Forum Akaa: Läheltä lähtee! Vai lähteekö?

Kimmo Kyllönen.

Suomi syö ja juo nyt innokkaasti lähellä tuotettua. Kyse ei ole mistään helsinkiläisten muotijutusta, vaan kartalle ilmestyy sinne tänne lähiruokapuoteja ympäri Suomea. Ja vaikka Saarioisten mamma varmasti tekeekin monen perheen eväät, on lähellä tuotetussa selvää vetovoimaa. Niinpä erilaiset lähiruokaringitkin tuntuvat olevan voimissaan.

Myös Facebookista löytyvä Akaan lähiruokarinki tarjoaa mahdollisuuden varailla lähellä tuotettua. Valikoimassa näyttää olevan muun muassa lihaa, munia, hunajaa, sieniä, marjoja, suklaata ja mehuja. Mitä milloinkin kukin tuottajista kausittain tuottaa. Ja onpa tuota kaupungin markkinointipuolelta säännöllisesti huudeltu kokoon paikallisia tuottajia kehittämään toimintaa ja yhteistyötä ja ympärille on rakennettu syksyisten Hunajahulinoiden yhteyteen erillistä lähiruokatapahtumaa.

Kaikki tämä on mielestäni oikein positiivista, olkoonkin, että kyse ei ole Suomea maailmalle vievästä miljoonien bisneksestä. Useimmille tuottajille kyseessä on oman pienen unelman toteuttaminen tai sisäinen palo, joka saa ihmisen aloittamaan yrittäjänä ja tuottajana.

Lohjalta löytyy Deli Baker’s niminen myymälä moottoritien varresta Nesteen huoltoaseman tiloista, ja valikoimassa on paljon paikallistasolla tuotettua. Valikoima onkin mainio yhdistelmä leipomotuotteista aina juustoihin ja oluisiin. Liikevaihtoakin näyttää netistä löytyvien tietojen mukaan olevan pikkupuodiksi varsin mukavasti pitkälle yli puolen miljoonaa ja tulostakin on tehty.

Meiltä Akaasta löytyy kyllä helposti sama valikoima täällä lähiseuduilla tuotettua, ehkä jopa enemmän. Olisikohan lukuisten lähituottajiemme aika jo rakentaa keskistettyä myyntiä ja markkinointia? Sellaista paikkaa ja palvelua, josta olisi iloa myös E12-tien käyttäjille. Kaupunki myös haluaa rakentaa positiivista kuvaa ja saada ihmisiä poikkeamaan. On toki mukava vierailla paikallistuottajien myymälöissä päiväretkillä sinne tänne ympäri paikallista maaseutua, mutta kieltämättä näitä olisi kiva tarjota ja mainostaa myös ohi ajaville helposti poimittavassa muodossa: ”Tuus poikkeemaan ja poimi Akaasta paikallista viemisiksi”.

Pirkanmaan läpi kulkevan Suomen liikenteen yhden pääväylän ja solmukohdan keskellä ABC:n nurkalla yritystoimintaa päivittäin seurailevana olen useammankin kerran mielessäni maalaillut Akaan omaa lähituotemyymälää samoille kulmille. Pellavatehtaan rakennukseen tai minne tahansa lähelle. Yli 20 000 autoa ajaa tuosta vierestä päivittäin ohi, ABC vetää väkeä lounaalle ja kahville ja satunnaisille markettiostoksille, ja tien toisella puolen on Pellavatehdas. Lähtisikö siitä jostain läheltä vierailijoiden ja oman kunnan asukkaiden matkaan hyvin yhtä ja toista paikallista?

Paikallisesti tuotettua myyvän myymälän pystyttäminen tuskin on ylivoimainen ponnistus. Tarvitaan vain se yksi rohkea yrittäjähenkinen henkilö aloittamaan oma pieni menestystarina. Kaupungin kehityspuolelta saa aivan varmasti hyvät neuvot starttiin, ja tiloja meiltä ei tästä kaupungista taida puuttua. Miksei tuo tietysti voisi toimia myös osuuskuntana.

Ideaa saa vapaasti käyttää. Lupaan tulla ostoksille usein.

 

Kimmo Kyllönen

Kirjoittaja on pienpanimo Hopping Brewstersin toimitusjohtaja.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?