”Minusta on ihan aiheellista syyttää koko instituutiota” – Petja Kopperoisen kritiikki seksuaalisesta syrjinnästä Puolustusvoimissa tavoitti satojatuhansia ihmisiä ja synnytti kiivastakin keskustelua

Petja Kopperoinen johti Akaassa nuorisovaltuustoa. Viime viikonloppuna hän johdatteli ihmiset kautta Suomen keskustelemaan Puolustusvoimista ja seksuaalisesta syrjinnästä. Kuva: Aisha Menahmed.

Tämän jutun perusarvot ovat koti, uskonto ja isänmaa. Niitä tarkastellaan Petja Kopperoisen näkövinkkelistä.

Suurimman osan Kopperoisen elämästä hänen kotinsa on ollut Akaassa. Uskontoon taas liittyvät hänen syksyllä 2017 alkaneet teologian opintonsa Helsingin ylipistossa.

Isänmaan Kopperoinen nosti agendalle julkaistuaan viime perjantaina aamupäivällä sosiaalisessa mediassa kirjoituksen, joka tavoitti lauantai-iltaan mennessä lähes 200 000 ihmistä Facebookissa ja yli 100 000 Twitterissä.

Kopperoisen teksti alkoi kysymyksillä: ”Mitä jos olisit töissä ja esimiehesi kutsuisi sinua homorunkkariksi? Mitä jos esimiehesi käskisi sinua työskentelemään niin hyvin, että homot itkevät? Mitä jos esimiehesi kohtelisi sinua huonommin kuin muita, koska olet homo?”

Sen jälkeen Kopperoinen viittaa kirjoituksessaan Karjalan lennoston ex-komentajan Markku Päiviön oikeudenkäyntiin ja käy läpi omia kokemuksiaan ja näkemyksiään Puolustusvoimista ja niiden suhtautumisesta seksuaalisiin vähemmistöihin ja tasa-arvoon.

Kopperoinen kirjoittaa, että muutos Puolustusvoimissa tapahtuu valitettavan hitaasti, mutta hän on iloinen siitä, että Päiviön homorunkkari-ivailut ovat nostaneet keskustelua esiin.

– Ehkä vielä joku päivä tätä ei enää siedetä laisinkaan, Kopperoinen toteaa ja lopettaa tekstinsä:

Terveisin

Yksi homorunkkari

Sopiva hetki kuvan julkaisemiseksi

Kun Petja Kopperoinen pari vuotta sitten suoritti varusmiespalvelusta Ruotuväki-lehdessä, hän kirjoitti lehden verkkoversioon kolumnin otsikolla Yksi ohje ei syrjintää poista. Siinä hän totesi muun muassa, että Puolustusvoimat ajaa syrjimättömyyspolitiikkaa, joka takaa kaikille hyväksynnän, ja sukupuolten välinen tasa-arvo on edistynyt, mutta seksuaalisuuksien välinen tasa-arvo tuntuu unohtuneen.

Kolumnin ja varusmiespalveluksen jälkeen Kopperoinen on keskustellut teemasta silloin tällöin inttiin lähteneiden tuttujen, etenkin vähemmistöihin kuuluvien kanssa. Viime viikolla oli taas kirjallisen puheenvuoron aika.

– Nyt kun oli tämä Päiviön tapaus, niin tuli semmoinen tunne, että ehkä nyt jotain kirjoitan, Kopperoinen kertoo.

Hän päätti hyödyntää tekstin lisäksi myös valokuvaa. Siinä kaksi miestä suutelee. Armeijan maastopuvuissa. Kopperoinen ja hänen poikaystävänsä. Kuva ei kuitenkaan ole Kopperoisen varusmiesajoilta.

– Se on kuvattu pari viikkoa sitten ilman että siihen piti liittyä mitään tekstiä. Se oli tarkoitettu vain portfoliokäyttöön, mutta totesimme kuvaajan kanssa, että jos se aiotaan joskus sosiaalisessa mediassa julkaista, nyt on hyvä hetki.

Kopperoinen kirjoitti tekstinsä kuvan ympärille, jotta kuva herättäisi lukijan lukemaan.

