Akaan hautausmaiden inventoinneista voisi tehdä kirjan

Seuraan syntymäkuntani Viialan seurakunnan toimintaa Akaan Seudusta. Hienoa, että kastepuu on otettu käyttöön. Harmi, kun lehden kuvasta en saanut kokonaiskäsitystä Seija Kinnarin suunnittelemasta teoksesta. Mistä materiaalista kastepuun nimifiguurit on valmistettu?

Kastetilaisuus jumalanpalveluksen yhteydessä on ikimuistettava juhlallinen hetki myös seurakuntalaisille. Tilaisuuden jälkeen kasteseurue voi läheisessä tilassa rauhassa nauttia seurakunnan tarjoamat juhlakakkukahvit.

Tässä tulee mieleeni jo lapsuudestani käytäntö, että kirkonmenojen jälkeen lapsia kastettiin alttarin edessä. Isäni urkuparvelta kajautti lastenvirren juhlistamaan tilaisuutta. Kastepukujakin lainattiin tilaisuuteen.

Kastetilaisuus on tärkeä lapsen ensimmäinen juhlahetki meille luterilaisille. Tilaisuudessa otettuja kuvia katsotaan ja muistellaan vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Varmasti monenlaisia kysymyksiä riittää.

Minullakin on kuvia ja kastetodistus jäljellä tuosta tilaisuudesta 1949, jolloin äidin kertoman mukaan talkootyönä saatiin kotona vaatimaton tarjoilu aikaiseksi ja pöytä koreaksi. Kynttilän ja kastemaljan lisäksi hento hajuhernekimppu tuliaisena tulevalta opettajaltani.

Kotikaste on myös ikimuistoinen, juhlava, tutussa ympäristössä.

Vuonna 1927 perustetusta Viialan hautausmaasta tehtiin inventointi 2017, jonka toteutti FM Heli Haavisto Pirkanmaan maakuntamuseosta.  Akaan seurakunnan Viialan hautausmaa -sivulta voi katsella joitakin aiheeseen liittyviä kuvia rakennuksista, yhteismuistomerkeistä ja joistakin haudoista.

Myös Akaan Toijalan ja Kylmäkosken hautausmaiden inventointi löytyy netistä. Onko tulossa Akaan hautausmaiden inventoinneista kirjaa? Kaikillahan ei ole tietokoneita.

Mielenkiintoista historiaa nähtävissä melko nuoresta Viialan seurakunnasta.  Kiitos!

 

Terttu Laitinen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.