Toijalan yhteiskoulun Martta Järvenpää kysyy: Kannatatko roskaamista?

Keskellä pohjoista Tyyntämerta on alue nimeltä Great Pacific Garbage patch. Sitä sanotaan maailman suurimmaksi kaatopaikaksi. Muovipulloja, -pusseja, tölkkejä ja paljon muita roskia lojuu pitkin merta, ja loppujen lopuksi roskat kerääntyvät yhteen kasaan. Kalat ja muut meren eläimet kärsivät niistä. Esimerkiksi muovihiukkasia päätyy pahimmassa tapauksessa niiden aivoihin. Myös kalojen ja muiden eläinten ruoka sisältää muovia.

Kaupoissa myytävät muovipussit ovat mielestäni turhia. Niiden tilalle voisi hankkia vaikka maatuvia paperipusseja. Myös muovipullot ovat haitaksi ympäristölle. Voisivatko ihmiset käyttää roskapönttöjä pusikon tai roskia houkuttelevan ojan sijaan? Varsinkin nuoret kuvittelevat olevansa “siistejä”, kun roskakorin ohi vain kävellään ja roskat heitetään tulevaan pusikkoon.

Jos jokainen ihminen kerran päivässä nostaisi roskan maasta ja laittaisi sen roskakoriin ja laittaisi omat roskansa roskakoriin aina, niin maapallosta tulisi puhtaampi paikka. Itse kierrätän aina ja kannatan sitä suuresti.

 

Martta Järvenpää

Toijalan yhteiskoulu, 8A

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?