– Kuva on hyvin provosoiva ja herättää keskustelua paremmin kuin pelkkä teksti. Minun silmiini se kertoo siitä, että on myös varusmiehiä ja Puolustusvoimissa työskenteleviä, jotka ottavat kohtelunsa syrjintänä, halventamisena ja loukkaamisena. Ei se ole niin mustavalkoista, että Puolustusvoimissa ja varusmiespalveluksessa pyörii vain heteromiehiä ja että voi puhua mitä tahansa, Kopperoinen sanoo.

Ilmanvoimien ex-komentajan kommentit hovioikeudessa eivät yllättäneet häntä.

– Päiviö on sanonut, että alatyylinen puhe kuuluu armeijakulttuuriin, mutta oli odotettavissa, että kun nostetaan esiin huutelut ja homorunkkarilausunnot, hän pyörtää puheensa ja sanoo, että ei ole olemassa tilannetta, jossa olisi korrektia käyttää tällaista kieltä.

Paljon palautetta monissa kanavissa

Petja Kopperoinen ajatteli, että perjantaisesta kirjoituksesta puhuttaisiin lähinnä hänen tuttavapiirissään. Toisin kävi.

– Kun he ovat jakaneet sitä, ja heidän tuttunsa ovat jakaneet, se on levinnyt. Kun Yle teki jutun asiasta perjantaina, se räjähti vielä enemmän.

Tekstinsä julkaisun jälkeen Kopperoinen on saanut myönteisiä viestejä, joissa ihmiset ovat sanoneet, että on hyvä, että asia otettu puheeksi ja nostettu esille. Siitä hän yllättyi, kuinka kauan meni, ennen kuin kirjoituksesta alkoi tulla negatiivista palautetta. Sitä on tullut sekä julkisesti esimerkiksi Kopperoisen omalla Facebook-sivulla että yksityisviesteissä Facebookin, Instagramin ja Twitterin kautta.

– Se ei ole mennyt henkilökohtaisuuksiin niin paljon kuin ajattelin. Mitään niin rajua ei ole ollut, mistä olisin loukkaantunut. Rajumpaa on ollut se, kun on kyselty, miksi tästä puhutaan ja mainostetaan seksuaalivähemmistöjä jatkuvasti. On myös kyseenalaistettu sitä, miksi minä tästä kirjoitan ja leimaan koko Puolustusvoimat.

Kopperoinen on pyrkinyt vastaamaan kaikille viestejä lähettäneille kiittämällä viestistä, kommentoimalla palautetta ja toivottamalla hyvää kevättä.

Hänen väitteensä Puolustusvoimista on kommenteissa pyritty kumoamaan sillä, että ihmiset eivät ole omassa varusmiespalveluksessaan tai muuallakaan nähneet tällaista syrjimistä tai halveksumista.

– He ovat sitä mieltä, että liioittelen tai valehtelen ja puhun paskaa. Totta kai ajattelin, että jos puhun yleiseen sävyyn enkä luettele kaikkia kokemuksiani, niin kritisoin koko instituutiota siitä, että on yleinen palveluohjesääntö, joka kieltää kaiken syrjinnän. Lisäksi kaikilla varuskunnilla on myös oma ohje, mitä ei kuitenkaan noudateta, Kopperoinen sanoo.

– Minusta on ihan aiheellista syyttää koko instituutiota eikä vain yksittäisiä tapauksia.

Petja Kopperoinen on pyydettäessä valmis keskustelemaan enemmänkin seksuaalisesta syrjinnästä Puolustusvoimissa. Kuva: Aisha Benahmed.

Yhdistykset ja järjestöt kiittivät

Petja Kopperoinen näkee hyvänä sen, että seksuaalisesta tasa-arvosta Puolustusvoimissa on nyt noussut enemmänkin keskustelua.

– Ainakin Twitterissä näyttää siltä, että tämä on herättänyt monia muitakin ihmisiä puhumaan aiheesta. Tehy ry:n henkilö jakoi kirjoituksen Twitterissä ja sanoi, että tämä on syy, miksi Tehy on pride-marsseilla mukana. Myös moni pride-järjestö jakoi tämän ja sanoi, että Puolustusvoimissa tapahtuva syrjintä on yksi syy, miksi he ovat mukana.

Kielteisenä oman kirjoituksensa herättämänä reaktiona Kopperoinen pitää sitä, että koko asian tai ongelman olemassaolo kielletään täysin.

