Kaikki työntekijät eivät pysty olemaan Akaan homeisilla terveysasemilla, ja uudet rekrytoinnit yskivät – vanhuspuolella riesana ovat sairaslomat ja Mäntymäen jäänti kaupungin käsiin

Toijalan terveysasema on ollut yksi Akaan murheenkryyneistä jo vuosikausia. Rakennus on homeessa, eivätkä kaikki työntekijät pysty siksi olemaan siellä.

Akaan kaupungin perusturvatoimen toimintaan ja talouteen liittyviä olennaisia riskejä ovat tällä hetkellä muun muassa uuden hyvinvointikeskuksen suunniteltua hitaampi eteneminen ja samaan aikaan nykyisten terveysasemien kunto. Sisäilmaongelmista kärsivät terveysasemat vaikuttavat sekä tämänhetkisen henkilöstön sitoutumiseen että uusien työntekijöiden palkkaamiseen pitkään jatkuneessa epävarmassa tilanteessa.

Toijalan terveysasemalla tilanne on se, että kaikki työntekijät eivät pysty työskentelemään rakennuksessa, ja tämä vaikuttaa jo rekrytointeihin. Terveysasemalla alkoi 15.4. Työterveyslaitoksen toteuttama sisäilmastokysely. Rakennus on aiemmissa tutkimuksissa todettu pahasti mikrobivaurioituneeksi, eikä suurempia korjauksia ole tehty uutta hyvinvointikeskusta odotettaessa. Kaupunki ei ole pystynyt järjestämään kaikille Toijalan terveysasemalla oireileville ja sieltä lähteneille työntekijöille terveitä ja turvallisia työtiloja.

Viialan terveysasemalla uusittiin sisäilmastokysely tammi–helmikuussa 2019, kun siellä tehdystä tiivistys- ja puhdistusremontista oli kulunut noin puoli vuotta. Sisäilmastokyselyssä raportoitiin aiempaa vähemmän tunkkaisesta ilmasta, riittämättömästä ilmanvaihdosta ja homeen hajusta. Liian matalasta tai vaihtelevasta huonelämpötilasta taas raportoitiin hieman aiempaa enemmän.

Työympäristöön liitettyjä oireita koetaan Viialan terveysasemalla pääsääntöisesti jonkin verran vähemmän kuin vuonna 2017, mutta työympäristöhaittaa ja työhön liitettyä oireilua voidaan edelleen pitää tavanomaisesta poikkeavana.

Kalliit laitospalvelut lisääntyvät lastensuojelussa

Omat ongelmansa perusturvatoimelle ja koko kaupungin taloudelle aiheuttaa Mäntymäen vanhainkodin toiminnan jatkuminen Akaan kaupungin pyörittämänä, kun Esperi Care Oy vetäytyi ostosopimuksesta valitusrumban jälkeen. Tästä aiheutuu Akaalle tänä vuonna menojen lisäystä 270 000 euroa.

Olennaisiin riskeihin vanhuspalveluissa kuuluvat myös asumispalvelujen riittävyys ja niiden henkilöstömitoitukset sekä vanhuspalvelujen avohuollon palvelujen riittävän nopea kehittyminen. Karpinmäen ja Kurkelanhovin tuetun asumisen palvelutaloissa on vapautunut alkuvuodesta asuntoja, mutta uusien asukkaiden saaminen on ollut ajoittain haasteellista. Tehostetun palveluasumisen ostopalvelupaikkoja puolestaan on ostettu uudesta Attendo hoivakoti Peltolasta, jonka toiminta käynnistyi helmikuun alussa. Sinne asiakkaat on täytynyt sijoittaa nopeasti.

Kaupungin omista asumisyksiköistä vapautui alkuvuodesta useampi paikka, ja näin asumispalvelupaikkaa odottavia saatiin sijoitettua nopeastikin. Alkuvuoden jälkeen asumispalvelupaikkaa odottavien määrä on alkanut jälleen lisääntyä.

Perusturvatoimen tilannekatsauksen mukaan jonotilanne saadaan purettua ostopalveluita lisäämällä, mutta se lisää kustannuksia. Omien asumispalveluiden osalta Torkonkartanossa asukkaiden hoidon tarve on lisääntynyt, ja henkilökunnalla on ollut sairauslomia.

Lastensuojelupuolella riskitekijöitä ovat suojelutarpeen kasvu ja erityisesti laitossijoitusten määrän lisääntyminen. Sijoituksessa oli maaliskuun lopussa 45 lasta eli yksi vähemmän kuin vuoden 2018 lopussa. Valmistelussa on kuitenkin pitkäaikaisia sijoituksia, ja sijaishuollossa painotus on siirtymässä perhehoidosta kalliimpiin laitospalveluihin lasten vaikeahoitoisuuden vuoksi.

Akaan kaupunki miettii nyt, mitä se tekee Mäntymäen vanhainkodille, jota Esperi Care ei sopimuksesta huolimatta ostanutkaan. Kuva Tarja Antola

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.