karttuneesta kielitaidosta hän vastaa selvällä suomen kielellä.

– Minä ymmärrän, jos sinä puhut hitaasti ja selkeästi.

Idan suosikkisanoja ovat ”pingviini” ja ”no niin”. Idan mielestä jälkimmäinen rakenne on erityisen mahtava siksi, että sitä käytetään niin paljon ja eri tilanteissa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.