Miten määritellään Akaan historia?

Facebookin Akaalaiset-ryhmässä käytiin välillä melko kiivastakin keskustelua, joka sai alkunsa Akaan Seudun verkkosivuillaan julkaisemasta jutusta, joka oli otsikoitu ”Vuoden Akaalaista etsitään jälleen – Katso lista vuosina 1979–2018 palkituista”.

Jutussa kuitenkin oli listattu Vuoden Toijalalaiset ja Vuoden Akaalaiset, mutta unohdettu Vuoden Viialalaiset tai Kylmäkoskelaiset. Minulla ei ole tietoa, onko Vuoden Kylmäkoskelaista koskaan valittu, mutta tiedän, että Vuoden Viialalainen on.

Olisin toivonut jutun vastaavan otsikkoa ja listaavan kaikki Vuoden Akaalaiset. Nyt se listasi kaikki Akaan Nuorkauppakamarin valitsemat.

Toki toimittaja olisi tällöin joutunut tekemään vähän enemmän töitä, koska olisi joutunut selvittämään, onko Vuoden Kylmäkoskelainen valittu. Ja jos on, niin selvittämään keitä he ovat. Jos sellaista ei ole valittu, minusta ei ole kohtuutonta, että tämä olisi juttuun kirjoitettu esimerkiksi: ”Toimituksen tiedossa ei ole, että Vuoden Kylmäkoskelaista on koskaan valittu”.

Tämän lisäksi toimittaja olisi myös joutunut kaivamaan listan Vuoden Viialalaisista, mitä ei helposti netistä löydä. Vuoden Viialalaisen nimittävä taho ei ole enää toiminnassa, joten ei ole olemassa ketään tätä tietoa internettiin lataamassa. Akaan Seudusta/Viiala-lehdestä tuon tiedon luulisi löytyvän.

Tämä keskustelu herättikin kysymyksen siitä, kenen historia on Akaan historiaa. Alkaako Akaan historia Toijalan ja Viialan kuntaliitoksesta? Mutta onhan Akaa (Ackas) vanha tunnettu nimi ja paikka, joten kyllähän Akaan historian tulee ulottua pidemmälle.

Onko Akaan historia sidottu kaupungin rajoihin? Vai onko Akaan historia Vanhan Akaan + Toijalan + Akaan historia kuntaliitoksen jälkeen? Itse olen ollut siinä käsityksessä, että Akaan historia = Vanhan Akaan + Kylmäkosken + Toijalan + Viialan + uuden Akaan historiat yhdessä. Mutta ehkä olen väärässä olettamuksessani? Kuka tämän määrittää?

Pohtiessani tätä asiaa mietin yritysmaailmaa ja siellä tapahtuvia fuusioita ja yrityskauppoja. Yrityskauppojen kohdalla taitaa useimmiten mennä niin, että ostettujen yritysten historia katoaa, tai sieltä nostetaan vain muutama tärkeä vuosiluku yritysesittelyyn, eli lähinnä ne asiat, joilla on ollut vaikutusta emoyritykseen. Fuusioissa asia on hiukan toisin. Silloin molempien yritysten historia yhdistetään ja siitä tulee tämän fuusioituneen yrityksen historiaa. Ainakin minulla on tämä käsitys, mutta ehkä joku osaa tämän paremmin ja korjaa käsitykseni.

Akaan Seudulla paikallislehtenä on aika suuri vastuu artikkeliensa kautta joko edistää Akaan yhtenäisyyttä tai hajottaa sitä. Kyse on pienistä asioista. Artikkelin pohjalta useammalle Akaan viialalaiselle tuli se käsitys, että Viialan historia ei ole Akaan historiaa. Vain Toijala lasketaan. Miten me silloin voimme rakentaa yhtenäistä Akaata, jos meitä ei lasketa akaalaisiksi ennen kuin liitoksen jälkeen? Me ja meidän historiamme on akaalaista siinä missä Hirsikankaan mäen eteläpuolinenkin.

Facebookin keskustelun perusteella osalla kirjoittajista ei ollut mitään käsitystä, että muita kuin Vuoden Toijalalaisia on ennen Vuoden Akaalaista edes valittu. Eikö tässä olisi paikallislehden ihan hyvä avartaa ihmisten näkemystä ja kertoa miten asiat ovat?

Toivoisin Akaan Seudun ymmärtävän vastuunsa ja vaikutusmahdollisuutensa yhtenäisen Akaan luomisessa ja akaalaisen identiteetin tukemisessa.

 

Hillevi Peltola

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.