Hämeenlinnan kirkkoherrakisa etenee – Ali Kulhia pitää tuomiokapitulin lausuntoa yhdestä hakijasta lähes loukkauksena – ”Hän on todella fiksu ja hieno mies”

Akaan seurakunnan kirkkoherra Ali Kulhia eteni arvostamansa Heikki Toivion tavoin haastatteluun Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherravalinnassa. Kuva: Juha Kosonen.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherran virka julistettiin haettavaksi helmikuussa, ja sitä haki määräaikaan mennessä 13 henkilöä. Seurakuntaneuvosto päätti 29.4. pidetyssä kokouksessa kutsua haastateltavaksi kuusi hakijaa, jotka ovat Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan vs. kappalainen Mika Juppala, Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kappalainen Hanna-Leena Kevätsalo-Vuorio, Akaan seurakunnan kirkkoherra Ali Kulhia, Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola, Ylöjärven seurakunnan kirkkoherra Kimmo Reinikainen ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kappalainen Heikki Toivio.

Myös Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli haastatteli kaikki hakijat maalis–huhtikuussa ja antoi seurakuntaneuvostolle lausunnon hakijoista. Seurakuntaneuvosto poikkesi merkittävästi tuomiokapitulin suosituksista, sillä tuomiokapitulin kolmen kärkeen rankkaamista hakijoista Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulin asiantuntija Mikko Sulander ei päässyt seurakunnan haastatteluun lainkaan. Tämä ihmetyttää myös Ali Kulhiaa.

– Hän sentään asuu Hämeenlinnassa ja on aktiivinen kuntalainen ja urheiluseura-aktiivi, Kulhia toteaa.

Tuomiokapitulin mielestä kolme hakijaa täyttää seurakunnan erityiset tarpeet hyvin. Heistä haastatteluun pääsivät Kulhia ja Peltola.

Alimpaan kolmannekseen arvioidut Markus Andersson, Mika Juppala, Sauli Keskinen, Jussi Ollila, Kalle Roine, Satu Suonperä ja Heikki Toivio täyttävät tuomikapitulin mielestä tarpeet vain tyydyttävästi. Heistä seurakunnan haastatteluun pääsivät Juppala ja Toivio.

Tuomiokapitulin lausunto Heikki Toiviosta ihmetyttää Kulhiaa erityisesti.

– Toivion osalta tuo oli melkein loukkaus. Itse arvostan Toiviota suuresti, ja moni muukin arvostaa. Hän on teologian tohtori ja kehityskappalaisena sekä ollut kaksi kautta pappisasessorina. Hän on todella fiksu ja hieno mies, Kulhia kummastelee.

Kulhialla juuria Hämeenlinnassa

Vuonna 2015 Akaan kirkkoherraksi valittu Ali Kulhia on tällä hetkellä virkavapaalla ja toimii Kirkkohallituksen ja Kirkon tutkimuskeskuksen projektitutkijana. Tehtävä jatkuu 9.6.2019 asti.

– Viihdyn ja tykkään olla Akaassa, mutta tuo nyt oli auki. Minulla on juuria Hämeenlinnassa, sillä isoisä, isä ja sedät ovat käyneet Hämeenlinnan lyseon lukiota, Ali Kulhia perustelee hakemistaan töihin astetta etelämmäksi.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta haastattelee kuusia hakijaa 7.–8. toukokuuta, minkä jälkeen seurakuntaneuvosto kokoontuu päättämään, ketkä hakijoista lähetetään soveltuvuuskokeisiin.

Seurakuntaneuvosto tutustuu henkilöarvioinnin tuloksiin kesäkuun alussa. Kirkkoherra valitaan välillisellä vaalilla, jonka seurakuntaneuvoston toimittaa tiistaina 11.6.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan nykyinen kirkkoherra Timo Kalaja jää eläkkeelle 1.12.2019.

Kirkkoherra Ali Kulhia on tällä hetkellä virkavapaalla ja toimii Kirkkohallituksen ja Kirkon tutkimuskeskuksen projektitutkijana. Kuva: Tarja Antola.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 8 viikkoa vain 3,90 €.