– On sellaisia, jotka sanovat, että ei tällaista oikeasti ole ja nämä ovat yksittäisten ihmisten kokemuksia ja yksittäisiä Puolustusvoimien kantahenkikökunnan jäseniä. On myös sanottu, että olemme henkilöitä, jotka loukkaantuvat kaikesta ja mitään läppää ei saa enää heittää.

Kopperoisen omalla Facebook-sivulla monet kommentoijat puolustavat tiukasti Puolustusvoimia esimerkiksi varusmiesaikaisten kokemustensa perusteella. Samaa viestiä on tullut muitakin kanavia pitkin.

– On ollut Puolustusvoimien henkilökuntaa, jotka ovat kommentoineet, että ei tällaista tapahdu, ja parikin upseerihenkilöä on laittanut yksityisviestiä, että tällaista ei ole eivätkä he ole ikinä kohdanneet tällaista.

Tämä ei yllättänyt Kopperoista.

– Toisaalta uskon myös, että ihmiset kiinnittävät huomiota asioihin, jotka koskevat heitä itseään jollain tavalla. Jos syrjintä ei koske heitä, he eivät sitä välttämättä huomaa, ja he voivat hyvällä omallatunnolla sanoa, että tällaista ei tapahdu.

Se sen sijaan yllätti, että monet Facebookissa Puolustusvoimia puolustaneista ovat naisia.

– Vuoden sisällä tuli viimeinen tutkimus siitä, että muistaakseni joka toinen naisvarusmies on kokenut syrjintää ja joka neljättä on seksuaalisesti häiritty tai ahdisteltu varusmiespalveluksen aikana. Koska tutkimuksella on todettu, että se on laaja ilmiö naisten keskuudessa, se yllätti, että nimenomaan naiset ovat olleet kuuluvimmilla äänillä argumentoimassa Puolustusvoimien puolesta.

Ensimmäinen leiri kesäteologina

Petja Kopperoinen arvelee, että jos syrjivä kielenkäyttö olisi ollut ainoa virhe Lemmenjoen harjoituksissa, tapausta tuskin käsiteltäisiin hovioikeudessa. Sen sijaan hän toivoo, että Lemmenjoen tapaus herättää Puolustusvoimissa jonkinlaista sisäistä keskustelua.

– Siitä, että tällaiseen pitää puuttua ajoissa ja tämä on oikeasti ongelma, joka pitää ratkaista, Kopperoinen tarkentaa.

Hän tahtoo uskoa, että Puolustusvoimissa tartutaan nyt omiin ohjeistuksiin ja käskyihin ja niitä lähdetään oikeasti noudattamaan.

– Nyt on selvinnyt, että Puolustusvoimien komentaja on tiennyt tästä. Ehkä myös vaikenemiskulttuuri lähtee oikeuskäsittelyn kautta avautumaan johonkin suuntaan. Ehkä Puolustusvoimat miettii itsekin, mitä tapahtuu. Ehkä koko Lemmenjoen oikeuskäsittely parantaa syrjintäasiaa johonkin suuntaan, Kopperoinen aprikoi.

Sunnuntai-iltapäiväinen puhelinyhteys Akaan Seudun ja haastateltavan välillä hiljenee ajoittain ja katkeaakin pariin otteeseen. Kopperoinen kertoo olevansa leirillä ja kentän siksi heikko.

– Olen kesätöissä Jokioisten seurakunnalla kesäteologina, ja tänä viikonloppuna on ensimmäinen leiri. Varsinaisesti aloitan työt kesäkuun alussa ja olen koko kesän täällä.

Vaikka Kopperoisen kritiikin kohteena on nyt ollut Puolustusvoimat, kommentoi hän yhdessä Facebook-keskusteluun liittyvässä vastauksessaan myös opiskelu- ja työympäristöään.

Mitä tulee siihen, että itse haluan vain nostaa omaa vähemmistöasemaani esille, ei pidä paikkaansa. Toimin alalla, jolla ei seksuaalivähemmistöjä katsota hyvällä. Ainakaan yleisellä tasolla tai työntekijänä.

Petja Kopperoinen (oik.) julkaisi hänestä ja hänen poikaystävästään hiljattain otetun kuvan, koska arveli sen kiinnittävän lukijoiden huomion paremmin kuin pelkkä teksti. Kuva: Kristian Wallin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.