Vincent van Gogh innosti Silmu-ryhmän tarkkaan työhön ja luoviin ratkaisuihin

Käsityökoulu Silmussa pisimpään opiskelleiden ryhmä lahjoitti maanantaina 15.4. Akaan Seudulle huonetta kuvaavan kolmiulotteisen teoksen, jonka materiaalina on käytetty muun muassa pahvia, kartonkia, puutikkuja ja kangasta. Työn esikuvana on Vincent van Goghin maalaus Makuuhuone Arlesissa 1880-luvun lopulta.

Silmun opettaja Minna Polus kertoo Akaan Seudun päätoimittajan Juha Kosonen ehdottaneen viime syksyn Akaa Luxin jälkeen, että silmulaiset voisivat tehdä teoksen myös paikallislehdelle. Silmu-ryhmät osallistuivat valotapahtumaan, ja Polus toimi tapahtuman taiteellisena johtajana.

Akaan Seudulle tulevaa teosta lähdettiin toteuttamaan Kylmäkoskella kokoontuvassa, 4–6 vuotta käsityökoulussa opiskelleiden Silmu 3:ssa, jossa oppilaat saivat tehtäväkseen valita työnsä esikuvaksi jonkin tunnetun maalauksen. Teoksia syntyi kolme, joista silmulaiset äänestyksellä valitsivat yhden paikallislehdelle. Sen ovat tehneet Ellariina Mönttinen ja Maija Oksa.

– Valitsimme malliksi van Goghin maalauksen, koska siinä ei ole ihmisiä, ja se näytti kivalta ja värikkäältä, Ellariina ja Maija kertovat.

Silmun opettaja Minna Polus (vas.) ja oppilaat Erica Nikkanen, Eeva Kauppinen, Ellariina Mönttinen, Maija Oksa, Ella Koivisto ja Siiri Koskela muistivat teoksella Akaan Seutua.

Pehmusteet kahteen kertaan

Van Goghin maalaaman makuuhuoneen toteuttaminen kolmiulotteiseksi teokseksi on vaatinut tarkkuutta ja kekseliäisyyttä toteuttaa erilaisia yksityiskohtia. Tuolien puuosat ovat puutikuista, jotka on yhdistetty kuumaliimalla. Tuolien pehmusteet tytöt joutuivat tekemään kahteen kertaan, ennen kuin ne olivat sopivankokoiset. Pöytälaatikon nuppi syntyi kuumaliimapallosta. Pöydällä olevat astiat on askarreltu muovailuvahasta.

– Tuolien ja pöydän tekeminen ja kuumaliimalla leikkiminen oli kivaa, Ellariina ja Maija sanovat.

Minna Polus ihastelee toteutusta, jossa on hyödynnetty monia kuvataiteen ja käsityön tekniikoita pienessä tilassa. Myös muut silmulaiset ovat vaikuttuneita työn yksityiskohdista ja väreistä.

– Siinä on paljon yksityiskohtia ja katsottavaa. Se on kivannäköinen, Erica Nikkanen arvioi.

Kuvataide- ja käsityökoulu Emiliin kuuluvan Käsityökoulu Silmun oppilaiden töitä on esillä Akaan pääkirjastossa ja Viialan kirjastossa Vilkussa 10.5. asti.

Ellariina Mönttisen (vas.) ja Maija Oksan työn mallina on ollut Vincent van Goghin maalaus Makuuhuone Arlesissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?