”Tällaisia kavereita tarvitsemme lisää” – Täysin nollasta aloittanut futsal-valmentaja Jovan Stankovic oli terätehtaalle loistava rekrytointi

TKM TTT Finlandin plant manager ja Leijona Futsalin valmentaja Jari Hakala (vas.) on ollut erittäin tyytyväinen Jovan Stankovicin työpanokseen tehtaalla. Hakalan mukaan ulkomailta tulevia työntekijöitä tarvitaan jatkossa lisää. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Leijona Futsalissa ammatikseen pelaava ja valmentava Jovan Stankovic alkoi viime syksynä pohtia toisen työpaikan hankkimista. Vaimo Aleksandra ja poika Stefan olivat muuttaneet Serbiasta Akaaseen, ja lisätienesti toisi perheelle turvaa ja Aleksandralle arkipäiviin omaa aikaa Stefanin kanssa.

Stankovic puhui asiasta Leijona Futsalin puheenjohtajan Tero Kivistön ja toisen valmentajan Jari Hakalan kanssa, jotka ottivat homman tosissaan. Stankovicille löytyi kahden kuukauden määräaikainen työ puuteollisuuden teriä valmistavasta TKM TTT Finlandista, joka on myös Hakalan työnantaja.

– Pari viikkoa myöhemmin aloitin työt täällä. Tämä antoi mahdollisuuden miettiä enemmän muuta elämäämme ja esimerkiksi asunnon ostamista, Stankovic sanoo seitsemän kuukautta myöhemmin.

Hän tekee maanantaista perjantaihin töitä kello 6–14.30, jotta ehtii iltapäivällä olla perheensä kanssa ja valmistautua illan treeneihin. Neljän vuoden sotilaskorkeakoulun käynyt ja yliopistosta liikunnanopettajaksi valmistunut mies ei terätehtaaseen tullessaan puhunut suomea, eikä metallialalta ollut mitään kokemusta.

– Aluksi vain puhdistin, harjasin ja kiillotin teriä. En osannut näitä hommia ollenkaan, mutta olen oppinut ja saanut monipuolisempia töitä ja päässyt eri koneille. Kroppanikaan ei ensin ollut valmis tähän työhön, mutta olen sopeutunut, ja nyt voin hyvin.

Jovan Stankovic työskentelee TKM TTT Finlandilla Toijalassa muun muassa pyörösahan terien parissa. Tehtävät ovat monipuolistuneet kokemuksen karttuessa. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Tervetuloa takapihalle

Kahden kuukauden sopimuksen jälkeen TTT ja Stankovic tekivät puolen vuoden paperin, ja sittemmin serbialais-bulgarialainen työssäoppija haluttiin palkata vakituiseksi. Asenne ja ahkeruus olivat vakuuttaneet yrityksen johdon.

– Tällaisia kavereita tarvitsemme jatkossa lisää. Kielitaidon tai työkokemuksen puute ei ole este, sillä täällä oppii kyllä tekemällä, kun vaan on motivaatiota, plant manager Jari Hakala ja toimitusjohtaja Mikko Järvinen sanovat.

Arvostus on ollut molemminpuolista, sillä Jovan Stankovicin mukaan työilmapiirissä ja -yhteisössä ero Serbiaan on suuri. Siellä pomot ovat pomoja, eivätkä he halua ystävystyä työntekijöiden kanssa.

– Pidän tässä yrityksessä ja koko Suomessa todella paljon siitä, että johtajat kuuntelevat työntekijöitä ja tulevat heidän kanssaan hyvin toimeen. Jos on jotain ongelmia tai olen väsynyt, voin puhua siitä pomoille. Kukaan ei pakota tekemään enempää, mihin pystyn, mutta totta kai teemme täällä kovasti hommia, Jovan Stankovic sanoo.

”Tämä antoi mahdollisuuden miettiä

enemmän muuta elämäämme ja

esimerkiksi asunnon ostamista”

Ensimmäinen talvi itselle täysin uudessa työpaikassa toisen päivätyön ohella tuntui hänen mielestään välillä raskaalta, koska päivä on lyhyt.

– Se on normaalia Suomessa. Töissä tuntuu välillä raskaalta ja joskus tosi mukavalta.

Sama pätee Stankovicin mielestä kaikkeen, myös futsaliin.

– Välillä on rankkaa, välillä hauskaa. Kaikki lähtee kotoa. Jos lähdet sieltä hermostuneena, olet töissäkin hermostunut.

Tähänkin asiaan toi helpotusta se, kun Stankovicit pääsivät toukokuussa muuttamaan Toijalasta ostamaansa omaan asuntoon.

– Voin töiden jälkeen unohtaa kaiken, istua puutarhaan ja juoda oluen. Kaikki, jotka haluavat tulla sinne juttelemaan ja juomaan kanssani oluen, ovat tervetulleita. Olen siellä!

 

Lue myös pidempi juttu Jovan Stankovicin urasta Leijona Futsalin pelaajana ja valmentajana:

Raskaimpina aikoina Jovan Stankovic nukkui kuukausien ajan huonosti ja yritti unissaankin vetää futsal-treenejä – nyt perhe, ystävät, oma asunto ja toinen päivätyö tuovat iloa elämään

Futsal-pelaajavalmentaja Jovan Stankovic on viihtynyt toisessa työssään TKM TTT Finlandilla. Hän arvostaa suuresti suomalaista työyhteisöä, jossa johtajat kuuntelevat työntekijöitä. Kuva: Mikko Peltoniemi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.