Kiinteistöveroeurot tarvittaisiin kaupungin kassassa – Akaaseen suunnitellaan maailman suurimpia tuulivoimaloita

Akaan kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen tietää, että Karhunrahkan alueelle suunnitellusta tuulivoimalapuistosta keskustellaan. Hän pitää keskustelua aina hyvänä, ja siihen on tilaisuus muun muassa yleisötilaisuudessa 18. kesäkuuta.

Akaan kaupunginhallitus hyväksyi viime viikon kokouksessaan Karhunrahkan tuulivoimalahankkeen osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman sekä ympäristövaikutusten arviointisuunnitelman. Molemmat suunnitelmat ovat nähtävillä 1.6–1.8. Yleisötilaisuus voimalahankkeesta on tiistaina 18.6. kello 18 Toijalan Yhteiskoulun auditoriossa.

Abo Wind Oy suunnittelee Kurisjärven perukoille Karhunrahkaan enimmillään 15 voimalan aluetta. Voimaloiden korkeus olisi korkeintaan 300 metriä.

– Kyllähän tässä puhutaan maailman suurimmista voimaloista. Nyt maailman suurimmat ovat 260 metrisiä. Jo olemassa olevissa hankkeissa on huomattu se, että parin vuoden lupaprosessin jälkeen valmistuneet voimalat ovat olleet alimitoitettuja. Jos nyt haettaisiin lupaa 260 metrisille voimaloille, voi olla, että tulevaisuudessa voitaisiinkin tehdä 280 metrisiä myllyjä, kertoo Akaan kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen.

Keskustelua käydään

Maakuntakaava antaa mahdollisuuden tuulivoimala-alueen rakentamiseen. Jotta hanke voidaan toteuttaa, tarvitaan osayleiskaava, joka syntyy osallistumis- ja arviointisuunnitelman sekä ympäristövaikutusten arviointisuunnitelman valmistumisen yhteydessä. Hanke tulee herättämään Jyri Sarkkisen mielestä keskustelua ja keskustelua käytiin jo elinvoimalautakunnassa, joka pisti hankkeen vireille.

– Tämä on ainoa asia, josta minun aikanani on elinvoimalautakunnassa äänestetty. Asia mietityttää, mikä on ihan ymmärrettävää. Kyseessä on kuitenkin mittaluokaltaan iso hanke. Varaudumme valituksiinkin ja voihan käydä niinkin, että selvityksien 0-vaihtoehto, voimala-aluetta ei rakenneta, toteutuu.

Nyt tehtävät arviointisuunnitelmat selvittävär 0-vaihtoehdon lisäksi kahta vaihtoehtoa, joissa toisessa tarkastellaan tilannetta 11 voimalan ja toisessa 15 voimalan mukaan.

– Kyllä tässä kokonaisuudessaan on parin vuoden prosessista kysymys. Nythän alueella pystytetään vasta koemastoa, jonka avulla selvitetään, tuuleeko siellä ollenkaan, sanoo Sarkkinen.

Näkyy kauas

Kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen myöntää, että toteutuessaan maailman suurimmat tuulivoimalat näkyvät kauniilla säällä kauas. Hän muistuttaa kuitenkin, että Suomessa on myös pilvistä, sateista ja pimeääkin.

– Selvityksiin liittyvät välketarkastelut tehdään kirkkaan kelin aikana ja todella kriittiseltä pohjalta.

Voimalat ovat Toijalan keskustasta 6 kilometrin päässä ja kirkkaalla säällä ne voivat näkyä jopa 60 kilometrin päähän.

Kiinteistöverotuottoja luvassa

Voimalaitosten kiinteistöveroprosentti on Akaassakin korkeampi kuin muiden kiinteistöjen eli 3,1. Kun yhden voimalan hinta on noin 1,5 miljoonaa ja jos kaikki 15 voimalaa toteutettaisiin, kiinteistöveron tuotoksi voidaan laskea 500 000 euroa vuodessa.

– Kymmenessä vuodessa voimaloista saisi noin 5 miljoonan euron tuoton, tosin vero laskee 2,5 prosenttia vuodessa. 33 000 euroa yhdestä voimalasta vuodessa ei ole ihan pieni summa. Voimaloiden laskennallinen ikä on pari kymmentä vuotta, niin tulisihan siinä noin 10 miljoonaa kaupungin kassaan, kertoo Jyri Sarkkinen.

Jyri Sarkkisen mielestä kysymyksessä on Akaan kaupungin kannalta merkittävästä hankkeesta, koska kyseessä on kokonaisuutena yli 20 miljoonan euron hanke, jonka rakentamisestakin Akaassa hyödytään.

Akaan imago kohenee

Abo Wind suunnittelee 24 voimalan aluetta myös Haapajärvelle. Kyseessä ei ole maailmalla mikään alan pieni toimija. Yrityksen liikevaihto oli 2017 130 miljoonaa. Kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkisen mielestä tuulivoima on Suomessa merkittävässä asemassa vastattaessa ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin.

– Meillähän ei ole mitään muuta mahdollisuutta, kuin panostaa uusiutuvaan energiaan. Jossakin vaiheessa varmasti tulee sanktioitakin, jos tavoitteisiin ei päästä. Akaassa meidän on mietittävä sitä, kuinka haluamme olla kehityksessä mukana ja näyttää esimerkkiä tukemalla tällaisia asioita, miettii Sarkkinen.

Imagohyödyt ovat yksi osa tuulivoimahanketta. Asia on herättänyt ja tulee herättämään Jyri Sarkkisen mielestä keskustelua jopa enemmin kuin Akaassa muuten toteutettavat hankkeet.

– En tiedä, minkälaista keskustelua käydään kunnissa, joissa tehdään ydinvoimalakaavoja. Tuntuu siltä, että suhteutettuna itse asiaan, tuulivoimaloista käytävä keskustelu on hyvin vilkasta. Tätä asiaa tullaan arvioimaan todella paljon, mikä on vain hyvä asia, sanoo kaupunkikehitysjohtaja Sarkkinen.

 

Lue myös: Tuulivoimalat pistävät hirsitalon soimaan – Tiina ja Arto Arola muuttavat kartanon mäeltä pois jos voimalapuisto toteutuu

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.