Karpinmäen palvelutalossa viihdytään ja odotetaan pintaremonttia – yhteistyötä yhdistysten ja koulujen kanssa tehtäisiin mielellään enemmän

Matti Mäkinen (oik.) kertoi Jukka Saarelle, Harri Rämölle ja Janita Puomilalle, keitä sukulaisia hänen asuntonsa seinällä olevissa valokuvissa on. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Karpinmäen palvelutalon toimintaa on tämän vuoden alusta pyörittänyt taas Yrjö ja Hanna -kodit, joka voitti Akaan kaupungin kilpailutuksen palveluista kahdeksan vuoden Coronaria-jakson jälkeen. Nykyisistä työntekijöistä osa on ollut talossa jo edellisellä Yrjö ja Hanna -kaudella, ja asukkaista Matti Mäkinen tuntee koko talon historian. Hän muutti Viialan Karpinmäkeen heti kun se avattiin huhtikuussa 2002.

Alkuperäisasukkaisiin kuuluu myös Kauko Vaittinen.

– Emme me olisi täällä Matin kanssa seitsemäätoista vuotta olleet, jos ei täällä olisi kiva olla, Vaittinen kommentoi viihtymistään Akaan kaupunginhallituksen jäsenille, jotka kävivät tutustumassa Karpinmäkeen maaliskuussa.

Kaarina Aronen puolestaan kertoi, että hän ei ensin voinut käsittää, että hänen piti lähteä omasta kodistaan Toijalasta. Karpinmäki on kuitenkin yllättänyt hänet myönteisesti.

– Tämä on ihmeen ihana koti, Aronen iloitsi.

Inkeri Laitinen löysi sentään vieraille arvostelun aihetta nykyisen kotitalonsa ruuasta.

– Hinta, jonka maksamme, ei kyllä vastaa laatua. Olen tottunut gourmet-ruokaan jo lapsena, Laitinen kertoi tutulle porukalle.

Yrjö ja Hanna kodit pyörittää taas myös Kurkelanhovia, ja palveluesimies Katri Saartila totesi hänen kokemuksensa olevan, että Viialan ja Toijalan asukkaiden ruokatottumukset ja mieltymykset menevät ristiin, vaikka ruoka tulee samalta toimittajalta.

– Esimerkiksi ryynimakkarat, joista Inkeri ei tykkää, olivat yhden Toijalan asukkaan ehdoton toive. Että voi kun saisi ryynimakkaraa.

Viialassakin ryynimakkaroista kyllä tykätään, sillä Hannu Järvinen kyseli ihmetellen Laitiselta, miksi tämä ei pidä niistä.

– Sehän on ihan parasta ruokaa, Järvinen totesi.

Kaarina Aronen (oik.) kehuu Karpinmäkeä hoitajineen ihmeen ihanaksi. Katri Saartila toimii Karpinmäen lisäksi myös Toijalassa olevan Kurkelanhovin palveluesimiehenä. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Luottamusta vakuuteltiin

Katri Saartila ja hänen esimiehensä, Yrjö ja Hanna kotien palvelupäällikköksi tammikuussa tullut Jaana Ryynänen halusivat kutsua Akaan kaupunginhallituksen kylään, jotta päättäjät tietäisivät talven valvonta- ja sulkemisuutisten jälkeen, kuinka vanhustenhuolto Karpinmäessä pelaa.

– Kun aika paljon arvaillaan ja luullaan, niin on parempi tulla itse katsomaan, Saartila totesi.

Hän kertoi myös, että sekä Karpinmäen että Kurkelanhovin palvelutoiminnan sisältö oli samana päivänä käyty läpi kaupungin edustajien kanssa ja todettu lain- ja tarkoituksenmukaiseksi.

Koska kaksi lautakuntaa piti kokousta samana iltana, paikalle ehtivät Hannu Järvinen (sd), Harri Rämö (sd) Jukka Saari (vas) ja Janita Puomila (kok) sekä kaupunginhallituksen varajäsen Saija Roininen (sd), joka myös työskentelee Karpinmäessä hoitajana. Roininen kertoi olevansa palvelutaloon varsin tyytyväinen sekä työntekijänä että päättäjänä.

– Täällä on helppo tehdä töitä, kun heti otetaan mukaan porukkaan. Sisäinen valvontakin on toiminut, kun olen ollut täällä seitsemän vuotta. Olisin kyllä murissut, jos olisi ollut aihetta.

Luottamustaan Yrjö ja Hanna koteja kohtaan vakuutteli myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö.

– Koska toiminta on säätiöpohjaista, ei ole voitontavoittelua, Rämö perusteli.

Kehuja irtosi myös Jukka Saarelta.

– Tässä on ollut se hyvä, että on ollut kumppani, jota ei ole tarvinnut kytätä. Meillähän on perimmäinen vastuu.

Karpinmäessä hoitajana työskentelevä valtuutettu Saija Roininen (vas.) jutteli kahvittelun jälkeen huoneeseensa menossa olleen Inkeri Laitisen kanssa. Myös Hannu Järviselle ja Katri Saartilalle (oik.) Karpinmäki on tuttu paikka, mutta palvelupäällikkö Jaana Ryynänen siirtyi Yrjö ja Hanna kotien vahvuuteen vasta tammikuussa. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Koulujen kuvataidetta toivotaan seinille

Karpinmäen asukkaille järjestetään tuettua palveluasumista kello 7–22. Jokaisella on oma asunto, josta moni kulkee keskustan kauppoihin ja muiden palvelujen pariin itse ja valmistaa esimerkiksi osan aterioistaan.

Paikkoja on tällä hetkellä 18, sillä 6-paikkainen ryhmäkoti on tyhjillään. 20 vuoden ikää lähestyvässä rakennuksessa tehdään tänä vuonna pintaremontti, jonka jälkeen ryhmäkotikin on tarkoitus ottaa käyttöön.

– Olemme maininneet, että myös lämmitys ja ilmanvaihto kaipaisi päivitystä. Mutta ensimmäisenä tulee nyt ainakin seinien maalaus ja lattiapintojen uusinta, Katri Saartila kertoi.

Hän näkisi seinillä mielellään taiteellisempiakin uudistuksia.

– Olisi hienoa, jos yhteistyössä koulun kanssa saataisiin tänne vaikka Haihunkoski virtaamaan. Myös kolmannen sektorin kanssa tekisimme mielellään yhteistyötä esimerkiksi ystäväpalvelun merkeissä, Saartila kertoo.

Kauko Vaittinen (keskellä) kertoi Hannu Järviselle (vas.), Harri Rämölle ja Jukka Saaarelle viihtyneensä Karpinmäessä jo 17 vuotta. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Harri Poutanen toivoo apuvälineiden kuten pyörätuolien huoltoon jouhevuutta. Kaupungin työntekijät eivät nykyisin enää hae niitä Viialasta Toijalaan, vaan kuljetus on järjestettävä muilla tavoin. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?