Moottoroitu rollaattori on kovannäköinen vehje ja se kulkee lujaa – nuorten Tuunauspajan kevätmiitissä nähtiin Tuunauspajan mörkö ja muita menopelejä

Eemi Jokela Tuunauspajan mörön puikoissa.

Akaan RengasCenterin tiloissa perjantai-iltaisin järjestettävässä nuorten tuunauspajassa on viime syksyn ja talven mittaan rassattu ja laitettu kuntoon monenlaisia menopelejä. Niitä oli näytillä lauantaina Matinpuiston kentällä järjestetyssä tuunauspajan kauden päätöstapahtumassa.

16-vuotias Eemi Jokela esittelee yhtä pajalaisten projekteista, eli Isuzu-merkkistä offroad autoa, joka on ristitty Tuunauspajan möröksi. Toistaiseksi hiukan keskeneräinen auto on kieltämättä mörkömäinen, mutta tuunauspajan vetäjän Arttu Käpylän mukaan sillä ”pääsee vaikka puuhun”.

– Me pajalla maalasimme tämän ulkopuolelta ja vaihdoimme oviluukun pleksin, Eemi kertoo.

Eemi on ollut mukana rakentamassa myös pajan kauden pääprojektia, eli Volvo-merkkistä jäärata-autoa.

– Me asensimme tähän tukivarsien pehmusteet, vaihdoimme penkit ja laitoimme ihan kunnon rallivyöt. Osa laseista pantiin metallipellillä umpeen. Tällä on jo ajeltu jäällä, minäkin olen ajanut sitä. Kyllähän se hyvin kulkee, Eemi tuumii.

Eemi kertoo lähteneensä tuunauspajatoimintaan mukaan siksi, että hän on aikeissa lähteä opiskelemaan ammattikouluun autopuolelle tai pienkonepuolelle.

–Täältä saa pientä etulyöntiasemaa kanssaopiskelijoihin. Ja on tämä kivaa puuhaakin, pajalla tutustuu muihin harrastajiin. Sekin on hienoa, kun omin käsin saa jonkun vehkeen toimimaan, Eemi kuvailee.

Joonas Tanni (vas.) ja Elias Leskinen rakensivat pajalla moottoroidun rollaattorin.

 

Alex kunnosti minicrossin

14-vuotias Elias Leskinen ja 15-vuotias Joonas Tanni rakensivat tuunauspajalla kulkupelin, joka voisi olla omiaan kiireiselle seniorikansalaiselle. Kyseessä on moottoroitu rollaattori, johon Joonas sai idean nähtyään sellaisen videolla.

– Se on kovannäköinen vehje ja se tulee varmaan kulkemaankin aika mukavasti, Elias toteaa.

Moottoroitu rollaattori on kasattu tavallisesta rollaattorista ja lasten mönkijän moottorista.

– Lisäksi siihen on lisätty vähän peltiä ja rautaa. Penkki on vakio-osa, mutta muuten tässä on kaikki ihan uutta. Pari putkea tosin säästettiin rungosta. Nopeutta me emme ole vielä päässeet testaamaan, sillä tämä aloitettiin vasta vähän aikaa sitten. Kaasari pitäisi vielä laittaa kuntoon ja rassailla vähän sähköjä, Elias kertoo.

Kotona moottoreista ja koneista kiinnostunutta Eliasta odottaa toinenkin projekti.

– Minulla on entisöinnissä Lada. Jos saan sen kesän aikana laitettua kuntoon, pistän sen myyntiin, Elias tuumii.

Pian 15 vuotta täyttävä Alex Barbarossa on tuunauspajassa kunnostanut minicrossia.

– Koneeseen on tehty ties mitä, lokari ja takahaarukka on maalattu. Lisäksi olen pajalla tehnyt jäärata-Volvoa ja muitakin juttuja. Koneet ja moottorit kiinnostavat minua erittäin paljon, Alex toteaa.

Alex on jo testaillut pyöräänsä, ja arvelee sen kulkevan ainakin satasta.

– Pihassa olen vetänyt sillä vähän rinkiä.

Alex Barbarossa on vetänyt minicrossillaan pihassa rinkiä.

Subaru-projekti täytti 15 vuotta

Pertti ja Mari Pääsky lähtivät katselemaan tuunauspajan tuotoksia siksi, että Pertillä itselläänkin on tuunaus- ja autoharrastajataustaa.

– Olen pienestä pitäen harrastanut autoja ja kaksipyöräisiä. Siksi on kiva seurata nuorison touhuja samasta aihepiiristä, Pertti kuvailee.

Projektiautoja Pertiltä löytyy useita, mutta pisimpään hän on rakentanut neliveto Subarua, jossa miehen mukaan on kauniit värit ja paljon voimaa.

– Sitä on laitettu 15 vuotta. Valmistumispäivämäärästä ei ole tietoa. Projekti alkoi vuosituhatprojektina, joten jos en saa sitä tällä vuosituhannella valmiiksi, sitä täytyy jatkaa seuraavalla.

Pertti Pääskyn Subaru-projekti on kestänyt jo 15 vuotta. Mari Pääsky puolestaan ihastui tapahtumassa Chrysler New Yorkeriin.

Pajalle vaikka joka päivä

Tuunauspajan vetäjä ja idean isä Arttu Käpylä kertoo, että pajan toimintaan ovat tervetulleita kaikki yli 13-vuotiaat. Vaikka toiminta jäikin kesäksi tauolle, on tarkoitus jatkaa töitä projektien parissa näillä näkymin syyskuun alussa.

– Uuttakin porukkaa voi tulla mukaan. Ainut kriteeri minulla on ollut se, että kaikki osallistuvat hommiin. Istuskelemaan sinne ei voi tulla. Toivomme, että mukaan tulisi tyttöjäkin.

Arttu Käpylän mukaan nuoret tuunaajat ovat innoissaan pajan toiminnasta, eivätkä pajailloille varatut neljä tuntia tahdo riittää ollenkaan.

– Nuoret olisivat valmiita tulemaan vaikka joka päivä. Akaassa tuntuu olevan paljon suomalaista moottoriurheiluverta.

Tuunauspajan vetäjä kertoo nuorten olevan hämmästyttävän taitavia koneiden kanssa jo pajalle tullessaan.

– Monet tietävät koneista reilusti enemmän kuin minä. Mistä ihmeestä he ovat tuohon ikään oppineet niin paljon?

Tuunauspajan tuotosten lisäksi Matinpuiston kentällä nähtiin lauantaina myös muun muassa vanhoja autoja, kuorma-autoja ja Kurisjärven VPK:n kalustoa. Paikalla järjestetiin myös poniratsastusta. Tapahtuman avasi kaupunginjohtaja Antti Peltola.

Arttu Käpylän mukaan nuoret olisivat tulossa tuunauspajalle vaikka joka päivä.

Kaupunginjohtaja Antti Peltola kertoi puheessaan, että mikäli tuunauspajatoimintaa olisi ollut hänen nuoruudessaan, olisi hän varmasti osallistunut siihen.

Rasmus, Milla, Nella ja Oskari Litmanen osallistuivat tapahtumaan koska perheen miesväki innostui siitä.

Ville Salminen kokeili taitojaan sähköpotkulaudalla RengasCenterin taitoajoradalla.

Perheen pienimmille oli järjestetty poniratsastusta.

Tapahtuma veti mukavasti porukkaa sateisesta säästä huolimatta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.