Akaan EU-ehdokkaat nappasivat nuorison ääniä oman kunnan koulujen ulkopuolelta

Alle 18-vuotiaille suunnatuissa nuorisovaaleissa äänestyslippu taitetaan ja leimataan aivan, kuten varsinaisissakin vaaleissa.

Akaalaiset eurovaaliehdokkaat saivat kumpikin ääniä europarlamenttivaalien nuorisovaaleissa toukokuun puolivälissä. Liberaalipuolueen ehdokasta Anton Murolaa äänesti 4 nuorta, ja Suomen kansa ensin -liikkeen ehdokkaan Tarmo Vienovirran valitsi 7 nuorta. Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin järjestämien nuorisovaalien tulokset julkaistiin tiistaina 21. toukokuuta. Vaaleihin osallistuneiden 427 oppilaitoksen oppilaat antoivat yhteensä liki 11 000 ääntä. Mukana oli niin lukioita ja ammattikouluja kuin ylä- ja alakoulujakin.

Alle 18-vuotiaiden nuorisovaalit ovat keino opettaa nuoria äänestämään ja osallistumaan siten demokratian toimintaan. Nuorisovaaleissa annetaan ääniä samoille ehdokkaille kuin virallisissa äänioikeutettujen vaaleissakin. Allianssin nuorten osallisuuden koordinaattori Virva Viljanen kertoo, että oppilaitoksissa on opastettu nuoria ehdokasvalinnassa esimerkiksi järjestämällä vaalitapahtumia, kuten paneelikeskusteluja ja politiikkovierailuja. Äänestäminen on myös voinut olla osana yhteiskuntaopin opetusta.

– Allianssi on kannustanut kouluja hyödyntämään nuorille suunnattuja ja muunlaisiakin vaalikoneita. Useimmat ehdokkaat saivat yksittäisiä ääniä kouluista ympäri Suomen, ja vain harvan ehdokkaan kannatus keskittyi tietylle alueelle, Viljanen selittää.

Europarlamenttivaaleissa koko Suomi on yhtä vaalipiiriä, eli äänestäjä saa valita ehdokkaansa kaikkien Suomen ehdokkaiden joukosta. Nuorten äänet jakautuivat 269 ehdokkaan kesken siten, että kärkisijoille ylsivät vihreät 3 parlamenttipaikalla, perussuomalaiset 2 paikalla ja keskusta niin ikään kahdella paikalla.

Suomelle valitaan yhteensä 13 EU-parlamenttiedustajaa. Nuorten valitsemina vaalien voitokkaimmat olisivat olleet Alviina Alametsä (vihr) 307 äänellä, Laura Huhtasaari (ps) 385 äänellä ja Susanna Kisner (kesk) 178 äänellä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.