Mehiläistarhaus alkoi Suomen hunajapääkaupunki Akaassa jo yli 100 vuotta sitten – Oskari Viitanen oli alan uranuurtaja

Oskari Viitanen tarkastelee kiinni otettua mehiläisparvea.

Akaan Seudussa valokuvaajan ansioistaan jo tutuksi tullut Oskari Viitanen (22.9.1888–16.1.1965) lähti nuorena opiskelemaan puutarhurin alaa. 15-vuotiaana hän meni oppiin lääninpuutarhuri Jon Viksténille Viialan kartanoon ja sitten kauppapuutarhaan Tampereelle. Hän oli sen jälkeen vielä jonkin aikaa puutarhurina Kangasalalla ennen kuin palasi kotikonnuilleen Viialaan.

Mehiläisten hoito oli tullut tutuksi puutarhurintöiden opiskelun ohessa, ja palattuaan kotiin Viitanen alkoi tarhata mehiläisiä ensin kotipihallaan ja vuosia myöhemmin kotitilallaan Alkkulassa. Häntä voisi hyvällä syyllä sanoa hunajakaupunki Akaan esi-isäksi.

Viitanen paitsi itse tarhasi mehiläisiä piti myös tarhauskursseja kotonaan. Kursseilla hän opetti sekä mehiläisten käsittelyä ja hoitoa että hunajan linkoamista sekä karanneiden parvien pyydystämistä.

Kolme miestä huilailemassa mehiläispesien edessä Viitasella Kirkkokadulla.

Nuori Oskari Viitanen parvi toisessa kädessä, toisessa savutuspiippu. Mukana asianmukaisesti myös kaulaan rullattu suojaverkko ja hattu.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.