Pääkirjoitus: Onko pujo Akaan suojeluksessa?

Akaan tekninen lautakunta päätti viime kokouksessaan, että kaupungin viheralueiden hoitotasoa heikennetään merkittävästi. Ainostaan strategisesti tärkeät alueet, kuten sisääntuloväylät, keskusta-alueet sekä liikennealueet, leikkipuistot ja liikenneviheralueet pyritään pitämään kunnossa niin kuin kaupungissa pitääkin.

Tekninen keskus on laskenut, että jos kaikki alueet hoidettaisiin niin kuin pitää, viheralueiden hoitoon tarvittaisiin kevät- ja syysajalle 19, 5 henkilöä. Tällä hetkellä puistotoimessa työskentelee 2 henkilöä. Näiden lisäksi töissä on kaksi määräaikaista työntekijää, joista toinen toimii työnsuunnittelijana. Suunnittelijaa tarvitaan muun muassa kesätyöntekijöitä opastamaan ja leikkikenttiä tarkastamaan.

Samaan aikaan kaupungin strategia velvoittaa toteuttamaan visiota, että kaupunkikuva on kaunis. Tyhjän saa pyytämättäkin, joten strategiaa pitäisi päästä toteuttamaan muutekin kuin paperiin tuijottamalla. Tekninen lautakunta ei ole ymmärtänyt tehtäväänsä oikein.

Puistojen hoidossa kiteytyy Akaan ongelmista oleellisin. Suunnitelmia on, mutta niiden toteuttamiseen ei ole rahaa, saati henkilökuntaa. Täällä ei eletä niin kuin kaupungissa, vaan edelleen asioita yritetään hoitaa sinne päin, välillä silmätkin sulkien. Viheralueita hoidetaan niin, että esimerkiksi kesäisin monia allergisoiva pujo on kaupungin erityisessä suojeluksessa.

Ehkä tämä malli riittää luottamushenkilölle, mutta ei kaupungin asukkaille. Se, että strategiassa haluaan kauneutta, on monien yleisötilaisuuksien tulos. Strategia vain ei mene käytännöksi silmät sulkien, vaan puistotoimenkin henkilöstöä on lisättävä suunnitellusti. Jonkun on kannettava huolta Akaan ilmeestä koko ajan.

Asiat ovat useimmiten sellaisia, miltä ne näyttävät. Jos julkiset rakennukset ovat homeessa, teiden asfaltit reikiä täynnä ja puistoissa rehottavat pujot, eivät puheet dynaamisesta kaupungista oikein auta. Missä se dynaamisuus näkyy?

Ei näiden puistoasioiden pitäisi niin monimutkaisia olla. Miljoonia on täällä hukattu tyhjillään seisoviin kiinteistöhinkin, kuten kouluihin Viialassa. Kesäkuun valtuustossa päätettäneen uuden koulutalon rakentamisesta Viialaan, ja se on tärkeä päätös, mutta todella tärkeä asia on myös kaupungin ulkoinen ilme, jota kohennettaisiin hyvin yksinkertaisin päätöksin. Karsimisen lopputulos tiedetään. Se on nolla.

Akaan kaupunki jakaa viheralueensa kolmeen A-luokkaan. Nyt vielä hoidettavat alueet ovat A2-luokkaa. A1-luokkaa, joihin kuuluvat edustusviheralueet, ei täällä ole. A2-luokan mukaan hoidettaville alueille tehdään kevätkunnostus, hiekoitushiekan poisto, nurmikon leikkuu, esteiden ympäryksien siistiminen, syyskunnostus ja puiden ja pensaiden leikkaukset sekä kalusteiden hoito. Myös valaisimet pidetään kunnossa ja roskapöntöt tyhjennetään.

Alueiden pitäminen A2-luokassa päätettiin lautakunnassa keskustelun jälkeen. Tekninen johtaja Jaana Koota halusi ennen esitystä kuulla, halutaanko kaupungin strategiassa pysyä vai mitä tehdään. Jotta nyt päätetty taso saavutetaan, tarvitaan lisää rahaa, jotta palveluja voidaan ostaa ja kausityöntekijöitä palkata.

Päätöksessä ei puhuta mitään julkisille alueille ruukkuihin istutettavista kukista. Niitäkin tarvitaan, mutta niihinkään ei ole rahaa.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.