Puolustusvoimien homopuheita kritisoinut Petja Kopperoinen koetteli sensuurin rajoja jo armeijassa – Nyt hän toivoo Akaan nuorisovaltuuston toimivan äänekkäästi syrjintää vastaan

Kun Petja Kopperoinen aloitti Akaan nuorisovaltuuston puheenjohtajana, hänet tunnettiin myös tv-sarja Uuden Päivän näyttelijänä. Kuva: Tarja Antola.

Petja Kopperoinen oli Akaassa asuessaan aktiivisesti mukana nuorisovaltuuston toiminnassa ja myös sen puheenjohtajana. Hän jätti puheenjohtajuuden tullessaan kevään 2017 kuntavaaleissa valituksi vihreiden varavaltuutetuksi ja sittemmin kaupunginhallituksen varajäseneksi ja sivistyslautakunnan jäseneksi. Näistä tehtävistä Kopperoinen luopui muutettuaan Helsinkiin syksyllä 2017.

Nyt Kopperoinen on opiskellut kaksi vuotta teologiaa Helsingin yliopistossa, ja tulevana kesänä hän työskentelee Jokioisten seurakunnan kesäteologina.

Aivan viime aikoina on Kopperoiseen liittyen puhuttu nuorisoaktivismia, vihreyttä, mahdollista pappisuraa ja jopa Uusi päivä -sarjassa näyttelemistä enemmän hänen suhtautumisestaan seksuaalisten vähemmistöjen kohteluun Puolustusvoimissa.

Kopperoinen julkaisi perjantaina 3. toukokuuta sosiaalisessa mediassa Puolustusvoimien Lemmenjoella järjestämään ja Karjalan lennoston ex-komentaja Markku Päiviöön liittyvän kirjoituksen, joka tavoitti vuorokaudessa lähes 200 000 ihmistä Facebookissa ja yli 100 000 Twitterissä. Kopperoisen teksti alkoi kysymyksillä: ”Mitä jos olisit töissä ja esimiehesi kutsuisi sinua homorunkkariksi? Mitä jos esimiehesi käskisi sinua työskentelemään niin hyvin, että homot itkevät? Mitä jos esimiehesi kohtelisi sinua huonommin kuin muita, koska olet homo?”

Kopperoinen kävi kirjoituksessaan läpi omia kokemuksiaan ja näkemyksiään Puolustusvoimista ja niiden suhtautumisesta seksuaalisiin vähemmistöihin ja tasa-arvoon. Muutos Puolustusvoimissa tapahtuu Kopperoisen mukaan valitettavan hitaasti, mutta hän on iloinen siitä, että Päiviön homorunkkari-ivailut ovat nostaneet keskustelua esiin.

– Ehkä vielä joku päivä tätä ei enää siedetä laisinkaan, Kopperoinen toteaa ja lopettaa tekstinsä:

Terveisin

Yksi homorunkkari

Tammikuussa 2017 nuorisovaltuuston puheenjohtaja, alikersantti Petja Kopperoinen kertoi haluavansa vaikuttaa Akaan asioihin, koska hän tuntee kiintymystä kotikaupunkiinsa. Kuva: Tarja Antola.

Puolustusvoimien sisäinen kritiikki huolestutti

Petja Kopperoinen ei käsitellyt tänä keväänä Puolustusvoimia ja tasa-arvoa ensimmäistä kertaa. Kun Kopperoinen pari vuotta sitten suoritti varusmiespalvelusta Ruotuväki-lehdessä, hän kirjoitti lehden verkkoversioon kolumnin otsikolla Yksi ohje ei syrjintää poista. Siinä hän totesi muun muassa, että Puolustusvoimissa sukupuolten välinen tasa-arvo on edistynyt mutta seksuaalisuuksien välinen tasa-arvo tuntuu unohtuneen.

Kopperoisen mukaan tietty asenne näkyi jo silloin, kun hän alkoi kirjoittaa kolumnia.

– Silloin oli paljon keskustelua siitä, miksi tästä pitää kirjoittaa ja voiko tällaista edes julkaista, kun me olemme kuitenkin Puolustusvoimat. Suurin huoli oli siitä, että jos Puolustusvoimien oma sisäinen viestintä alkaa kritisoida Puolustusvoimia, mitä siitä seuraa ja tapahtuu.

Ennen julkaisua keskustelua käytiin Ruotuväen henkilökunnan kanssa. Myöhemmin kommentteja tuli muiltakin.

– Kolumnin julkaisun jälkeen tuli paljon keskustelua Puolustusvoimien työntekijöiltä, jotka laittoivat viestiä tai soittivat suoraan, että ei tällaista.

Korkein Kopperoista lähestynyt taho oli erään yksikön päällikkö. Pääesikunnan sisältä palautetta ei tullut.

Kopperoinen otti viestit vastaan, kommentoi ehkä jotain ja kiitti palautteesta.

– En lähtenyt sen enempää aiheesta väittelemään tai keskustelemaan.

Vaikka kolumnia kritisoitiin, sitä ei poistettu verkosta, ja se löytyy sieltä edelleen. Kopperoisen mukaan lehdessä ajateltiin, että jos joku vahinko on tapahtunut, se on tapahtunut jo.

– Se sai pysyä verkossa, koska se oli jo siellä ja sen oli nähnyt aika moni.

Skeittiparkin saamista Akaaseen vauhditti aktiivinen nuorisovaltuusto. Nuorisovaltuustoa vuosina 2015-2017 johtanut Petja Kopperoinen piti elokuussa 2018 puheen sekittiparkin avajaisissa. Hän näki skeittiparkin mahdollisuutena tehdä Akaasta parempi paikka nuorille. Kuva: Oona Eskeli.

Koulujen pitäisi olla syrjinnästä vapaata aluetta

Akaan uusi nuorisovaltuusto on juuri aloittanut toimintansa. Ex-puheenjohtaja Kopperoisella on nuvalaisille terveiset siitä, miten se voi edistää tasa-arvon ja seksuaalisen monimuotoisuuden huomioimista ja vähentää syrjimistä Akaassa.

– Puhukaa asian puolesta, ja tuokaa asiaa esille kouluissa positiivisen kautta. Ei niin, että kaikki kielletään ja kaikki on syrjintää vaan niin, että tällaisia henkilöitä ja ihmisryhmiä on myös Akaassa.

Kopperoinen suosittelee aktiivista viestintää ja tietoisuuden levittämistä. Hän toivoo nuorisovaltuuston lobbaavan myös sitä, että Akaan koulut julistettaisiin syrjinnästä vapaaksi alueeksi.

– Jos nuoret kokevat syrjintää koulussa tai nuorisotiloissa tai missä tahansa, nuorisovaltuusto voisi kertoa, että se ei ole ok ja asiaan pitää puuttua.

Nuorisovaltuuston pitäisi hänestä toimia yhteisenä nuorten äänitorvena.

– Ei niin, että yksittäisiä ihmisiä nousee barrikadeille kertomaan, miten he kokevat, vaan että nuorisovaltuusto olisi kokoava tekijä ja nuorten äänen käyttäjä.

Lue myös: ”Minusta on ihan aiheellista syyttää koko instituutiota – Petja Kopperoisen kirjoitus Puolustusvoimista ja seksuaalisesta syrjinänästä tavoitti nopeasti satojatuhansia ihmisiä

Petja Kopperoinen toivoo Akaan uuden nuorisovaltuuston toimivan syrjintää vastaan. Kuva: Aisha Benahmed.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?