Harri Rämön vapputervehdys: Vanhusten- ja terveydenhuoltoa ei ratkaista aggressiivisesti voittoa tavoittelevilla yrityksillä

Vaalit on käyty ja lopputulos on selvillä. Täytyy toivoa, että maahan saataisiin mahdollisimman pian poliittinen hallitus, jotta ministeriöt saisivat taas tehdä päätöksiä niin sanotuista poliittisista asioista.  Mutta toivottavasti uusi hallitus ei entisestään kurjistaisi kuntia taloudellisesti.

Akaan kannalta asialla on kiire, jotta saataisiin edes päätös siitä, myönnetäänkö meille uusi poikkeuslupa alkaa rakentaa akaalaisille erittäin tärkeää uutta hyvinvointikeskusta. On todella suuri harmi, että rakentaminen ei päässytkään alkamaan alkuperäisen suunnitelman mukaan nyt huhtikuussa.

Vaikkei sotea tullut, Akaa tarvitsee edelleen uuden hyvinvointikeskuksen, jotta henkilökunnalla olisi hyvät tilat työskennellä ja jotta asiakkaiden palvelut tuotettaisiin uusissa, toimivissa tiloissa. Suuri joukko akaalaisia käyttää julkisia terveydenhuoltopalveluita, koska heillä ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta käyttää työterveyshuoltoa tai maksaa 150 euroa per käynti yksityislääkärillä.  Eikä pidä unohtaa sosiaalitoimen asiakkaita.

Selvää myös on, että väestön ikääntyessä vauhdilla on niin, että kaikki kunnat eivät jatkossa selviä vanhustenhuollon ja terveydenhuollon tarpeista taloudellisesti, vaan tarve leveämpiin hartioihin on edelleen olemassa.  Eikä ratkaisu löydy aggressiivisesti voittoa tavoittelevista terveys- ja hoiva-alan yksityisistä jäteistä, vaikka tällaista ihmisille on mielikuvilla markkinoitu. Rohkenen väittää, että toimivat kunnalliset palvelut ovat edelleen tasa-arvon perusta, ja niitä tulee edelleen kehittää ja vahvistaa.

Suomessa ja oletan että myös Akaassa on jo nyt niin sanotussa hoivaköyhyydessä kotona asuvia vanhuksia, eli kotona asuva vanhus ei saa riittävästi palveluita hänen hoidon tarpeeseensa nähden. Tämä taas johtuu henkilökunnan vähyydestä. Oma arvioni on, että jotta tämä hoivaköyhyys ei kasvaisi vaan vähenisi, tarvitsemme Akaassa kotihoitoon melko runsaan määrän lisää henkilökuntaa. Kuten myös laitoshoitoon, mitä termiä käytän tässä tietoisesti. Tuettu palveluasuminen kun mielestäni on tänä päivänä yhtä kuin laitoshoito, mutta vanhukselle kalliimpaa.

Luottamushenkilöiden tulee tehdä myös sellaisia päätöksiä, joilla saamme Akaan tulopohjaa eli verotuloja kasvatettua. Vaikeusastetta vakaan talouden saavuttamiseen tuo tullessaan se, että tahtotila on myös veroprosentin laskuun. Silloin kysymys kuuluu, mitä talouden tasapainottamiskeinoja me otamme vielä lisäksi käyttöön tasapainottamispaketeista kaksi ja kolme.

Tasapainottamispaketti kaksi perustui erittäin vahvasti siihen, että sote astuu voimaan vuonna 2020. Mutta kun ei astunut, niin mitä nyt? Odotammeko, että seuraava hallitus pyörittelee sote-asiaa taas neljä vuotta, vai tuleeko jo selkeitä päätöksiä? Jos neuvoa saa, niin tulevaan soteen pitää ottaa mukaan vain terveyspalvelut kokonaisuudessaan ja vanhustenhuolto, ja kaikki muu jättää ulkopuolelle.

Kaikesta huolimatta Akaassa on kuitenkin vireillä monia myönteisiä asioita ja perusvire on eteen päin menevä ja katsova. Toivotan kaikille akaalaisille hyvää vappua ja valoisaa kevättä.

 

Harri Rämö

Akaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.