Akaalaiset ringettepelaajat Anni Viljanen ja Viivi Hakanen tähtäävät lajin huipulle – molemmat ovat jo Suomen mestareita

Reilut kaksi vuotta sitten Anni Viljanen ja Viivi Hakanen kertoivat Akaan Seudun haastattelussa haluavansa pelata ringeten SM-sarjaa ja vieläkin isommissa ympyröissä. Nyt molemmilla on jo yksi Suomen mestaruus ja sama tavoite: päästä mukaan maajoukkueeseen.

Viivi, 15, ja Anni, 13, ovat voittaneet C-nuorten ringeten Suomen mestaruuden Ilveksen riveissä, Viivi viime vuonna ja Anni tänä keväänä.

Molemmat ovat aloittaneet ringetteuransa valkeakoskelaisessa BLD Ringetessä, jossa toimii myös Akaata lähin ringettekoulu.

13-vuotias Anni Viljanen (vas.) ja 15-vuotias Viivi Hakanen ovat ringeten nuorten Suomen mestareita, Anni tältä vuodelta ja Viivi viime vuodelta. Kuva Tarja Antola.

Mestaruus tuli yllätyksenä

Tällä kaudella Anni pelasi Ilveksessä paitsi oman ikäluokkansa D-joukkueessa myös muutamissa C-ikäisten peleissä sekä C-nuorten SM-turnauksessa Hyvinkäällä huhtikuun alussa. SM-turnaukseen osallistui 19 joukkuetta.

– Suomen mestaruus oli meille ja muillekin joukkueille aika yllätys. Meille tuli B:stä vahvistuksia, ja pelasimme turnauksessa ehkä kauden parhaat pelit, Anni kertoo.

Viivi siirtyi viime kauden jälkeen Ilveksestä Nokian Urheilijoiden C-joukkueeseen, jota valmensi Viivin isä Jukka Hakanen. NoU:n C-nuoret sijoittuivat SM-turnauksessa häntäpäähän, mikä oli joukkueelle pettymys.

– Niin matala sija tuli meille suurena yllätyksenä, koska SM-turnauksessa meidän yläpuolella oli sellaisia joukkueita, jotka olimme sarjassa voittaneet yli kymmenellä maalilla. Peli kyllä kulki, mutta emme ehkä osanneet tehdä maaleja riittävästi, Viivi miettii.

Annin tavoitteena on ensi kaudella pelata Ilveksen C-joukkueessa. Valinnat selviävät parin viikon sisällä. Annin isä Ari Viljanen toimii ensi kaudella C-joukkueen valmentajana.

Viivi siirtyy NoU:n B-ikäisiin, minkä lisäksi hän on mukana naisten ykkössarjajoukkueessa. Molempia joukkeita valmentaa Viivin isä Jukka.

Viivi Hakanen tuulettaa. Nokian Urheilijoissa pelaava Viivi teki tällä kaudella sarjassa 55 maalia. Kuva Timo Kupiainen

Monipuolista osaamista

Viivi ja Anni arvioivat omia vahvuuksiaan olevan luistelu ja maalinteko. Molemmat pelaavat yleensä keskushyökkääjinä.

– Myös hyökkääjä ja pakki onnistuu. Maalivahtina en sentään vielä ole ollut, Viivi tuumaa.

Viivi teki tällä kaudella sarjassa 55 maalia ja syötti 25. SM-turnaus mukaan lukien tehopisteitä kertyi kaudella 91. D-ikäisissä tehopisteitä ei vielä lasketa.

– Viivillä on ainakin tosi hyvä veto, Anni muistuttaa.

Annin ja Viivin mielestä parasta lajissa ovat juuri maalinteko sekä joukkue.

– Jos joukkueessa on hyvä henki, siellä on mukava olla. Treeneistä ei haluaisi lähteä pois, kun on niin kivaa ja näkee kavereita, Viivi perustelee.

Ilvestä edustava Anni Viljanen pelasi C-nuorten SM-turnauksessa Hyvinkäällä. D-ikäisten joukkueessa Anni toimi kapteenina. Kuva Heikki Neva.

Keihäs lentää pitkälle

Viivillä jäätreenit jatkuvat vielä juhannukseen asti. Anni harrastaa kesällä yleisurheilua Toijalan Vauhdissa päälajinaan keihäänheitto. Yli 38 metrin kaaria kiskaissut Anni on lajissa oman ikäluokkansa kärkipäätä. Talvella hän osallistui keihäskouluun, jossa nuoria lupauksia opasti saksalainen keihäänheiton olympiavoittaja Thomas Röhler.

Syksyllä Annin koulu jatkuu Toijalan yhteiskoulun seitsemännelle luokalle ja Viivi suuntaa samasta koulusta lukioon Tampereelle. Ykköstoiveena on Sammon keskuslukion urheilulinja.

Katso video Annin luistelutreeneistä. Anni luistelee videolla keltaisessa paidassa. Luisteluvalmennusta Ilveksen D-joukkueelle on vetänyt Annin isä Ari Viljanen, joka on käynyt opettamassa luistelua myös Valkeakosken BLD:ssä ja Urjalan Sisukiekossa.

Viivi arvioi omia vahvuuksiaan olevan luistelu ja maalinteko. Kuva Timo Kupiainen

 

Ringeten C-nuorten SM-turnauksen kultamitalit ripustettiin Ilveksen pelaajien kaulaan. Anni Viljanen vastaanottamassa mitalia. Kuva Heikki Neva.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.