Forum Akaa: Ylikasvanut leskenlehti vyötäisille ja juoksujalkaa rusakon perään

Henri Salonen.

Nyt kun eduskuntavaalitkin ovat jälleen ohi, voitaneen avata pohjoismaalaiset silmämme ja ottaa muutama askel taaksepäin perspektiivin luomiseksi. Ilmastonmuutos, sosiaaliturva, julkinen terveydenhuolto, maahanmuuttajat, sisäilmaongelmat, koulujen ja päiväkotien läheisyys ja ryhmäkoot, naisten ja miesten oikeudet, VR:n myöhästelyt, koirankakat ja tupakantumpit. Muutama esimerkki meidän suomalaisten länsimaalaisista ongelmista.

Ei tarvitse mennä kuin muutama sata kilometriä etelä-itäsuuntaan, niin ongelmat ovat hyvin erilaisia. Eikä tarvitse edes mainita matalan tulotason maita.

En yhtään väheksy länsimaalaisia ongelmiamme, ne ovat meille varsin todellisia täällä lintukodossamme. Niitä tuodaan esiin monella eri foorumilla, ja pitäähän meillä suomalaisilla olla puheenaiheita sään lisäksi. Keskustelu pysyy usein asiallisena, kun muistetaan pitää mukana ripaus kriittisyyttä ja realismia.

Tartutaan nyt vaikka tähän globaaliin ilmastonmuutokseen. Kukaan ei taida faktisesti tietää mitä lopulta vaikuttaa ilmastonmuutokseen, jos jätämme joka toisen pippuripihvin syömättä. Kukaan ei taida faktisesti tietää, miten vaikuttaa ilmastonmuutoksen sähköauton ja sen akkujen koko elinkaari latausverkostoineen sekä sähköntuotantotapoineen verrattuna polttomoottorivaihtoehtoon.

Kukaan ei taida faktisesti tietää, onko puurakentaminen ilmastonmuutoksen kannalta järkevämpää kuin teräs- tai betonirakentaminen, rakennuksen koko elinkaari huomioiden. Huomioidaanko tarvittavissa laskelmissa puun kaatoon ja jalostamiseen tarvittavan tekniikan ja laitteiston ilmastonmuutosvaikutukset, entä rakennuksen huollosta ja korjaamisesta aiheutuvat päästöt?

Varmaa lienee, että ilmastonmuutos on suuri riski maapallon hyvinvoinnille. Miten minä täällä Suomessa pystyn vaikuttamaan asiaan?

Jos todella haluaa vaikuttaa ja näyttää esimerkkiä, täytyy palata kyttyräselkäisen ja karvaisen esi-ihmisen elintapoihin. Kodikas yksiö luolaan tai puun alle, ylikasvanut leskenlehti vyötäisille ja juoksujalkaa rusakon perään.

On hyvin yksinkertaista esittää väitteitä ja olettamuksia. Jos ulosanti on jollakin lailla vielä vakuuttavaa, ei kuulija välttämättä osaa tai edes halua ajatella kriittisesti esitettyjen väitteiden suhteen.

Omassa työssäni tuon jatkuvasti esiin kriittisyyttä ja sen harjoittamista kaikkea kuultua ja luettua kohtaan. Jos joku asia ei tunnu järkevältä tai loogiselta, se ei yleensä ole järkevää tai loogista. Omaan tuntemukseen kannattaa luottaa.

Hyvä elämänohje on, että keskitytään ensisijaisesti niihin asioihin ja ongelmiin, joihin voi vaikuttaa. Asiat täytyy nähdä suuremmassa kontekstissa kuin vain kilometrien säteellä.

Silmät avaten ja perspektiivistä katsottuna sekä kaikella kriittisyydellä listattuna vielä uudelleen nämä länsimaalaiset ”ongelmamme”: puhdas vesi ja luonto, puhtaasti tuotettu ruoka, yksilön vapaus, lakisääteiset vakuutukset, työperäinen maahanmuutto, turvalliset rakennukset, laadukas koulujärjestelmä ja varhaiskasvatus kaikille tulotasosta riippumatta, uudelleen kouluttautuminen, hoitovapaat, palkalliset lomat, tasa-arvoisuus, toimiva julkinen liikenne sekä luotettava virkavalta.

Onko niin, että Suomessa ongelmien suhteellinen koko/vakavuus on yhtä suuri kuin maissa, joissa oikeasti on ongelmia? Onko niin, että vaikka yllä aikaisemmin mainitut ongelmat olisi korjattu, tulisi aina esiin uusia ongelmia? Vai täytyykö pohtia ihmisen perusluonnetta; riittääkö meille mikään?

 

Henri Salonen

Kirjoittaja on Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori, entinen Akaan kaupungin teknisen toimen viranhaltija.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?