Sommelo kansainvälistyy unkarilaisten kanssa

Sommelo-kuoro suuntaa kesäkuun puolivälissä viiden päivän matkalle Unkarin Jászberényyn. Kuva: Timo Strömmer

Toijalan nuorisoseuran kuoro Sommelo tekee tänä kesänä kahteen otteeseen yhteistyötä Unkarin Jászberényn kaupungissa toimivan unkarilaiskuoron kanssa. Ensin akaalaiskuoro matkaa Unkariin kesäkuun puolivälissä, ja elokuun lopussa unkarilaisten laulujoukko tulee Akaaseen vastavierailulle.

Sekä suomalaisten Unkarin-vierailulle että unkarilaisten Akaa-visiitille on suunniteltu yhteiset konsertit, joiden ohjelma rakentuu kummankin kuoron omista osuuksista ja kuorojen yhdessä esittämistä teoksista. Sommelon kuoronjohtaja Marjukka Manner kertoo, että Sommelon kevään harjoituksissa on keskitytty ennen kaikkea Unkarin-ohjelmistoon, joten kevätkonserttikin rakentui pitkälti Unkaria varten harjoitelluista teoksista.

– Esitämme Unkarissa suomalaista kansanmusiikkia ja myös muutamia unkarilaisia kappaleita. Meidän ja unkarilaisen kuoron yhteiskonsertti on kirkkokonsertti, joten siellä kappaleet ovat hengellisiä.

Matkalle yleisön saattelemana

Kuorot esittävät yhdessä kappaleet suomeksi, unkariksi ja italiaksi. Unkariksi laulamisesta tekee haastavaa sen vieraus suomalaiselle, vaikka kielet ovat sukukieliä.

– Unkarin vokaalien kanssa on oltava tarkkana, jotta oppii, miten ne oikeasti kuuluu lausua, Manner kertoo.

Kuorojen yhteistyö alkoi Toijalassa asuvan unkarilaisen ideasta. Unkarilaisen oopperalaulajan nimeä kantava Székely Mihály -kuoro on Sommelon tavoin sekakuoro. Kuorot ovat myös lähes saman ikäiset, sillä ne molemmat on perustettu 1970-luvun loppupuolella.

Sommelo-kuoro valmistautuu matkaansa pitämällä 29. toukokuuta lähtökonsertin, jossa esitetään Unkariin valmistettua ohjelmistoa. Lähtökonsertti on tervehdys kuoron kotiyleisölle, joka ei pääse kuuntelemaan konserttia Unkariin.

– Samalla Suomeen jäävät ikään kuin saattavat meidät matkalle. Samalla saamme vielä kerran harjoitella konserttitilanteessa ennen matkaanlähtöä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?